Paai zit wedstrijd in de weg

Wachten op de vis die niet kwam.........

Afgelopen zaterdag de 3e competitie wedstrijd in een kleine sloot welke uitkomt op de Lage Vaart in Almere. Vorige week zaterdag nog even voorgevist; de aanbeten waren niet talrijk maar wat er aanbeet was hard, heel hard, en de aanbeet was niet te missen. Ik viste met een pickertje ongeveer een halve meter van de overkant. Nadat de aanbeten wegvielen heb ik een korte feeder met de “method-feeder” methode opgetuigd (uitleg hoe ik deze methode gebruik verderop in dit artikel ) met een eigen gedraaide 10 mm hennep boilie erop. Binnen een half uurtje ving ik daarmee vier brasems van elk dik 2,5 kg. Detail: de sloot is overal ongeveer een 70cm diep en de vis trekt massaal deze sloot in om te paaien. Ook veel karper. Ben je op het juiste moment dan vang je in een paar uurtjes een net vol vis; ben je hier in de paai dan zie je wel vis door het riet klappen maar vangen is er niet bij. Op Bevrijdingsdag ook nog een aantal uurtjes hier gevist; de aanbeten waren toen al een heel stuk minder en op de boilie was al helemaal geen actie. Dit voorspelde niet veel goeds voor de wedstrijd.

De wedstrijd zelf
Met een aantal afzeggingen startten we uiteindelijk met 25 personen de wedstrijd. Ik heb na een half uurtje de eerste aanbeet en direct een beste brasem. Ik bel even mijn maat Marco om te vragen hoe het aan zijn kant gaat: nog geen enkele vis aan zijn kant, niet eens een aanbeet. Rondom hem is er slechts één voorn gevangen; dit voorspelt niet veel goeds. Na twee slechte wedstrijden moet ik weinig punten halen deze wedstrijd en moeten mijn mede vissers punten krijgen. Dit kan alleen als iedereen vis heeft. Als er maar vier personen vis hebben dan krijgt de rest +2 dus 6 punten, dat schiet niet op! Bij de verplichte rust van 15 minuten op de helft van de wedstrijd is het wel helemaal duidelijk: er zijn maar vier mensen met vis, beten komen niet door. Slechts af en toe een heel klein tikje en dan houdt het weer op. De vis zit massaal in de paai en de meeste deelnemers houden het voor gezien en ruimen op.

Wachten op de vis die niet kwam………

Uiteindelijk zijn er 5 mensen met een vis en wordt ik tweede. Weer een zeer teleurstellende  wedstrijd maar het kan nu alleen maar beter worden. We gaan volgende wedstrijd de Lage Vaart op waar het naar alle waarschijnlijkheid veel beter is, afwachten maar….

Uitleg method-feeder methode:
Er zijn verschillende manieren om een method systeem in elkaar te zetten. Eén van de belangrijke dingen is dat je ook hier op een of andere manier ergens een stukje rek in je montage dient te krijgen aangezien de vis die je vangt meestal niet de kleinsten zijn en karper er tussendoor gevangen kan worden. Nu kun je natuurlijk een stuk voorslag monteren maar ik houd er niet van om de knoop van de voorslag door mijn feederogen te horen ratelen. Ik schuif de “voerfeeder” op powergum en neem dit net iets langer dan dat ik dat voor het normale feederen gebruik. Ik heb sinds kort op al mijn feeders een quick link direct op de dyneema zodat ik zeer snel kan verwisselen van Method feeder naar gewone voerkorf. Als onderlijn heb ik 18 honderste haak 14 ( method haakjes ) en een quick stop, haaklijn lengte 15 cm.

De foto’s lichten de montage verder toe:

Method feeder montage

Snel van onderlijnen kunnen verwisselen

Hairmontage

Ben Hakstege.

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *