Competitie vissen in grote kanalen, nieuwe serie!

Indruk van een kanaal in Flevoland

In deze reeks ga ik verslag doen van de competitie die ik vis in en rondom Almere evenals de losse wedstrijden en de koppelwedstrijden. Het doel is om jullie een indruk te geven wat er komt kijken bij het witvissen in de grotere kanalen die ons land rijk is en in dit geval in Flevoland. In deze serie zal ik materialen, technieken en aas toelichten. Maar ook hoe je een wedstrijd aanpakt. Bijvoorbeeld individueel, of een koppelwedstrijd en natuurlijk de vis-marathon in het witvissen: de 24-uurs! En natuurlijk ingaan op het vissen met vaste stok en feeder.

Indruk van een kanaal in Flevoland

.

Maar eerst zal ik mij even voorstellen: mijn naam is Ben Hakstege en kom van oorsprong uit Winterswijk in de Achterhoek en ben geboren in 1968. Al vanaf mijn 5e ging ik met mijn vader, en nog meer met mijn opa, vissen. In die tijd telde er maar één vissoort en dat was paling. Gewoon simpel: hengel uitwerpen, beugel open laten, belletje aan de top, hengel rechtop in een steun in de grond en een rood wit verklikker balletje. Brasem was een ergerlijke bijvangst, schele pos (zoals mijn opa altijd zei) was geen vis dus werd gewoon in het gras gegooid. Alles wat aan paling werd gevangen werd  meegenomen en was voor de pan bestemd. Onvoorstelbaar als je je nu realiseert dat er bijna geen paling meer te vangen is: de laatste keer dat ik echt veel LEVENDE paling heb gezien was tijdens een 12 uurs koppelwedstrijd in de nacht in  juli 2004 aan het Amsterdam Rijnkanaal. Plaats van bestemming waar wij altijd visten was het Twentekanaal of de Berkel bij Almen.

.
Zo’n 10 jaar geleden ben ik na 10 jaar city hoppen (Winterswijk, Deventer, Zutphen, Epe, Apeldoorn) uiteindelijk terecht gekomen in Almere waar ik mij aangemeld heb bij de hengelsport vereniging. Om direct een aantal contacten op te doen ben ik aan wedstrijdvissen begonnen: in de winter wedstrijden aan de stranden met de grote poken, in de zomer competitie witvis met zo nu en dan karper wedstrijden. Later kwam daar ook nog weer snoek en snoekbaars bij. Momenteel is het zo dat ik vanaf het laatste weekend van maart tot en met het eerste weekend van oktober allerlei witvis wedstrijden vis. In die periode vis ik ook een week op karper in het buitenland en af en toe met de boot erop uit  om de roofvis te belagen. In de herfst en de winter is het 90% roofvis en af en toe een haven opzoeken om aasvissen te vangen.

.
Maar goed. We gaan het hier hebben over wedstrijdvissen en alles wat daarbij komt kijken. En dan zal je zien dat wanneer je dit serieus aan wilt pakken je niet bang moet zijn voor een flinke lading materiaal. De vraag zou dus kunnen zijn: “is wedstrijdvissen duur?”. Ik moet zeggen ja, maar dat ligt meer aan mij dan dat het echt duur hoeft te zijn. Als je al wat langer vist wil je gewoon je zaakjes waar je veel mee vist goed in orde hebben. Dus een goede vaste stok, 2 gelijke feeders,  goed zit comfort etc. etc. In de competitie waar ik  aan meedoe zijn er genoeg mensen die met veel simpeler materiaal vissen en zich er prima mee redden. Uiteindelijk ligt het niet aan de hengel maar de persoon erachter. Het is meer je eigen invulling die erachter steekt zal ik maar zeggen! Wat ik wel vind is dat het materiaal waarmee jij vist voor jou lekker moet vissen en niet voor een ander. Elk visverslag zal ik het voorvissen, het materiaal, het voer, aas behandelen en de resultaten (positief en negatief) en de lering die je eruit kan trekken. En natuurlijk begeleid met mooie foto’s!

Mooie brasem op de feeder!

Begin april zal het eerste verslag over de voorjaarswedstrijd geplaatst worden. Tot die tijd komen er nog een paar artikelen over het resultaat van een paar oefensessies.

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *