“Ouderwets” slepen

Een leuke "komkommer"

Niet dat slepen met pluggen en shads ouderwets is maar dit was een aantal jaar geleden mijn favoriete manier van vissen  op snoek. Nu is dat  een beetje verruild door met dooie vissen onder een dobber te vissen.
Na een slechte zaterdag waar Jeroen en ik vier aanbeten weten uit te lokken en alle vier vakkundig weten te lossen (daarom heten we misschien ook Dutchanglers en niet Dutchcatchers?) baalde ik t och wel een beetje en ik neem me dan ook voor om  op zondag nog een paar uurtjes te slepen. ’s Morgens is het koud en ik besluit dan ook om eerst al mijn witvis spullen grondig schoon te maken en alles weer te reorganiseren, nieuwe voorslagen op de feeders en twee power feeders in orde te maken voor een wedstrijd op de IJssel ( daarover meer over een aantal weken ). Om 12 uur is het al heel lekker in het zonnetje en ik vraag dan ook of mijn zoontje van 7 mee wil, hij vind het prima als zijn Nintendo DSI maar mee mag. Nou ja is prima heeft mijn vrouw tenminste ook een beetje rust.
Om 14 uur gaan de pluggen overboord, ikzelf gebruik vaak grote niet gedeelde pluggen en in het spoelwater van de motor hangt standaard een Little Ernie. In het diepere water hang ik een blauwe spro pike fighter en ik hang aan de kant van mijn zoontje een plug die hij uit heeft gezocht uit mijn koffer: de Rapala X-rap jointed, waar ik overigens al menig grote vis aan heb gevangen.

Opperste concentratie van de kleine!

De eerste drie kwartier gebeurt er niets: een stuk waar ik overigens nooit een vis van betekenis heb mogen vangen terwijl er bij wedstrijden witvissen mooie aantallen gevangen kunnen worden, je zou toch denken…. In een klap buigt de hengel van mijn zoontje 90˚ en een snoekje aan de andere kant van de lijn geeft aan het er niet mee eens te zijn. Snel de motor even in zijn achteruit, druk op de vis houden en hengel aan mijn zoontje, twee andere hengels binnen halen. Fotootje maken, papa moet met het snoekje op de foto, 65 cm.

Een leuke “komkommer”

Hengels weer in gereedheid brengen gas er weer op ( 5km per uur ) en trollen maar weer. Ik geef de pike fighter iets meer lijn, klik de vergrendeling weer op de reel en dan….. BAM! Nummer 2 heeft zich gemeld, dat gaat lekker, deze snoek komt een aantal keren geheel uit het water en net dat ik hem uit het water wil lichten besluit ‘ie nog een keer te jumpen, tegen de boot! Ik haal hem snel binnen en onthaak hem, foto maken en terug.

Fraaie snoek op de plug

Nadat ik opnieuw op koers ben merk ik dat de pike fighter raar zwemt. Ik haal hem binnen en zie wat er aan de hand is: de snoek is met de plug tegen de boot aan geknald en heeft de gehele zwemlip gebroken, balen maar ja de snoek is er tenminste goed van af gekomen. Ik hang een Bill Lewis Rattle trap eraan en geef iets meer lijn dan ik bij de pike fighter deed omdat deze plug nu eenmaal geen zwemlip heeft en niet gauw diep loopt. Ik klik wederom de vergrendeling op de reel en weer staat de hengel dubbel: een 74 cm snoek is er vol op gedoken en ik zie de plug niet meer. Na een aantal jumpen en salto’s kan ik de vis uit het water pakken en zie dat de dreggen gelukkig goed zitten en niet te diep.

Strak onder de top :-)

Ik zet de vis snel terug. Hierna duurt het weer even en een heel stuk water laten we visloos achter ons. Mijn zoontje zegt op een ogenblik dat het tijd wordt terug te varen anders komen we niet op tijd thuis. Hij heeft gelijk…de wijsneus! Ik besluit nog even tot en met de brug door te vissen en hang nog een Rapala magnum aan de lijn. Een goede keus! Net na de brug knalt er een 85 cm snoek vol op: nummer 4 in minder dan 3 uurtjes vissen!
Ik besluit dat het mooi is geweest en ruim alles op, drink een sinas en ga vol gas terug om te traileren . Om17.30 uur strak weer thuis!

Ben Hakstege

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *