Warmtepads tegen koude voeten?

met warmtepads en hete koffie kom ik een bootvisdag wel door

Sommige vissers stappen met slechts één paar sokken in hun laarzen aan hebben de hele dag warme voeten, ook in de winter. Helaas behoor ik niet tot deze categorie kou trotserende sportvissers;( Menig visdag zat ik met steenkoude voeten in mijn aluminium boot of aan de waterkant te koukleumen, vooral bij statische sessies.

Nou heb ik heel wat dure warmtelaarzen, speciale schoenen en sokken gemaakt van de beste wol van hele speciale schapen geprobeerd, maar geen van allen werkten bij mij afdoende. Wat ik ook deed, het lukte me niet om de hele visdag warme voeten te houden. Het zal wel een slechte bloedsomloop wel zijn. Nou heb ik in het verleden wel eens elektrische sokken geprobeerd. Werkte redelijk goed maar het gedoe met accu’s en draden vond ik toch verre van optimaal.

 

met warmtepads en hete koffie kom ik een bootvisdag wel door

Warmtepads

En ik ben niet de enige. Veel vissers hebben, net als ik dit probleem in dit jaargetijde. Sinds een paar jaar gebruik ik nu z.g. warmtepads. Deze zelfklevende pads kleef ik op de eerste laag dunne sokken. Hier overheen trek ik nog één of zelfs twee paar dikke sokken aan waarna ik in mijn warmtelaarzen stap (ik gebruik momenteel Skee-tex laarzen voor het bootvissen en ben er redelijk tevreden over).

Belangrijk is wel dat je de pads een minuut of 15 voordat je ze gaat gebruiken uit de verpakking haalt, goed door elkaar schudt en even laat “ademen”. Door de zuurstof gaan de ingrediënten reageren en worden de pads warm. Het duurt na openen en schudden/kneden een minuut of 20 voordat ze hun optimale warmte hebben bereikt en ze blijven vervolgens nog zo’n 4-5 uur op temperatuur. Zoals gezegd plak ik ze op een dunne sok om ze zo dicht mogelijk op de huid van je voet te hebben. Daaroverheen komen dan weer dikke sokken (bij mij zelfs 2 paar).

Deze simpele en vrij goedkope pads werken een uur of 4-5 prima al moet je niet verwachten dat de stoom uit je laarzen zal komen. Ze geven nét voldoende warmte om geen onaangenaam koude voeten te krijgen. Het verschil tussen lekker vissen of vissen met koude pootjes zeg maar.
Tenminste, zo vergaat het mij bij het bootvissen of kantvissen. Bij het Bellyboaten of wadend vissen in de winter geven ze mij nog niet voldoende warmte. De kou van het winterwater wint dan de strijd met de isolerende werking van 5mm neopreen, 2 dikke dikken, een warmtepad en een dunne sok in mijn waadschoenen. Helpen doen ze dan zeker wel, maar al na een uur merk ik toch dat ik alsnog koude voeten krijg. Hiervoor zou ik eigenlijk nog een betere oplossing moeten hebben, ik blijf ernaar zoeken (tips en jouw eigen ervaringen zijn hiervoor welkom)! Voor het boot – en kantvissen werken de warmtepads bij mij echter prima.

Snoekbaars in het donker

Veel kouder dan dit wordt het niet..

 

Als jij net als ik ook zo’n koukleum bent dan zijn warmtepads zeker de moeite van het proberen waard. Warmtepads worden door verschillende aanbieders verkocht, ik zag ze o.a. bij Fishinn op de website maar heb ze ook gekocht bij Decathlon. Bij deze laatste betaalde ik in bulkverpakking slechts 12 euro voor 15 paar. Succes!

Michel Rijnberg

   Michel Rijnberg

Gerelateerde artikelen:

  • Er zijn geen gerelateerde artikelen gevonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *