Werpreels, een haat-liefde verhouding (deel 1)

Penn Levelmatic Dutchanglers
Penn Levelmatic

Met reels (werpreels) heb ik een haat-liefde verhouding. Als kleine jongen, met alleen een zakcentje en later een krantenwijk keek ik vaak likkebaardend naar die mooie werpreels. Volgens de schrijvende experts van o.a. de “Vissport” (als je dit blad nog kent heb je eeehhhhh, behoorlijk wat viservaring zullen we maar zeggen;)), was zo’n werpreel veruit superieur aan een werpmolen. Zo zou de slip van zo’n reel véééééél beter zijn als van een molen, en was een reel bovendien veel sterker, betrouwbaarder en onderhoudvrijer. Kortom, als serieuze (roof)visser moest je toch echt met een reel vissen, anders was je toch maar een beetje een prutser.

Hoewel ik me in die tijd nog met name bezig hield met wedstrijdvissen (in zo weinig mogelijk tijd met veel te kleine haakjes zo veel mogelijk minivisjes vangen en tijdelijk in een veel te groot leefnet stoppen:)) en slechts zo af toe in een verloren uurtje wat verveelt met een gele Mister Twister stond te smijten met een volglas werphengel en een Shakespeare “poor-mans reel” (molen dus),  keek ik in de Vissport en bij de plaatselijke hengelsportwinkel altijd met grote ogen naar deze bijzonder mooie vis-instrumenten. Ooit zou ik….

Penn Levelmatic Dutchanglers

Penn Levelmatic

Penn Levelmatic reel

Heel veel jaren later, toen ik na een lang tijdperk van intensief karperen het roofvissen langzaam maar zeker begon te waarderen, kocht ik mijn eerste reel; een Penn Levelmatic. Gekocht in de winkel van Jan Schreiner in Amsterdam, want daar moest je zijn voor echte spullen. Linkshandige reels waren minder in zwang als nu en waren volgens de experts ook helemaal niet nodig want je zou snel genoeg wennen aan het feit dat de slinger aan de verkeerde kant zat. Met deze reel op mijn eveneens nieuwe Fair Play 28-grams plughengel (met bussluiting want anders had je niet genoeg massa…) zou ik wel even de snoeken van de Spiegelplas het leven zuur gaan maken. Och wat een drama was dat in het begin. Mijn veel te kleine pluggen en lepels kreeg ik er maar niet fatsoenlijk mee geworpen, of beter gezegd dat hele werpen ermee was een drama. Ook maakte ik voor het eerst kennis met het fenomeen “pruik”. En aan dat “overpakken” na de worp kon ik ook al niet wennen. Dus al snel bleef de Fair-Play-met-bussluiting-en-reel thuis en viste ik weer met mijn (veel te lichte) 10-grams spinhengel met Shakespeare Ambidex.

Een tijdje later kwam ik op een hengelsportbeurs in gesprek met een verkoper van ik meen DAM. Ik vertelde hem dat ik het werpen met reels maar lastig vond. Hij nam me mee naar buiten en gaf me een hengel met reel. Hij legde me uit dat ik (na de reel juist te hebben afgesteld, maar dat wist ik al) de opslag het beste zo kort mogelijk kon houden en vervolgens de hengel zijwaarts van onder (met de top dicht bij de grond) in een schuine lijn naar boven moest bewegen.

Het resultaat was verbluffend al de eerst keer gooide ik verder als dat ik tot dan toe had gegooid met mijn eigen Penn reel. Zou het dan misschien aan mijn Penn Levelmatic liggen? Ik snelde naar huis om mijn combinatie uit de kast te halen en haastte mij de polder in. Om een lang verhaal kort te maken, het lag niet aan de Penn maar aan mijn techniek. Met de tips die ik had gekregen ging het werpen nu ineens wel goed en gooide ik steeds beter en verder. En daarmee zou voor mij het reel-tijdperk beginnen.

Shimano Curado Dutchanglers

Shimano Curado Bantam

Shimano Curado Bantam

Waar ik echter niet goed aan kon wennen was aan het feit dat de reel rechtshandig (dus voor linkshandigen, logisch hè) was en ik besloot ‘m dan ook te verkopen. Ik kocht wel meteen een nieuwe reel, een linkshandige Shimano Curado. Met deze reel beleefde ik mooie avonturen. Die Curado was een heerlijk reeltje waarmee ik zowel vanuit de bellyboat als wadend vissend op snoek duizenden worpen maakte. Toch begon er al relatief snel wat te haperen aan dat mooie donkergroene reeltje. De slip ervan begon namelijk “startproblemen” te krijgen. Oftwel hij kwam “schokkend” op gang. En dit irriteerde mij mateloos. In mijn karpertijdperk was ik altijd al een enorme zeikerd geweest als het ging om het probleemloos werken van de slip van mijn (karper)molens. Sommige molens waren wat dat betreft ook een drama, alhoewel ik in de loop der jaren behoorlijk handig was geworden met het modificeren van de slips van molens die vanaf fabriek waren uitgerust met verkeerde slipschijven.

abu cardinal 33 dutchanglers

abu cardinal 33 molen

ABU 33 molen

Even een zijsprongetje. De grootste ellende qua molens had ik trouwens met de destijds zo bejubelde ABU 33 en 44 molens, wat een drama-apparaten waren dat. Deze molens hadden als eerste een slip achterop het huis (Abu heeft daar heel lang patent op gehad) en de vissende en schrijvende experts kregen bij het zien van zo’n ABU 33 een “erectus spontanes gigantus”. Deze molens waren volgens hun n.l. je-van-het, het absolute neusje van de zalm. Gemakkelijk te beïnvloeden als ik toen was (want als de experts het zeggen dan moet het wel zo zijn) kocht ik van mijn zuurverdiende krantewijk-geld destijds ook zo’n wonder der techniek. Maar wat bleek? Hij haalde het bij lange na niet bij mijn Shakespeare Ambidexen en Presidents waar ik op dat moment mee viste. De slip van de Abu was Kwalitatief Uitermate Teleurstellend (alhoewel ik die met veel prutswerk nog redelijk wist te krijgen) en ook de plastic ingaande spoel was gewoon slecht. Hij was scheef en de lijn bleef er regelmatig onder vastzitten. Deze molen veranderde na een tijdje dan ook van eigenaar.

Maar goed, terug naar de reels. Die Shimano Curado begon dus te haperen. De reel werd opgestuurd naar de importeur en een paar weken later kreeg ik hem terug met de mededeling dat hij was gerepareerd. Helaas stotterde de slip echter nog steeds… De dealer snapte echter niet waar ik het over had (hij vond de slip prima lopen) en ik droop af. Ik zou er zelf wel eens naar kijken…Omdat ik de karperhengels meer en meer in de schuur liet staan om er op uit te trekken op snoek en snoekbaars, kocht ik nog enkele nieuwe reels waaronder diverse Abu’s (o.a. 6501, 4601). Ook met deze reels viste ik veel. Echter, na een tijdje begonnen ook de slips van deze reels te haperen.

reels dutchanglers.nl

mijn werpreels

Nu, vele jaren later heb ik met veel verschillende reels maar ook met heel veel werpmolens ervaring opgedaan. Voor de geïnteresseerden even een overzichtje met reels waarmee ik gevist heb of nog steeds vis;

• Penn Levelmatic – zie hierboven, niet meer in mijn bezit
• Abu 4601 – werpend vissen op snoek, niet meer in mijn bezit
• Abu 6501 – levend en dood aas op snoek, nog steeds in mijn bezit
• Abu 70010 – meerval, nog steeds in mijn bezit
• ABU Revo Toro51 –  gebruik ik op dit moment voor het werpend vissen en fireball vissen op snoek
• Shimano Curado – zie hierboven, niet meer in mijn bezit
• Shimano Charter Special – schitterende reel, gekocht voor het meervalvissen. Met een leverdrag,
helaas rechtshandig en daarom verkocht aan John (die linkshandig is)
• Shimano Speedmaster – nog steeds in mijn bezit
• Dam  Quick Power Champion – met leverdrag, destijds gekocht voor het meervalvissen. De slip was af fabriek  fantastisch. Totdat ik de hengel met reel tijdens een nacht aan de Mosselle met hevige regenval in de boot had laten staan. Toen was de reel niet meer te gebruiken omdat de slip totaal niet meer was in te stellen. Ook hier was vocht tussen de slipschijven terecht gekomen waardoor de slip niet meer functioneerde.
• Abu 70001 Synchro – hierbij deugde de slip af fabriek al niet en die heb ik meteen teruggebracht
• Daiwa Viento – gebruik ik al jaren op mijn “dode” hengel tijdens het verticaal vissen op snoekbaars
• Daiwa Zillion – gebruik ik voor het diagonalen, trollen en verticaal vissen op snoekbaars
• Penn GTI – voor het meervalvissen, niet meer in mijn bezit
• Maxx 321 – voor het meerval vissen, nog steeds in mijn bezit

Slip

Voor het werpend vissen heb ik dus met name gevist (en nog steeds) met Abu, Shimano en meer recentelijk Daiwa. Hiermee heb ik veel plezier beleefd (en nog) maar heb ik ook de nodige problemen gehad. Zo ben ik erachter gekomen dat na verloop van tijd de slips altijd beginnen te haperen/stotteren. Dit komt omdat er vocht de reel binnendringt waardoor de slipschijven nat en vies worden. En als dat het geval is, is van een soepele werking geen sprake meer. Dit probleem leek trouwens in het begin tijdperk van de dymneema lijnen erger dan nu. Ik heb het idee dat dit kwam omdat die lijnen veel meer een open structuur hadden als nu waardoor ze veel meer vocht opnamen. En dit vocht wordt bij iedere worp door de middelpunt vliedende kracht (toch goed dat ik de middelbare school heb afgemaakt) de reel ingeperst. Had ik mijn slip helemaal perfect lopend aan het begin van de visdag, dan haperde die aan het eind van diezelfde dag weer! De huidige (gecoate) lijnen nemen veel minder water op en ik heb het idee dat er daardoor minder snel vocht de reel binnendringt. Behalve vocht dringt er op den duur echter ook vet en olie van de  reel zelf de slipschijven binnen waardoor ze gaan haperen.

De reel open maken dus en de slipschijven zorgvuldig schoonmaken en hééééél licht invetten. Dit lost het probleem meestal op, alhoewel ik in sommige gevallen de slip toch niet meer 100% naar mijn zin kreeg. En alhoewel een kleine hapering niet meteen een nadelig effect heeft tijdens het drillen vind ik dat toch niet prettig. Een soepel lopende en op gang komende slip vist tenslotte gewoon veel fijner, zeker bij de dril van grote vissen. Een echt slecht lopende slip kan er zelfs voor zorgen dat je de vis van je leven kan verspelen. Kijk maar eens naar de video Zomersnoekbaarzen van Dietmar Isaiasch (iemand waarvan je toch zou verwachten die ‘ie zijn materiaal voor elkaar heeft), daar verspeelt hij een werkelijk grote snoek mede doordat zijn slip beroerd werkt.

Ik ben trouwens van mening dat reels eigenlijk verkeerd ontworpen zijn. Het slipsysteem is veel te weinig afgeschermd van het loopwerk, waardoor er heel gemakkelijk vuil en vocht bij kan komen. Dit is bij alle reels eigenlijk het geval uitgezonderd misschien big-game reels waar wel een waterdicht slipsysteem in schijnt te zitten (geen ervaring mee). Alle reels lijken qua binnenwerk sowieso op elkaar, eigenlijk bestaat er maar 1 basisontwerp wat ooit iemand bedacht heeft waarna iedereen dit klakkeloos heeft gejat. Ik wacht trouwens nog steeds op een fabrikant die een reel op de markt brengt waarbij je de slip net als bij een molen tijdens het aflopen hoort tikken. Het moet toch mogelijk zijn een ratel in te bouwen die alleen tikt als de reel afloopt? Deze zou automatisch uitgeschakeld moeten worden zodra de vrijloop (thumbbar) wordt ingedrukt. Één klant zou deze fabrikant in ieder geval al hebben.

smooth drag

www.smoothdrag.com

Www.smoothdrag.com

Vorig jaar kwam stuitte ik op de website www.smoothdrag.com (mooie  naam trouwens), een internetbedrijfje in de U.S.A. welk is gespecialiseerd in slipschijven voor de meeste merken reels. Ik heb een aantal keren voor verschillende reels (Abu en Shimano) slipschijven bij dit bedrijf besteld (online bestellen en een goede week later heb je ze in een enveloppe thuis) en ben hier erg enthousiast over. De slipschijven zijn gemaakt van ander en volgens mij beter materiaal als de originele schijven die de fabrikanten gebruiken. Inderdaad loopt de slip met deze schijven super-smoooooth. En het lijkt erop dat ze dit (nu inmiddels een jaar later) ook blijven doen. Zeker het proberen waard als jouw slip ook niet naar behoren loopt. Koop dan meteen ook het speciale reelvet dat ze leveren waarmee de schijven (afhankelijk van het type, sommige moeten “droog” worden gebruikt) heel erg licht ingevet mogen worden. Trouwens, als je de reel openmaakt en besluit de reel ook meteen een onderhoudsbeurt te geven (oude vet verwijderen en vervangen door nieuw vet) let er dan in ieder geval op dat je niet te royaal bent met het vet. Minder is beter in dit geval. In sommige reels zit trouwens vanaf fabriek veel te veel vet (iets wat de yanks “overlubrication” noemen). En dit vet komt vroeg of laat tussen je slipschijven. Onbegrijpelijk ook dat er reels op de markt zijn (o.a. Abu Revo) die een z.g. “lubrication port” hebben waarmee je van buitenaf olie en vet in de reel kan laten lopen . Ik voorspel dat dit bij veel reels (slip) problemen gaat opleveren.

Michel Rijnberg  – lees komende week deel 2

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *