De eerste karpers van het seizoen (+video)!

Stevig materiaal voor sterke vissen!

Nu de temperaturen weer lekker aan het oplopen zijn moest het er van komen. De eerste barbeelsessie en karpersessie, gecombineerd op één dag.

Om een uur of tien ’s ochtends had ik mijn plek aan de IJssel gevonden. Een plek waar de hoofdstroom lekker dicht op de kant loopt en daarna schuin wegloopt naar de overkant. Een plek waar je barbeel mag verwachten, al is het alleen maar omdat Hendrik Jan de avond ervoor zijn eerste van het seizoen er daar ook uithaalde. Ik stel mijn driehoeksteun op en beaas mijn twee heavy feeders met een blokje kaas op de ene hengel en een kleine heilbot pellet op de andere. De montage is een hair-rig met een kleine circlehook. Ik monteer een zware korf die ik voor beide hengels in de kaas druk waardoor die lekker vastgeklemd zit en een mooi geurspoor af blijft geven. Het gewicht van de korven is 110 gram en samen met de kaas moet dit zwaar genoeg zijn om te blijven liggen en om bij de aanbeet zelfhakend te zijn, zeker in combinatie met de circle hook. De ene hengel gooi ik ongeveer 35 meter weg, de andere 25 meter zodat bij een aanbeet ik geen last van de andere lijn heb. Nadat de lijnen erin liggen begin ik met voeren. Dit doe ik een 25 meter stroomopwaarts waarbij ik heb ingeschat dat het voer dan ongeveer op de plek belandt waar ik vis. Iedere 30 minuten voer ik zo een 20 tal pellets en een 20 tal blokjes kaas bij. Het net ligt klaar bij de waterkant, de onthaakmat in het gras en de slip van molens staat zo afgesteld dat bij een aanbeet de vis lijn kan nemen zonder mijn hengel weg te trekken. Ik herinner me nog goed een sessie aan de Waal vorig jaar waar ik alleen met een enorme snoekduik een hengel kon redden….. Wat een kracht kunnen die barbelen ontwikkelen!

Stevig materiaal voor sterke vissen!

Toch gebeurt er niet veel. Ik krijg wat lichte tikken op de top maar niets bijzonders. Hierop besluit ik wat te gaan variëren met de grootte van het aas (kleiner dus) om te kijken of dat wat oplevert. Ook vis ik één hengel een tijdje met maden om te zien of dat wat uithaalt. Het mag niet baten. Na een uurtje of drie heb ik geen aanbeten gehad. Omdat ondertussen het zonnetje lekker is gaan schijnen bel ik Hendrik Jan om te kijken of die zin heeft om later de middag samen te vissen. Het moet immers mogelijk zijn om een karper te gaan vangen met dit mooie weer!

Penvissen op karper
Laat in de middag zijn we bij een stadswater waarvan bekend is dat er leuk karper zwemt. We hebben een voertje gemaakt van een combinatie van mais, fijngemalen pellets, grondvoer en jawel: Maggi! Een heerlijk geurend voertje. Voordat we gaan vissen gooien we op een tiental plekken een paar kleine handjes van dit voer. De montage die we gebruiken is licht (zie foto) waarbij de dobber zinkend is afgelood. Als de vis het aas pakt zinkt de dobber in principe weg en voelt de vis ook nauwelijks weerstand. Als haak een maatje 10 met één maiskorrel erop. We vissen vlak onder de kant. Eigenlijk net op het randje van de overgang van echt ondiep naar iets dieper water. En we gebruiken lange lichte hengels, ongeveer 0,75  lbs. Goed voor veel spektakel en lang omdat je dan goed de vis goed kan blijven “sturen”.

Lichte zelfzinkende montage, haak maatje 10

Nadat we gevoerd hebben wachten we een halfuurtje en beginnen dan met vissen. De strategie werkt! Al snel komen de eerste aanbeten, maar ze zijn licht en kort. De vis is duidelijk nog heel traag en voorzichtig, maar ze zitten er wel. Daarom gaan we kort onder de top vissen zodat een aanbeet direct gevolgd kan worden door een aanslag. En dat werkt! De eerste karper wordt snel gehaakt en dan blijkt weer hoe leuk en spannend het is om met licht materiaal 10 ponds karpertjes te vangen. Je moet echt alles uit de kast halen om de vis uit obstakels te houden en daarbij gaat de hengel vaak tot in het handvat krom, heerlijk! Hendrik Jan weet er helemaal een show van te maken door een vis ongeveer tussen de takken vandaan te halen. Dat levert een leuke video op (zie video later in artikel)!

Mooie karper op licht materiaal, spektakel!

Tussen de takken gevangen, driltechniek testen!

Zo vissen we een uurtje of twee door waarbij we er drie weten te landen en nog een paar missen. Actie genoeg! ’s Avonds willen we het nogmaals proberen maar dan blijkt de vis helemaal “uit”te zijn. Kennelijk spelen in deze tijd de temperatuur en het licht toch een belangrijke rol. Misschien dat dat ook mijn probleem met de barbelen is geweest? Het was immers ’s ochtends koud?
Al met al een heerlijke dag gevist. Lekker struinend langs de kant met een pennetje blijft toch een mooie vorm van vissen. En die barbeel: die gaat er zeker nog uitkomen binnenkort!

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *