Standaard topstekken in de Zeeuwse polders…


standaard topstekken in de Zeeuwse polders…

15/00 grijze fireline moest het vandaag allemaal gaan doen samen met een 2.70m lange snoekbaarshengel. Veel te licht om pluggen van 40 gram te gooien, maar heb het toch maar gedaan omdat ik de verleiding niet kon weerstaan. Ik begon te gooien op een plek met veel overhangende struiken enzo. Snoeken zoeken enigszins toch wat beschutting en dat zijn dus vrijwel goede stekken om snoeken vandaan te plukken. Guus had voor mij een Divani Flankertje gemaakt, dus die ging ik maar eens uittesten. Al vrij snel kreeg ik de eerste actie. Een klein poldersnoekje dook naast de oppervlakkig geviste jerkbait. Was wel een leuk zicht. Superhelder water, dus je zag echt alles wat er gebeurde in het water. Ik heb er ooit een opgejaagde school voorntjes zien zwemmen met daarachter een geweldig grote school met allemaal baarsjes van +/- 25cm. Was echt een heel spectaculair zicht. Helaas heb ik niet kunnen zien of die baarzen al die voorntjes nog te pakken hebben gekregen. Zou helemaal een geweldig zicht zijn geweest. Wel zonde van die voorntjes, maar zo is de natuur nou eenmaal. Bikkelhard, zou er zelf echt niet willen leven. Maar weer even terug naar het vissen. Ik was dus nog steeds bezig met dat flankertje. Het had echt een mooie actie en dook niet te diep voor in de polder. Ik viste hem met lange halen binnen en dan af en toe een felle stoot ertussendoor. Toen ik het 7cm lange jerkbaitje wat sneller door het water haalde dook er een wat grotere snoek op. Helaas weer niet kunnen haken, maar wel weer een mooi zicht. Na nog een kwartiertje door te hebben gevist met die Divani en andere Guusbaits, was het me niet gelukt om een snoekje te vangen. Ik ben toen maar verder gegaan om het nog eens te proberen.


De Divani Flanker 7cm, echt een geweldig jerkbait voor in de polder…

Ik kwam bij een stek waar allemaal waterlelies en plantenbedden liggen, dus zette ik mijn Bomber spinnerbait in. Direct na de eerste inworp kreeg ik een volger. Een gigantische boeggolf kam achter mijn spinnerbait aan en zag daarna hoe een prachtige snoek voor de kant wegdraaide. Ik schatte hem zo op 80cm. Na nog wat gooien met die spinnerbait heb ik geen beet meer gehad. Ik heb daarna nog met wat Guusbaits staan gooien, maar helaas geen beet meer gehad. Op dat moment had ik de Suick in mijn gedachten en had er echt een goed voorgevoel over. Ik heb op die plug ’s ochtends al menig actie op gehad, dus leek het me raar als dat vandaag niet het geval zou zijn. Ik gooide langs zo’n waterlelie en liet m’n eigen hurkend zakken, zodat ik een volgende snoek minder zou afschrikken. Ik had de plug een eind voorbei die waterlelies gegooid en viste hem vrij snel binnen. Echt precies bij die waterlelie schoot er een machtig beest uit. Heel dat plantenbed was aan het shaken. Ik had dus aangeslagen en tot mijn verbazing haalde ik een draadje binnen met niks er aan. Verrek, waar is m’n plug nou. Ik allemaal kijken en zag hem uiteindelijk op het water drijven. Die snoek had de lijn gemist en mijn lijn gepakt. Wel raar, een 18cm lange plug, 12cm staaldraad en dan nog afbijten….? Schele snoek misschien. Dat had wellicht een meter kunnen zijn, want ik zag echt een hele grote glimmende flank uit dat water komen. Maar ja, ik had dus even mijn spinnerbait er aan gedaan om mijn Suick op te vissen. Tot mijn verbazing dook er een klein snoekje op toen ik de plug bijna had bereikt. Nou ja zeg, dat mormel had mijn spinnerbait de verkeerde richting gegeven, dus miste ik dubbel. Het snoekje en mijn plug. Hèhè, rotbeesten. Uiteindelijk heb ik dan mijn Suick nog weten te pakken en ben ik maar verder gaan vissen. Je zult het niet geloven, maar dit tafereel gebeurde hierna nog 2 keer. Niet door zo’n monsterlijke snoek, maar door wat kleinere snoekjes. Ook weer een misser tijdens het opvissen van m’n plug, dus ik werd echt letterlijk gek. Die snoeken moeten toch maar eens nodig naar een Opticien gaan of zo. Mijn geduld was bijna op, dus moest er maar eens iets gevangen worden. Mijn Suick hing er nog aan, dus heb ik daar maar gewoon mee verder gevist. Na een stukje lopen kwam ik uiteindelijk aan bij een stukje waar veel riet was. Ik gooide mijn Suick tegen de zon in precies tussen een aantal rietstronken. Ik kon hem er netjes tussendoor vissen en net voordat de Suick voorbij al het riet was gebeurde het. Een mooie snoek dook letterlijk op de hoog geviste Suick. Er volgde een mooie dril op het lichte materiaal en kon hem uiteindelijk netjes landen met de kieuwgreep. Ik liep snel naar de weg toe met de snoek in mijn handen om te kijken of er misschien voorbijgangers waren. En jawel hoor, een vriendelijke wielrenner zag even de tijd om wat plaatjes te schieten.


En dan eindelijk die vangst….


Wat een Bek, daar zou ik niet tussen willen zitten…

Helaas zat het na deze vangst er weer op, dus moest ik weer terug naar huis gaan fietsen. En zoals gewoonlijk heb je honger en weer net als altijd hetzelfde verhaaltje met die wind. ’s Ochtends staat er geen zuchtje en dan met je uitgeput terug en dan staat er een keiharde wind en die moet altijd tegen je keren. Heelhuids terug gekomen en ben nu lekker dit verslagje aan het typen. Ik zou zeggen, tot de volgende keer en “vangse” eej.

Groeten uit Zeeland,
Bernd van Broekhoven

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Rens schreef:

    hey ik ben Rens en ik wil graag gaan snoeken ik woon zelf ook in zeeland en ik wil wel graag een mooi e snoek vangen ik ben 13 jaar en ik vindt het geweldig om zo een mooi beest te vangen

    maar mijn vraag is in welke polder vis jij vlakbij middelburg of
    bij domburg oostkapelle?

    help!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *