3 Dagen, 30 minuten, 3 metersnoeken

metersnoek
Metersnoek uit de wierbedden

De eerste week van de vakantie. En ik mag drie dagen vissen! Het wordt water vlak bij mij in de buurt. Want eigenlijk blijft het toch gek. Elke keer als we gaan vissen rijden we heel Nederland door terwijl ik “om de hoek” ook prachtig water heb liggen. Overdag roofvissen, ’s nachts karperen, dat is het plan. En allemaal non stop vanuit mijn boot. Want voor dit soort tripjes blijkt mijn Askeladden 16-4400 toch altijd weer zeer geschikt. Veel ruimte voor de spullen voorin, ruimte achterin om te vissen en met een uitgeklapt plateau en opgezette huif net zo ruim als een two man dome bij het karperen, dus prima om te slapen. En ’s nachts gaan er twee op maat gemaakte rodpods over de spiegel, helemaal netjes gemaakt door Roel, daar ben ik nog altijd blij mee.

rodpod in de boot

Op maat gemaakte oplossing voor het nachtvissen uit de boot

.

Het weekend gebruik ik om alles klaar te maken. Visspullen, aas, brandstof, eten en drinken, slaapspullen, het is altijd weer een hele lading die je meesleept op zo’n meerdaagse. Met wat passen en meten zit alles zaterdag erin en kan ik maandagochtend vroeg beginnen. Maar eerst nog een half dagje bonusvissen, dag “nul” eigenlijk. Samen met Ben een middagje op één van de kanalen in Flevoland. Na de verjaardags-BBQ van HJ zaterdagavond een goed moment om even uit te waaien. Nou, en dat lukte prima. Wat een drama-weer. Dat zal iedereen wel gemerkt hebben en anders lag je te pitten. Koud, winderig, en de hele dag regen. Gelukkig wisten we een stuk te vinden waar we nog enigszins beschut lagen en daar hebben we rustig gedrift en gesleept met pluggen. We hebben allebei slechts één aanbeet gehad die Ben helaas niet verzilverde en ik wist te bekronen met een werkelijk schitterende snoekbaars! Toch was ik blij ’s avonds nog even op te kunnen warmen en op te kunnen drogen voor ik maandag op pad zou gaan.

kanjer snoekbaars

Prachtige kanaal snoekbaars

.
Dag 1: de maandag,taai, taai, taai
Het is windstil als ik de boot het water indraai. En heerlijk rustig aan de helling. Ik parkeer de auto, zet alles op slot en vaar naar de eerste stek. Ik begin met het slepen van aasvissen hopend op een mooie snoek. Tsja, en om een lang verhaal kort te maken. Om één uur ’s middags heb ik nog geen aanbeet gehad…….. Ik ga daarom maar het meer op om te kijken of de snoekbaars op dieper water misschien wel los is. En na een uurtje of twee weet ik zowaar op een bultje van 5 meter, omgeven door water van 12 meter diepte, twee snoekbaarzen te verschalken.

snoekbaars

he he, poe poe, eindelijk beet

.

En dan is het ook gelijk weer over. Niet door de vis, maar door het weer. Een giga-regenbui komt over het water en daarin steekt ook de wind fors op. Een beetje schuilend onder de huif om niet nat te worden zit ik de bui uit en als die eenmaal is weggedreven heb ik er genoeg van, qua roofvis, en zoek ik de plek op waar ik ’s ochtends mais, hennep en zelfgemaakte boilies van Ben heb gevoerd om karper te gaan vangen. De wind is ondertussen helemaal gaan liggen en terwijl ik mijn boot taktisch anker ontstaat er opeens een gaatje in een wolk waardoorheen de zon recht op het meer doorbreekt. Een teken? Ik put er maar goede hoop uit!

zon door de wolken

Is het een teken?

.

Nadat ik de boilies heb bevestigd en hengels op de rodpods heb gelegd warm ik een lekker maaltje op en begint het mooie wachten. Het is echt helemaal stil op het water en met uitzicht op een paar lantaarnpalen op de weg verderop ga ik lekker liggen. Als ik echter een kwartiertje later opnieuw kijk zie ik de lantaarnpalen niet meer. Huh?? Op dat moment beginnen beide beetmelders te piepen. En ik realiseer me dat de boot aan het draaien is! Wat?? Op een meer dat normaal niet stroomt en tijdens windstil weer, hoe kan dit? Snel kom ik overeind en draai de hengels binnen. De boot is zeker 45graden gedraaid en ik zie het water langs de boot stromen. Bizar. Dit moet het spuien zijn vanwege de overvloedige regenval, anders kan het niet. Ik installeer de boot opnieuw, leg de hengels weer in en ga weer liggen. Wat een gedoe. Helaas gebeurt dat die nacht nog drie keer en om twee uur ’s nachts ben ik het zo zat dat ik de hengels binnendraai en ga slapen. Morgenochtend kijken we wel weer verder. Wat een waardeloze eerste dag.

Dag 2: snoekies tikken en een nachtelijke snoekbaars
Als ik ’s ochtends wakker wordt regent het. Dat begint weer lekker. Ik ben er eigenlijk wel klaar mee. Het vooruitzicht van weer een taaie dag, in de regen, en mogelijk de volgende nacht weer die stroming, haalt mijn motivatie echt naar het nulpunt. Ik bel HJ op, die die nacht mee zou vissen en zeg dat het niet doorgaat. Ik kap ermee. Als ik echter even later nog een keer nadenk bel ik hem opnieuw op. Ik heb een plan. Ik ga de boot eruit halen en we gaan naar een plas die we beiden goed kennen en waar we zeker rustig kunnen liggen. Ik gebruik dan de dag om een hoop (natte) zooi uit te laden en begin gewoon weer met frisse moed. HJ vindt het prima, als die maar kan vissen, en we doen zoals gezegd. We treffen elkaar ’s middags bij een watertje waar we nog snel wat mooie aasvissen scoren, eten wat bruin fruit in een lokaal etablissement en gaan naar de helling. We kunnen nog een mooie avond snoeken voordat de donkerte invalt.

Langzaam slepen we de aasvisjes langs een mooi taluudje. En al snel hangt de eerste erop. Een zestiger snoekje voor HJ. Alleen schiet die in de oppervlakte los. Maar pakt gelijk weer. En weer los. En pakt gelijk weer! Nou, die gaat niet groot worden, wat een dom snoekie. Maar wel de eerste. En zo vangt HJ (ik dus niet :-() in korte tijd vier van dit soort vissen, allemaal op de fireball. De grootste haalt net de 90. Best apart, want op dit water vangen we eigenlijk zelden kleine(re) snoek. Uiteindelijk weet ik er ook twee te haken en zo gaan we met zes snoeken de nacht in.

net geen metersnoek

Nog geen metersnoek

We ankeren de boot langs een mooi randje en leggen de hengels op de rodpod, ditmaal met een paar getakelde voorns. Kijken of we ’s nachts grotere snoekbaars kunnen vangen. Na ongeveer een uur krijg ik de eerste aanbeet die ik helaas niet haak. Maar later in de nacht gaat één van de beetmelders af en haak ik een zware vis. Deze snoekbaars blijkt 86cm te zijn en is eigenlijk de eerste die ik ’s nachts zo vang, best leuk!

nachtelijke snoekbaars

Mooie snoekbaars, midden in de nacht

.

We slapen rustig verder en staan vroeg op. HJ moet weer aan het werk en ik ga nog een dagje hier verder. Tijdens het opruimen wordt de fireball van HJ gegrepen en landt hij nog een zestiger snoekbaars. Een bemoedigend vooruitzicht voor de rest van de ochtend!

fireball snoekbaars

Zo, en nu weer aan het werk!

 

Dag 3: de aanhouder wint!
Nadat ik HJ heb afgezet ruim ik rustig de boot op en ga naar de eerste stek, de stek waar we overnacht hebben. Want daar leek vis los te zijn. Ik begin met rustig slepen. En slepen, en slepen, en slepen, en slepen, ………. Geen stootje, niks, helemaal niks. Het is dat het eindelijk lekker weer is, dus ik zit zo halfbrak een beetje in het zonnetje te hangen en daarom vind ik het minder erg maar jemig, na drie dagen vissen 3 snoekbaarzen en 6 kleine snoekjes, pffff, het kan verkeren. Om drie uur ben ik het zat, nog steeds geen beweging gezien. Ik besluit nog één gok te wagen. Ik ga superondiep met door de oppervlakte lopend kunstaas rustig slepen. Kijken of de vis tussen de planten ligt. Rustig trol ik het wierbed in en ik heb nog geen 100meter gesleept of ik krijg een beuk op de hengel. De vis knalt door het oppervlak heen en neemt flink lijn. Een goeie! Ik dril hem rustig uit terwijl ik met mijn andere hand de andere hengel binnenhaal, de boot bestuur, het net klaarmaak, etc. Na een paar minuten ligt ze naast de boot; een lange slanke zomersnoek die langs het lint 108cm blijkt te zijn. Lekker! Snel maak ik op de zelfontspanner een paar fotoos en laat de vis los.

metersnoek

Metersnoek uit de wierbedden

.

Nou, daar gaan we nog even mee door. Ik laat de pluggen weer lopen en heb nog geen 50meter gesleept als ik opnieuw een beuk krijg. Zelfde verhaal: drillen, netten, meten (113) en fotootje. Fantastisch, de dag is gered, in nog geen 20 minuten!

metersnoek

Nummer twee, in twintig minuten!

.

Terwijl ik de hengel waaraan ik de laatste vis heb gevangen weer op orde maak, vaar ik achteruit terug naar de plekken waar ik beet had. En dan gebeurt iets waanzinnigs! Mijn swimbait loopt op de andere hengel rustig mee naast de boot. Opeens zie ik een snoek uit het plantenbed omhoog komen. Hijzwemt even mee en inspecteert het aas. Mijn hart zit in mijn keel, zal ie pakken? Ineens schiet het beest naar voren en grijpt de swimbait. In het schot komt ze in haar volle lengte het water uit en slaat de hengel uit mijn steun. Ik grijp die snel en haak de vis, dit is een grote! En heb dus een woeste metersnoek kort onder de top die dit helemaal niet leuk vindt! Een hoop kabaal, flinke runs en even later ligt ze langs de boot. Wat een kanjer. Zenuwachtig schep ik haar en leg haar voorzichtig op de onthaakmat. Zal ze mijn 121cm PR verbreken? Ik leg het lint erlangs en…..yes!!!! 124centimeter!! Wat een vis, en wat een verhaal. De hele dag niks, eigenlijk drie dagen weinig en dan in 30 minuten drie metersnoeken en als laatste een PR op 124cm. Waanzin, fantastisch, te gek, etc.etc.etc.etc.!!

metersnoek

Metersnoek nummer drie, in 30 minuten en mijn nieuwe PR: 124cm!!

.
De vissen zijn allemaal goed teruggegaan. Trots sms ik mijn vismaten. En natuurlijk blijf ik dezelfde techniek over meerdere plantenbedden nog proberen. Gek genoeg krijg ik geen aanbeten meer. Maar wat maakt dat uit. Uiteindelijk ga ik het water af met drie metersnoeken en twee tachtiger snoekbaarzen. En heb ik drie dagen kunnen vissen. En wat weer is gebleken: thuis vang je ze niet, en als je ze op het water niet vangt dan moet je blijven doorgaan en blijven schakelen. Vaak komt het dan weer goed. Maar niet vaak zo goed als dit. Dit was echt fantastisch. Misschien was die zon door de wolken toch een goed teken!?

John Smit

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Emiel schreef:

    Gaaf verhaal John! Zie dit maar eens in Nederland te overtreffen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *