Roofvissen zonder weerhaak

Ik ben een roofvisser in hart en nieren. Nagenoeg elk weekend ben ik met mijn bootje te vinden op een van onze plassen of rivieren. Het doel daarbij is meestal het vangen van snoekbaars of snoek. Het liefst vis ik daarop met kunstaas zoals bijvoorbeeld pluggen en spinners. In de loop der jaren heb ik werkelijk tientallen van deze kunstaasjes verzameld, de een nog mooier als de ander. Vooral de z.g. pluggen zien er soms fantastisch uit en ik heb ze dan ook in alle mogelijke maten, kleuren en soorten!

snoek met kunstaas

snoek met kunstaas

De meeste van deze pluggen en spinners zijn uitgevoerd met dreggen. Op spinners meestal één, op pluggen vaak twee en soms wel drie grote dreggen! En daar ben ik vaak minder gelukkig mee. Veel van de pluggen, zekere de grotere exemplaren zijn n.l. vanaf de fabriek uitgevoerd met veel te lompe en dikdradige dreggen. Irritant is bovendien dat ze vaak niet goed scherp zijn. Met deze dikdradige dreggen met veel te grote weerhaken loop je kans een kleine vis teveel te verwonden en dat is natuurlijk niet wat we willen. Het eerste wat ik dan ook doe als ik weer eens een nieuwe plug of spinner heb gekocht (en dat gebeurd nog al eens moet ik bekennen…) is de dikke dreggen vervangen door dundradige. Vraag bij hengelsport Arnhem maar naar dundradige dreggen van Gamakatsu en ze weten precies wat je nodig hebt.

 

Van deze dreggen knijp ik vervolgens de weerhaak plat. Hierdoor ontstaat er i.p.v. een weerhaak een klein bobbeltje. Door het platknijpen van de weerhaak “haken” de dreggen veel beter en is er veel minder kracht nodig om de haak goed in de bek van de vis vast te krijgen. Het grootste voordeel zul je echter ondervinden tijdens het onthaken van de vis. Dit is met de platgeknepen weerhaken meestal een fluitje van een cent waardoor je de vis in no-time weer onbeschadigd kunt laten zwemmen. En dit is zeker in de zomer als de vissen kwetsbaar zijn erg belangrijk.

Vissen met kunstaas zonder weerhaak

Vissen met kunstaas zonder weerhaak

Maar heeft het dichtknijpen van de weerhaken dan geen losschieters tot gevolg? Nee, dat is niet het geval, al moet ik eerlijk zeggen dat ik daar in het begin wel bang voor was. Nu, honderden snoeken en snoekbaarzen later (trouwens ook op karper heb ik jarenlang gevist met platgeknepen weerhaken) weet ik dat dit niet zo is. En dat is ook wel logisch natuurlijk. Want een weerhaak zorgt er alleen maar voor dat de haak niet kan lossen als de druk van de lijn wegvalt. Zolang er druk op de lijn blijft heeft een weerhaak geen enkele functie en kan deze probleemloos worden gemist. Je moet er dus tijdens de dril van de vis gewoon op letten dat er altijd spanning op de lijn blijft (maar dat deed je als het goed is toch al) dan is er niets aan de hand. Maar zelfs als zou die spanning even wegvallen, dan nog is de kans dat de vis losschiet klein. Door het platknijpen ontstaat er n.l. het genoemde bobbeltje en ook die zorgt er voor dat de haak niet zomaar uit de bek valt. Maar heb ik dan nooit losschieters? Natuurlijk wel, maar die had ik voor het platknijpen van de weerhaken ook! En ik heb zeker niet meer losschieters als vroeger, voor mijn gevoel zelfs minder omdat mijn dreggen nu veel beter en dieper doordringen door het ontbreken van een weerhaak en bovendien dunner scherper zijn. Het is trouwens niet voor niets dat ook wedstrijdvissers veel gebruik maken van weerhaakloze haken. Bij het wedstrijdvissen telt elke vis en ook de tijd (onthaken van de vis) is belangrijk. Ook mijn allergrootste snoeken (mijn record staat op 1,25 meter) heb ik gevangen op kunstaas met platgeknepen weerhaken. Met platgeknepen weerhaken doe je jezelf en de vis een groot plezier. Dus mijn advies is; doe het ook!

Michel Rijnberg

zet ze snel en onbeschadigd terug!

zet ze snel en onbeschadigd terug!

Michel Rijnberg

Gerelateerde artikelen:

  • Er zijn geen gerelateerde artikelen gevonden