Zoet gaat voor zout: een dagje vissen aan zee

Na het zware winterweer van de vorige dagen is er nog nauwelijks water bevisbaar. En als het al bevisbaar is dan zijn de trailerhellingen niet zonder risico. Dus besluiten Roel en ik het eens over een heel andere boeg te gaan gooien: we gaan het zoute water opzoeken, de zoetwater-matrozen gaan zout, “zoet goes zout”
We hebben het hier al vaker over gehad. Roel heeft in het verleden regelmatig aan de kust gevist en ik ben zelfs aan de kust van Noord Holland opgegroeid en heb veel van mijn tijd aan en op zee doorgebracht. Waarom zouden we het dan niet een keer proberen? Gek genoeg (of niet?) richten we ons echter nu volledig op het zoetwater en is het eigenlijk elke keer zo geweest dat als we twijfelen we toch weer voor zoet kiezen.

Nu dus niet. Nu “moeten” we wel! Roel heeft een paar telefoontjes eraan gewaagd en al snel blijkt dat de havenhoofden en pieren van de diverse havens goed moeten zijn. Daarnaast kunnen we zeeaas krijgen in IJmuiden dus het besluit is snel genomen om de zeekant van de uitgang van het Noordzeekanaal te kiezen: de pieren van IJmuiden. Gevoelsmatig misschien toch nog een beetje in de buurt van voor ons vertrouwd roofviswater?

Gewapend met een driehoekstrandsteun, twee strandhengels, mijn Bretton zeemolens, ankerlood en diverse soorten haken vertrekken we richting IJmuiden. Roel heeft naast zijn strandhengel ook zijn heavy feeder meegenomen. Voor het comfort heb ik mijn trolley meegenomen omdat we verwachten nog wel een stukje te moeten lopen. Aangekomen in IJmuiden halen we eerst het door ons bestelde zeeaas op bij Hermans marine. Prima zaak die hengelsport en watersport professioneel heeft neergezet. We hebben gekozen voor honderd zeepieren en twee ons zagers. Dat is normaal gesproken genoeg voor vier hengels geaasd met drie haken elk.

01_GoogleEarth_Image

We kiezen ervoor op de Zuiderpier te gaan staan en wel vlak achter het groene havenlicht. Daar kun je makkelijk diep water bereiken. En belangrijker nog: daar hebben we vandaag de wind in de rug en staan we onderaan de pier tegen de grote blokken aan. Best lekker met deze temperaturen. Parkeren doe je op de grote (betaalde) parkeerplaats aan de Kennemerboulevard en vervolgens loop je de laatste paar honderd meter naar het begin van de pier. Die trolley is dus echt nodig en wanneer je verder op de pier wilt vissen dan is een karretje of brommer zoals de locals doen een beter idee. Deze wandeling loopt over het terrein van het Seaport beach resort (privé terrein).

02_onderaan bij de blokken

Aangekomen op de plek maken we de hengels gereed. Roel kist voor een paternoster systeem met driehoek zijafhouders. Ik kies voor een paternoster die ik direct vanaf de hoofdlijn knoop. Op de ene hengel komen de zeepieren, op de andere de zagers. Kunnen we gelijk zien of de vis ergens voorkeur voor heeft. Afgelood met 125gr ankerlood zwiepen we de lijnen richting zee. Rekening houdend met de structuur van de pier moet je op die plek minimaaal 50 meter kunnen gooien en dan je lijn vrij af laten lopen zodat je lood verticaal zinkt. Anders zit je in de stenen. Voor de meesten van ons is dat dus goed te doen. Het is afgaand tij dus de stroming loopt naar zee toe.

Ik zal eerlijk zijn. Mijn verwachtingen over kustvissen in Nederland zijn niet hoog. Ik heb zelf de teloorgang van het visbestand aan de Noordzeekust in de jaren tachtig meegemaakt. Waar we eerst in de winter goed gul konden vangen en diverse platvissen in één sessie de standaard was , werd dat later een drama waarbij niets vangen eerder regel dan uitzondering werd. Voor vandaag hoop ik er dan ook maar het beste van en ik realiseer me dat we ondertussen alweer 20 jaar verder zijn……. Nou, na 30 minuten zijn mijn verwachtingen voorlopig weer opnieuw geijkt! Ten positieve dus. De eerste hengels liggen er nog niet in of we hebben beet, vaak aan twee hengels tegelijk en vaak met twee vissen en soms zelfs drie per hengel! Wat een feest! Voornamelijk wijting komt boven water en soms een gulletje. En ook al zijn het geen grote vissen toch geven ze mooie aanbeten en houden ze ons lekker warm.

03_double doublet

Dit houdt eigenlijk aan totdat het doodtij is bereikt. Dan gaat het tempo van de wijtingen eruit en worden de scharren wakker. Regelmatig komt er zo’n platte uit. Een frontje dat overtrekt laat echter het weer volledig omslaan. De wind trekt aan tot Beaufort 5, een plensbui maakt ons nat en omdat de wind ook naar het westen draait komen we “op de tocht” te staan. We vissen daarom nog een uurtje door totdat het water weer aan het opkomen is. Normaal gesproken krijg je dan de meeste aanbeten maar deze keer lijkt dat niet zo te zijn. De ochtend en afgaand tij waren beduidend beter. Er was deze keer ook geen verschil tussen zeepieren en zagers vast te stellen. Wel moest je niet te snel aanslaan.

04_Kustwacht passeert

We besluiten daarom om het maar voor gezien te houden. We hebben deze dag meer dan 60 vissen gevangen, echt fantastisch. Het is dus een prachtige dag geworden. Eindelijk weer een “zoute neus”. Mijn verwachtingen over de vangstmogelijkheden aan zee zijn weer helemaal bijgesteld. Prima plek om te vissen, goed bereisbaar, prima hengelsportwinkel in de buurt. En prachtige schepen die aan en af varen, best spectaculair. ’s Avonds lekker vis gegeten en ook de buren een plezier kunnen doen. Voor herhaling vatbaar!

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *