Interview met Dick Willemsen van Rod Visions – hengelbouw en handgebouwde hengels

Rodvisions Rod Visions Dick Willemsen
Dick Willemsen van Rodvisions

Afgelopen week had ik een interview met Dick Willemsen van Rod Visions in Klarenbeek. Rod Visions staat bij een steeds groter wordende club sportvissers bekend als een heel goed adres als het gaat om perfecte hengelbouw en custom-made en handgebouwde hengels. Daarom leek het mij leuk de lezers van Dutchanglers kennis te laten maken met Rod Visions.

Dick Willemsen

Dick Willemsen

 

Dick, kun je als eerste iets meer over jezelf vertellen?

Dick; eeeh ja, ik ben geboren in Rotterdam, ben 46 jaar en vis al zo’n beetje mijn hele leven. Ik heb heel lang in Apeldoorn gewoond maar sinds 2 jaar woon ik in Klarenbeek, net buiten Apeldoorn.

Hoe ben je in de hengelbouw terecht gekomen?
 

Nou, eigenlijk vanuit geldgebrek. In mijn studententijd eind jaren 70 en begin jaren 80 was ik al een heel fanatieke karpervisser en altijd op zoek naar goede spullen. Omdat ik daar echter maar weinig geld voor had begon ik mijn hengelspullen zelf te maken en zo kwam ik langzaam maar zeker ook in de hengelbouw terecht. Goede fabriekshengels waren in die tijd niet zo veel te krijgen. De merken die op karper-gebied de toon aanvoerden waren o.a. Gary Savage, Hardy en Jack Hilton. Omdat ook andere vissers in en om Apeldoorn interesse begonnen te tonen in mijn hengels en mijn hengelbouw werd ik op een gegeven moment gevraagd hengels te gaan bouwen voor de Firma Zonnenberg hengelsport in Apeldoorn. Omdat ik dit erg leuk vond maar ook omdat ik het geld goed kon gebruiken ben ik dat toen, naast mijn baan bij de Gamma gaan doen. Omdat ik dit echter naast mijn fulltime baan deed en omdat ik in het seizoen ook nog 2 nachten per week wilde vissen was dat wel erg hard werken in die tijd! Zo reed ik in mijn lunchpauzes bij de Gamma naar Zonnenberg hengelsport om daar de nieuwe orders door te spreken, racete ik vervolgens weer terug naar de Gamma om daarna als ik s’avonds was thuisgekomen de bestelde hengels te gaan bouwen. En als ik deze bij Zonnenberg hengelsport had afgeleverd kon ik binnen de kortste keren weer opnieuw beginnen omdat de hengels waren verkocht!  De blanks die ik toen gebruikte voor mijn hengelbouw kwamen voornamelijk van Sportex, Fibatube en North Western.

Alhoewel ik dus al heel lang professioneel hengels bouw, ben pas ik 4 jaar geleden begonnen met mijn bedrijfje Rod Visions. Vanaf dat moment hou ik me dus uitsluitend bezig met hengelbouw en de verkoop van hengelbouw materialen.

Rodvisions Rod Visions

vele componenten op voorraad

 

Welke visserij beoefen je zelf en hoe vaak vis je nog?

Het meest vis ik op karper, zowel in Nederland als ook zo’n 2-3 keer per jaar in het buitenland, voornamelijk Frankrijk en Italië. Daarnaast vis ik graag met de belly-boat op snoekbaars en spin ik vanaf de kant op snoek.

Rodvisions Rod Visions Dick Willemsen

Dick Willemsen van Rodvisions

 

Ok, laten we het eens over Rod Visions hebben. Waarin onderscheiden hengels van Rod Visions hengelbouw zich?

Tja, waar het bij mij om draait is dat mijn hengelbouw perfect is afgestemd op de wensen van de klanten. Volledig custom-made dus. Daarbij kijk ik zo goed mogelijk naar wat de visser er mee gaat doen. Ik vind namelijk dat handgebouwde hengels in de eerste plaats zo functioneel mogelijk moeten zijn. Er worden nog steeds heel veel hengels alleen op het uiterlijk of het merk gekocht, terwijl een hengel het fijnste vist en het beste vangt als hij precies dat doet waar hij voor gemaakt is. Door de jarenlange ervaring die ik heb in de hengelbouw en met het vissen zelf natuurlijk kan ik mijn klanten maximaal adviseren. Waarbij ik de visserij van mijn klanten dus als leidraad neem voor het bouwen van de meest optimale hengels. Want nog steeds wordt er op grote schaal gevist met  hengels die niet echt geschikt zijn voor de visserij waar ze voor gebruikt worden.

Ik zal een voorbeeld geven uit de karpervisserij. De trend bij het karpervissen is dat het aas steeds vaker wordt uitgeroeid. Steeds minder worden hengels dus gebruikt om mee te werpen, tenminste niet als er gevist wordt over grote afstanden. Toch zie je heel veel lange en zware hengels met een strakke (top)actie gebruikt worden. Hengels die bedoeld zijn om ver mee te kunnen werpen maar eigenlijk veel minder geschikt zijn als het gaat om het effectief drillen van een karper. Dit omdat ze daar veel te weinig demping voor hebben. Zeker als er vanuit een bootje wordt gedrild (wat heel vaak gebeurd) zijn dergelijke stugge en lange hengels “draken”. Met zulke hengels is het bijzonder lastig om de karper boven het net te krijgen en er worden dan ook regelmatig vissen mee verspeeld. De trend de komende jaren op het gebied van karperhengels zal dan ook zijn dat ze weer een lichter en ook iets korter zullen worden. Omdat er echter wel op grote afstand gevist zal blijven worden vergen deze hengels, waarop doorgaans grote longcast molens gebruikt worden, wel een speciale ogenverdeling en bezetting. Zaken die in mijn ogen bij heel veel fabriekshengels gewoon  niet kloppen.

Rodvisions Rod Visions

Diverse roofvishengels van Rodvisions

 

Waarom kopen mensen een handgebouwde hengel, kun je daar iets over vertellen?

Om verschillende redenen. Dat kan zijn omdat ze iets zoeken wat perfect is afgestemd op hun persoonlijke wensen en visserij. Of omdat ze iets exclusief willen. Qua functionaliteit maar ook qua design. Natuurlijk is de kwaliteit van mijn handgebouwde hengels veel hoger omdat ik met veel betere componenten werk. Zo werk ik uitsluitend met “supergrade kurk”. Deze kurk is op niet een fabriekshengel te vinden. Daarnaast gebruik ik de beste blanks, RVS onderdelen en is ook mijn lakwerk vele malen beter en mooier. En handgebouwde hengels zijn weliswaar duurder als veel fabriekshengels, maar ze zijn wel veel duurzamer en waardevast. Maar het belangrijkste blijf ik vinden dat ze optimaal zijn afgestemd op de wensen van de klant. Echt maatwerk!

hengelbouw hangebouwde hengel Rodvisions

CNC gedraaide RVS cones

 

Hoeveel hengels heb je tot nu toe gebouwd?

Geen idee, maar toch zekere enkele duizenden.

Met welke blanks en componenten werk je?

Mijn blanks zijn o.a. van Sportex, New-Zealand blanks, Armalite en Alps. De componenten zijn van o.a. Fuji en Alps, maar ik laat ook zelf RVS componenten draaien. Daarnaast maak ik dus gebruik van supergrade kurk maar ook van EVA en het nieuwe Hypalon.

Wat voor typen hengels bouw je zoal?

Voornamelijk karper, verticaal, plug, jerkbait, spin, – en feedershengels. Ook als een van de weinige glashengels trouwens. En wat ik ook nog heel veel doe is het z.g. rebuilden van hengels. Hengels die de eigenaar om wat  voor reden dan ook niet wil vervangen maar wel weer in topvorm wil hebben. In veel gevallen wordt dan de gehele hengel gestript en opnieuw opgebouwd. Zo heb ik op dit moment een paar hele mooie Hardy Richard Walker hengels van een klant compleet opnieuw gerebuild. Inderdaad zien die er top uit Dick!

hengelbouw Rodvisions Hardy

Hardy Richard Walker rebuild

handgebouwde hengel Hardy Rodvision

Richard Walker Hardy Rodvisions

 

Wat is er de afgelopen 25 jaar veranderd op het gebied van hengels?

Nou, o.a. de massaproductie uit Azië. Hengels zijn een massa-artikel geworden en onderhevig aan trends. Het is big-business waarbij marketing het belangrijkste verkoopargument lijkt. Het gaat meer om de look en het merk als om wat je er mee gaat doen.

jerkbait hengel Rodvision Rod vision

Schitterende jerkbait hengels

ergonomische greep van een verticaalhengel

ergonomische greep van een verticaalhengel

Wat mogen we in de nabije toekomst verwachten op het gebied van ontwikkelingen in de hengelbouw?

Ik denk dat er op het gebied van blanks nog wel verbeteringen mogelijk zijn. De blanks die ik gebruik selecteer ik o.a. op de demping die deze blanks hebben. Er is een trend geweest dat hengels heel dun moesten zijn en nauwelijks tapering hadden. Alhoewel veel afhangt van het materiaal waarvan die blanks zijn gemaakt, was ik daar over algemeen niet zo kapot van. Het wordt een beetje te technisch om daar uitgebreid op in te gaan, maar in veel van die hengels zat niet genoeg demping.  Daarnaast gaat er dus op het gebied van de karpervisserij het nodige veranderen en zullen de hengels hiervoor veranderen.

Wat kost een handgebouwde Rod Visions hengel?

Karperhengels liggen meestal tussen de 375-550 euro. Roofvishengels tussen de 250 -350 euro. Daarnaast maak ik ook nog exclusieve landingsnetten en die kosten tussen de 250-325 euro.

Rodvision Rod vision karper hengel

geleideogen

schitterende geleideogen

OK Dick, zijn we alweer bij de laatste vraag. Wat kunnen lezers van Dutchanglers.nl doen als ze interesse hebben in een Rod Visions hengel?

Geïnteresseerden kunnen me natuurlijk bellen, mailen of natuurlijk mijn website bekijken; www.rodvisions.nl

Bedankt voor het interview Dick!

Michel Rijnberg

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

 1. Jack schreef:

  Halo allemaal
  Ik heb nog 3 een van de eerste zwarte Fibatube hengels uit 1973 dacht ik heb ze toen gekocht H.Peters Prinshk A.dam in 2012 heb ik alle 3 de hengels gestript en de lak verwijderd. Bij JWS mooie dunne RVS ringen en rood wit blauw wikkelgaren gekocht de wikkeling van de ringen heb ik met rood gedaan met dun biesje blauw. Ook heb ik op de bussen RVS ringen gemonteerd en onderaan bij de cone rood wit blauw biesjes gewikkeld. Oja vooraf de montage heb ik de blanks met korrel 1600 licht geschuurd. ik heb alleen alle wikkelingen 6 keer afgelakt met een zeer oud merk blanke jachtlak Gold Weave deze werd in Amsterdam gemaakt. trouwens ik heb al mijn overige andere hengels met deze super hoogglans afgelakt. Deze lak verkleurd niet week niet wit op. Maar de Fibatube hengels hebben al veel bekijks gehad. Nu woon in alweer 8 jaar in Spanje aan de Ebro Caspe Mequinenza ik vis veel en gebruik regelmatig een Fibatube hengel voor langs de kant te vissen waar op sommige plaatsen ruim 8 meter diep is. In 2016 een meerval gevangen van 173 cm dat is niets bijzonders op de Ebro maar drillen met de Fibatube hengel met een Penn 45 molen heb ik de vis naar ruim 35 minuten drillen toch op de mat gekregen. Fibatube hengel wat een mooie actie ik voelde pas echt de kracht van de hengel. Ik ben jack uit Almere maar verhuist naar Spanje en woon nu 8 jaar aan de Ebro Caspe Mequinenza. zeker de moeite waard om hier eens te komen vissen.

 2. Dick schreef:

  Hallo Imoes, nee niet op een sage.. deze week wordt wel SuperFlex op de site http://www.rodvisions.nl bijgeplaatst. Dat zit er dicht bij.
  Mvg. Dick

 3. Imoes Tan schreef:

  Hallo Duck, hebt U ooit een 13 penhengel gebouwd op een Sage vliegblank van 1,75 lbs? Mvg Imoes Tan

 4. Hendrik-Jan Verheij schreef:

  Hoi Andre,

  Ik zou dick zelf even contacten via http://www.rodvisions.nl

 5. André van Elmpt schreef:

  Hallo en Petri Heil

  Ik heb een vraag gesteld aan CW in Amsterdam en die verwees me naar jullie ik heb b een Jan Schreiner hengel al menig jaar, die is door Jan gemaakt als ook zijnde een winkel picker ik ben alleen dat dunne topje kwijt en niet alleen dat maar ook zijn er van het top deel twee ogen kaduk of weg dat heeft Mijnmijn vrouw op haar geweten door ze allemaal bij elkaar te binden en in een kast te stoppen terwijl ik in het ziekenhuis lag met et een open Hart operatie die niet liep zoals gepland.
  Mijn vraag kan dat bij jullie gerepareerd worden en waar wonen jullie?
  Vriendelijke groet
  André van Elmpt
  Amsterdam.

 6. Rick schreef:

  Hola Dick ,

  we zijn volop aan het vissen met jou Rodvision hengels en eerlijk is eerlijk ,, vissen op de Ebro was al geweldig maar nu met deze hengels staan we bij elke aanbeet weer versteld want dat vissen zo mooi kon zijn wisten we niet ,, Dick nogmaals bedankt voor je snelle en goede service en we hopen dat je nog heel lang door gaat met het bouwen van deze ongekende kwaliteit hengels ,

  Gr Rick

 7. Cyriel Peeters schreef:

  Goede morgen Dick
  Ik heb je adres vd website.
  Ik hoop dat je me kan helpen?
  Door een domme handeling heb ik gisteren mijn feeder gebroken.
  Het is nl het bovenste deel met 12 oogjes.
  Het is een North Western, 10,0″, medium quiver tip, carbon rodcraft
  Mvrgr
  Cyriel (België)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *