Het is niet al goud dat er blinkt

powerbait forel
Co met 20 potjes Powerbait

Ik heb me niet gemengd in de discussie over de gesloten tijd.   Het allerleukste aan deze twee maanden blijft toch dat je eens  wat anders gaat doen dan achter de gebruikelijke glasoog of groenjas aan te gaan.   Zo besluiten we in het paasweekend met mijn vader, Co, en zijn vriend Teun mee te gaan vissen op de forellenvijver “De Woldstek” in Ruinerwold.  (www.dewoldstek.nl).  Het is een put-and-take vijver, zodat na een halve dag vissen,  de vriezer weer aardig gevuld kan zijn. De kleinere vissen eindigen in Teun’s  rookoven.  Het is voor beide heren een favoriete tijdsbesteding.
Daar waar een snoekbaarsvisser dozen vol shadjes heeft, de snoekvisser dozen vol pluggen, heeft de forelvisser een goed gevulde doos met potjes Powerbait, alle kleuren van de regenboog, met extra flavour, knoflook smaak, je hebt toch snel een potje of 20 nodig.

powerbait forel

Co Orsel met Powerbait

 

We vissen in vijver 4, waar voor het paasweekend, naast regenboogforel en zalmforel ook goudforel en XL zalmforel (8 pond) uitgezet worden.  Ik vis het een Yasai dropshot hengel met m’n snoekbaars pen molen erop met 22/00 nylon.  We gebruiken een 20/00 onderlijntje met haakje 8, daarboven een triple-wartel, daarboven  20 cm 10 lbs gevlochten lijn met daarop een 4 grams glaasje als werpgewicht.  De gevlochten lijn zit met een warteltje op de nylon hoofdlijn.  Op de haak gaat een klontje powerbait van een gram of 2 dat in een druppel, wokkel of schoepvorm gekneed wordt, waardoor het roteert bij het binnen draaien.
Forelvissen is net zo’n concentratie spelletje als menige andere visserij – zitten de vissen hoog of tegen de bodem ?  willen ze snelle of langzame presentatie ?  Bij het  indraaien meldt een forel zich meestal met een paar korte tikken. Het best is dan lijn te geven en te wachten totdat de vis lijn neemt en dan pas de haak te zetten.  Een zalmforel van een paar pond geeft een stevige dril op het materiaal.
Ik sta naast Bram, wanneer we op een meter of 5 afstand een  gele schim van een goudforel zien.  “Zou het niet mooi zijn om te zien dat de vis zich naar je aas draait” zegt ik nog, wanneer Bram een aanbeet voelt en direct erna de gouden vis als een flits door het oppervlak wegschiet.

goudforel

Bram & Roel met Goudforel

 

De vis neemt heeft een schot van zeker 10 meter en na een dril van een paar minuten kan een gouden  forel van een pondje of 4 geland worden.   M’n vader is succesvol in met het op de bodem aanbieden van de powerbait.  Het aas heeft een lichte neiging tot drijven en kan dus pop-up bij de bodem aangeboden worden – hij weet in totaal 4 forellen te verschalken.
Cabaretier  Thomas van Luijn vatte zijn geringe voorliefde voor het buitenleven samen met de zin “nee dank U, in de natuur zitten muggen en ze serveren er geen espresso”   Op de Woldstek wordt halverwege de vissessie,  met een golfkarretje,  koffie, fris en versnaperingen rondgebracht.  Na de koffie pauze gaan we fris weer verder.
Zelf kan ik het genoegen smaken  twee XL zalmforellen te haken. Een van de vissen volgt het aas en pakt het  vrijwel voor mijn voeten, deze vissen geven een minuten lange dril.  Bij mij stopt de teller op 4 vissen.

forel vissen

Co met de koelbox vol

 

Volgens Bram is er een makkelijk onderscheid om te merken of je in het Midden of Noorden van Nederland vist. In midden Nederland wordt er gevraagd “en, heb je al vis gevangen ?” – in het Noorden klinkt het “en,… kan de pan al op ?” Nou met een kilo of 15 forel in het net blijkt na het schoonmaken de koelbox te klein. We hebben ons prima vermaakt met een lekker ochtendje vissen – moesten we maar weer eens doen, wanneer de vriezer weer leeg is.

Roel Orsel

 

Gerelateerde artikelen:

  • Er zijn geen gerelateerde artikelen gevonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *