Noord Noorwegen vakantieland, deel 1

Pittoresk Nusfjord, schitterend!

Aan het nadenken over de zomervakantie van 2016? Dan zou ik zeker Noord Noorwegen overwegen. Wij zijn daar in de zomer van 2015 geweest en dat is ons uitstekend bevallen. Een mooie combinatie van rust, ruimte, natuur en natuurlijk: vissen! In een drietal artikelen zal ik onze belevenissen met jullie delen.
Onze zomervakantie 2015 hebben we als gezin dus in Noord Noorwegen doorgebracht. We waren op zoek naar een plek in Europa waar rust en natuur vooropliepen. En waar we een combinatie gezinsvakantie met vismogelijkheden konden vinden. Daarnaast, omdat ik net in een nieuwe baan was gestart, hadden we twee weken tot onze beschikking en moest de reistijd dus beperkt blijven.

De keuze viel al snel op de Lofoten en haar omgeving. En samen met de uitstekende hulp van Joris Nieuwenhoff van visreis.nl boekten we de reis. We gingen allereerst naar Nusfjord op de Lofoten en dan naar Saltstraumen Brygge bij Bodo. Heen vlogen we via Evenes, haalden daar de huurauto op en terug vlogen we vanaf Bodo. Ondanks de grote afstand (meer dan 3000km naar het noorden!) is dat in een dag te doen. Op beide locaties bleven we ieder een week en we hebben ook op beide plekken een paar dagen een boot erbij gehuurd :-).

Ik zal eerst de algemene informatie geven. En daarna zal ik in deel 2 en deel 3 verder ingaan op de twee locaties en dan ook meer specifiek over het vissen daar. We hebben goed gevangen en mooie avonturen beleefd op twee toplocaties!

.

De vlucht:
Als je gaat vliegen is inpakken altijd een opgave, je bent immers beperkt in je ruimte. Bij ons ging dat helemaal prima, ook omdat visreis.nl via SAS boekt en via de regeling die ze hebben konden we maar liefst 2x23kg ruimbagage en 8kg handbagage per persoon inpakken! We konden dus genoeg meenemen en ik had een extra koffer klaargemaakt met de reishengels en de visspullen. De eigen auto hebben we op Schiphol geparkeerd via de valetservice van centralparking.nl. Klinkt duur maar is het niet: twee weken voor Euro 75,-! En lekker makkelijk: voor de deur van de vertrekhal je auto afgeven en ophalen!

Vliegen zelf is eenvoudig alleen de overstap als je op Oslo aankomt is altijd gedoe. Hij is kort en in die tijd moet je je bagage oppikken, door de douane gaan, en weer opnieuw inchecken. Dat ging bij ons in de drukte echt maar net goed terwijl ik uit ervaring al wist hoe het werkt en waar je moet zijn…… Een goede voorbereiding is hier belangrijk en de reisinformatie die visreis.nl verschaft legt hier ook de nadruk op.

De kids zijn "ready-to-go"!

De kids zijn “ready-to-go”!

.

Huurauto:
De huurauto regelen heeft heel wat voeten in de aarde gehad. In principe is dat eenvoudig maar wij hadden natuurlijk een wat grotere auto nodig voor het gezin en de spullen, en die zijn er wat minder zo hoog noordelijk, zeker als je wat later bent met boeken in het hoogseizoen (en dat waren wij dus….). Maar wat belangrijker was was dat ik een gekke regel las in de kleine lettertjes! Bijna alle autoverhuurbedrijven hebben in de kleine lettertjes staan dat de auto wel op een ferry mag maar dan niet verzekerd is! Volgens mij let echt niemand hierop. En aangezien je in Noorwegen regelmatig van een ferry gebruik maakt leek me dat geen goed idee. Visreis.nl heeft dus nogal wat moeite gedaan om een maatschappij te vinden die die regel niet hanteert en dat bleek Sixt te zijn. Daarnaast hebben alle verhuurbedrijven een belachelijk hoog eigen risico, namelijk NOK 10.000,-/Euro 1150,- bij schade. En afkopen daarvan is ook enorm duur. Ze willen dus gewoon dat je heel goed past op de auto en ik moet zeggen: we waren extra alert deze vakantie :-). Het is een wereldwijd ding, dat gedoe met huurauto’s en kleine lettertjes; recent las ik dan ook dat er een onderzoek hiernaar gaat plaatsvinden. En dan mag Sixt er ook bij betrokken worden want de administratieve afhandeling van deze maatschappij bleek een absoluut drama te zijn met een belachelijk laag gevoel voor klantenservice…….

Sixt geeft in hun eigen advertising goed weer hoe ik ze nu zie........

Sixt geeft in hun eigen advertising goed weer hoe ik ze nu zie……..

.

Ruime Ford Mondeo stationcar.

Ruime Ford Mondeo stationcar.

.

Prijzen in Noorwegen:
Noorwegen is duur geworden; het was altijd al geen goedkoop land maar de zwakkere Euro van het laatste jaar heeft hier niet bij geholpen. Sommige levensmiddelen kosten echt veel geld en daar zal de locatie in het hoge noorden niet bij geholpen hebben, de kosten van transport wegen dan extra zwaar mee.

Pakje margarine: 3 euro

Pakje margarine: 3 euro

.

Plakjes kaas: 12 euro

Plakjes kaas: 12 euro

.

Chips 5 euro

Chips 5 euro

.

Een huurauto model Ford Mondeo is ook erg prijzig voor twee weken. Plus dat de combi vliegen, huurauto, twee huisjes en twee keer twee dagen een visboot met ondertussen een gezin van vier volwassenen onderhouden aardig in de papieren loopt. Je moet je dus goed laten informeren hoe je een vakantie naar deze regio inricht, ook qua budget. Visreis.nl kan je daar helemaal bij adviseren en dat is ook in ons geval keurig gebeurd. En als je met boodschappen doen een beetje oplet en handig inkoopt kun je je er verder ook prima redden.

.

Het weer:
Wij hadden zeer wisselend weer. Van zonnig t/m langdurig regen en van windstil t/m echte storm. Temperaturen waren op de Lofoten rond de 12-15gr. toen wij er waren. En bij Bodo rond de 20. Dit was abnormaal: de Noren klaagden zelf ook over het slechte weer en de zomer was dan ook de koudste in 150jaar in deze regio (hadden wij weer…).  Normale temperaturen liggen in de zomer zo rond de 15-20 gaden. Voor het vissen geldt dat je hier goed de weerberichten moet volgen voordat je het water opgaat. Je kan te maken krijgen met zeer snelle niet voorspelde veranderingen.

Er zijn een paar websites die ik daarom kan aanbevelen voor het volgen van het weer en ook voor het vissen:
Www.yr.no en www.storm.no zijn goede sites die veel weerinformatie geven.
www.kart.kvasir.no en www.norgebilder.no geven alle informatie met dieptekaarten van elke plek in Noorwegen: hierop kun je vooraf je vistrip al heel goed plannen (wel even “sjokart” aanzetten = waterkaart!)!

.
Rijden in Noorwegen:
De wegen op de Lofoten zijn goed. Je rijdt op voornamelijk tweebaanswegen met een maximum van 80km/uur. Door de bergachtige omgeving en slingerende wegen haal je op de Lofoten gemiddeld per uur niet meer dan 45km viel ons op. Je moet dus rekening houden met je reistijd. Vanaf Evenes bijvoorbeeld, waar we landden, was het nog 4,5 uur rijden naar Nusfjord, ongeveer op de punt van de Lofoten. Na een lange reisdag was dat best even pittig, het mooie landschap maakt dan wel weer veel goed!

.
En zo kwamen we aan in Nusfjord.  En dat plaatsje is in één woord: prachtig! Een authentiek Noors vissersdorpje, beschut gelegen in een baaitje met allemaal huisjes op palen, de zgn Rorbuer. Ontstaan vanuit de visserij op de Lofoten, met name op de Skrei die daarna gedroogd wordt en wereldwijd wordt verhandeld. Ik zal in het volgende deel hier wat meer over vertellen.

Pittoresk Nusfjord, schitterend!

Pittoresk Nusfjord, schitterend!

.

De haven van Nusfjord

De haven van Nusfjord met de typische Rorbuer huisjes

.

Het vissen:
In de volgende delen kom ik ook meer terug op het vissen in Nusfjord en Saltstraumen Brygge. Ik zal die artikelen in het Engels schrijven omdat de locaties zelf ook aangegeven hebben hier geïnteresseerd in te zijn als informatie voor hun (internationale) gasten.

k3

.

Maar ik kan nu al zeggen dat zowel het gebied als de visserij daar zeer de moeite waard zijn! Een aanrader om een keer naar op vakantie te gaan!

John Smit

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Hans schreef:

    L.S.

    Met veel interesse het artikel over vissen in Noorwegen gelezen. Opgemerkt, dat er perikelen waren met huurauto en afrekening. Dit soort problemen kunnen grotendeels vermeden worden als er via de Nederlandse site van een verhuurbedrijf een auto geregeld wordt. Mijn ervaring hiermee laat zien, dat je minder betaald voor de zelfde auto bij de zelfde maatschappij. Ook de bijkomende voorwaarden pakken dikwijls anders uit. Heb mij niet verdiept in het hoe en waarom, maar het is een gegeven… Met vriendelijke groet, Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *