De eerste metersnoek

In de boot

Sjoerd is de jongste zoon van een collega. Hij is een verwoed zeebaarsvisser tijdens de vakanties op Terschelling. Via zijn vader had hij de foto’s van grote snoeken op Dutchanglers gezien, maar nog nooit er 1 zelf gevangen. Afgelopen weekend stapte hij bij Bram en mij in de boot om zijn snoek-geluk uit te proberen.

In de boot

.

Wij traileren de boot bij een meer waar we goede kans maken op snoek. We weten dat er ook genoeg grote exemplaren rond zwemmen. Volgens vertrouwd recept gaat er een aasvis onder de dobber en een aasvis aan een fireball. Het is een beetje puzzelen waar de snoeken zitten in deze tijd van het jaar. Ook dit meer is in de laatste jaren verbazingwekkend helder geworden, met twee tot drie meter doorzicht.  Dit resulteert in uitbundige groei van de waterplanten. De hele oeverzone staat vol gegroeid vrijwel tot in het oppervlak. Pas vanaf de 4 meter dieptelijn is alles plantenvrij.  Ik stel me voor dat er vast wel snoeken in de planten liggen die naar het plantenvrije stuk loeren.

We besluiten op een meter boven de bodem een aasvis voor de planten langs te slepen. Behalve van een drankje en het lekkere weer valt er weinig te genieten op het eerste stuk dat we bevissen. Na een uurtje verplaatsen we ons naar een tweede talud. Hier hoeven we niet lang op actie te wachten, één van de dobbers wordt met een plop de diepte in getrokken. Sjoerd grijpt de hengel met beide handen vast, terwijl de meters dyneema van de molen afgetrokken worden.  Onder het uitroepen van “kom jij maar eens eventjes hier vriendje” worden de meters weer herwonnen.  Wanneer we een grote staart door het oppervlak zien roeien, wordt het vermoeden bevestigd dat een stevige metersnoek aan de andere kant aan het trekken is.  Een paar minuten later is het pleit beslecht en kan de vis in het net onthaakt worden, de dreg zit keurig in het scharnier. Vanwege de watertemperatuur moet het verblijf in de boot een snelle pitstop worden.  De eerste snoek die Sjoerd vangt, brengt gelijk 111 hele centimeters op de meetplank  – de eerste klap is gelijk raak !  Aangezien dit formaat snoek een beetje aan de forse kant is om als 11-jarige voor de eerste keer een kieuwgreep te oefenen gaan we samen op de foto.

Samen op de foto met een 111

.

Bram schiet snel twee plaatjes, waarna ze met een ferme slag weer de diepte in schiet. Na een paar high-fives worden de hengels weer gereed gemaakt en vervolgen we het talud. De nieuwe aasvis valt kennelijk in de smaak en wordt een kwartiertje later door een snoek van 81 ge-arresteerd. Na een foto met de snoek op schoot gaat ook deze weer de diepte in.  Het laatste half uur gaan we nog even met kleine Spro-swimbaits slepen op 30 centimeter diepte, over de waterplanten heen, wat nog een 50-tiger voor Sjoerd en een 80-tiger voor mij oplevert. Dan gaat de gaskraan open richting trailerhelling om op de afgesproken tijd weer thuis te zijn. Sjoerd trekt de tevreden conclusie dat z’n eerste keer snoeken een small, medium en XL formaat opleverde.

Gr Roel Orsel

 

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Sjoerd schreef:

    ja dat klopt hij/zij was 111cm lang het was heel leuk om met roel en bram te vissen jammergenoeg mag ik niet zeggen waar we hem gevangen hebben GR. Sjoerd

  2. John schreef:

    Leuk! Weer iemand op een goede manier verslaafd gemaakt als ik het zo lees, gr. John

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *