Reishengel review: Shimano Exage AX STC Boat 2030

Shimano exage ax 2030

De Exage AX boot reishengel  schafte ik aan om een korte sterke boothengel bij me te hebben voor de Suriname trip van afgelopen maart.  Aangezien ik voor het werk veel reis, levert het “flying blue” kaartje me nog immer het voordeel dat ik een hengelkoker nog gratis mee kan nemen op een KLM vlucht. Vaak moet voor een hengelkoker al tussen de 40 en 150 Euries enkele reis betaald worden. Mocht je dit voordeel niet hebben, dan is een reishengel snel terugverdiend. Op weg naar Suriname wilde ik ook een hengel in mijn koffer hebben, mochten er dingen misgaan met de hengelkoker. Aan de andere kant wilde ik geen hengel die de hoofdprijs zou kosten. Ik betaalde bij Raven 89.90 voor deze hengel, elders op internet wordt de hengel aangeboden tussen de 85 en 115 €.

Shimano exage ax 2030 

De Boat 2030 is een 20-30 lbs hengel die ook nog een zwaarder broertje heeft, de Boat 3050, je raad het al met een specificatie van 30-50 lbs.

Specificaties:

Shimano Exage STC AX Boat 2030 

 • Lengte 198 cm
 • Transportlengte: 58 cm (langste van de 4 hengeldelen)
 • Transportlengte bijbehorende koker: 62 cm
 • Aantal delen: 4
 • Gewicht zonder de koker, dus alleen de hengel: 458  gram
 • Aantal ogen: 7+topoog
 • Opgegeven hengelklasse:  20-30 lbs

De hengel is ontworpen voor bijvoorbeeld de zware Noorwegen visserij, om de jiggen of te pilkeren op grove koolvis en gul.  De hengel is qua opbouw geschikt om met een middelgrote reel te vissen (formaat Penn 321) en heeft een relatief klein startoog.  Ondanks het kleine startoog heb ik gevist met een 12000D baitrunner molen op de hengel, wat niet ideaal, maar best te doen was.  De hengel heeft een lang EVA handvat, de onderste twee delen van de hengel, met ribbels op het gedeelte boven de reel/molen wat een fijne vaste grip geeft. De hengel is voor zijn prijsklasse netjes uitgevoerd, met stevige ogen en goed sluitende sluitingen een reelholder.  De hengel is relatief licht en heeft een zeer sterke topactie.

topactie van exage ax boat 2030

Of je van een hengel met zoveel topactie houdt, is een kwestie van smaak.  De relatief lichte top geeft een heel goede beetregistratie, maar persoonlijk voor het pilkeren vis ik liever met een wat strakkere hengel.  Na het inbuigen van het topdeel van de hengel komt de body van de hengel naar voren onderin het tweede gedeelte vanaf te top. En power heeft de hengel genoeg, in Suriname drilden we probleemloos Piraiba en Tarpon op de hengel.

Shimano exage Tarpon

De hengel is duidelijk geen hengel om mee te werpen, alhoewel in Suriname er moeiteloos 250 gram lood en een zware aasvis mee weggezet kon worden. Ik schat dat er prima met de hengel gepilkerd en gejigd kan worden tot een gewicht van ongeveer 250 gram, bij zwaardere pilkers/jigs zou ik naar een zwaarder maatje hengel opschalen.

Eindoordeel:

Met de STC Exage AX Boat 2030 heb je een prima hengel voor een reel in het goedkopere segment om mee te pilkeren of the jiggen in Noorwegen. De uitvoering is prima voor zijn prijsklasse. het is alleen wel een hengel met een zeer uitgesproken topactie, waar je van houdt, of niet.

Make or break:  make is een kwestie van je voorkeur, breken zal de hengel iig niet gauw doen;)

Roel Orsel

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Tim Mulder schreef:

  Geachte heer Orsel

  Ik heb uw review van de Shimano Exage 20/30lb reishengel met plezier gelezen.
  Deze zomer heb ik ook een Shimano Exage AX STC 20/30lb reishengel ;
  “Standup” aangeschaft. welliswaar kan ik over deze hengel van 1.70 meter, geen enkele ervaring op internet vinden van vissers over deze stok. En Shimano reageert op geen enkele mail. Zou je deze met die boothengel kunnen vergelijken wat buiging betreft of zal deze een stuk strakker/harder zijn ?
  Ik wil hem gebruiken voor tarpon van ongeveer 1 meter tot soms 75 cm. groter. vanaf de kant. Ik doe dit al een tijdje en viste tot nu toe met een Sportex seastar [tot 100 gram werpgewicht]
  Maar kan ze hiermee niet echt snel de baas. ik heb er nu een Penn Battle 6000 op. En vis meestal met lichte aasjes, vlak voor de kant, dus hoef er niet ver mee te werpen. Hopelijk heeft u hier een mening over. Ik hoor het graag.
  Met vriendelijke groet,
  Tim Mulder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *