Lopende band

Bliksem start!
Thuisgekomen van de lange dag met Timon duik ik bijtijds mijn bed in. Maar niet voordat ik André even gebeld heb over morgen. Ik stel voor niet te vroeg te beginnen aangezien het voor mij dan wel een heel taai verhaal zal worden. We spreken af dat ik André om 7:10 op pik van het station en dat is nog wel te doen.

Toch ben ik iets later dan gepland, het schiet allemaal niet erg op ’s ochtends maar achteraf blijkt het zo gek nog niet. Net voor de afrit krijg ik een gigantische hoosbui over me heen en ik had op buienradar al gezien dat dit ook de laatste van vandaag zal zijn. Goed getimed dus en als we even later bij de helling aankomen begint het wolkendek langzaam open te breken.

We maken vlug de boot klaar en rollen hem van de trailer. Ik parkeer de auto, stap in, duw de boot af en net als ik klaar ben om überhaupt een hengel te pakken zie ik André aanslaan op de eerste snoek van de dag. Tweede worp! Zijn eigenbouw Twistfly is gegrepen door een leuke 80er die even later op de foto mag.

Bliksem start!

Amper een kwartier verder zie ik André weer hard aanslaan, in het begin lijkt het allemaal niet veel voor te stellen maar als de vis even later in het oppervlak komt blijkt het toch gewoon een metervis te zijn. Helaas erg slank en de dril stelt ook niet al te veel voor. De vis meet 103 en mag na een paar platen weer terug.

En direct een meter er achteraan!

We vervolgen onze drift en het is niet te geloven maar weer slaat André binnen een kwartier aan op een vis. Zijn Twistfly lijkt veruit favoriet want mijn Treiter wordt tot nu toe niet eens aangekeken. Een mooi gekleurde 70er geeft een explosieve dril weg en mag dan snel weer verder. Oke, en nu ben ik aan de beurt!

Binnen vijf minuten een misser op mijn treiter. Kleine vis die hem net aan schampt. We maken de drift af en starten een nieuwe. Ik hang er ook maar een Twistfly aan, het origineel van Jan Willem Holverda welteverstaan. Als we bij het dichtste plantenbed aankomen hangt André een Rapala X-Walk aan de speld. We hebben het er over dat je wat meer vissen mist maar dat de aanbeten zoveel goed maken bij die topwaters. Terwijl we erover ouwehoeren zie ik een 80er snoek een meter of twee door het oppervlak scheren en vol over de X-Walk heen schuiven. André slaan! André draait zich om, de X-Walk is helemaal verdwenen maar wordt alweer uitgespuugd voordat André kan reageren. Ik lach me een breuk en dit gaat André nog de hele dag aanhoren. Mooi hé, die topwateraanbeten!

Vijf minuten later ben ik dan eindelijk aan de beurt met een mooie knal op de Twistfly een snoekje van amper 50cm heeft hem vol geïnhaleerd, wat een geinig aanzicht oplevert. Snel een plaatje en weer zwemmen!

Spectakel in het oppervlak!

Eindelijk mijn eerste en hoe!

We doen hierna nog een drift en missen beide nog een aanbeet. Het is echt bizar hoe veel aanbeten we krijgen op de twistflies, terwijl al het andere genegeerd wordt. Ja oke, op die fantastisch mooie topwateraanbeet na dan haha!

We varen door naar de volgende stek en beginnen hier beide met jerkbaits te gooien. Het is hier wat dieper en dus ga ik voor de eigenbouw Hopper in Peacockbass kleur. Halverwege het kantje krijg ik een beste beuk en ik sla mijn jerkbaitstok hoepeltje rond. Twee zware kopstoten later is het helaas gedaan en de grote snoek is gelost. Balen want dit voelde behoorlijk serieus!

We trollen terug en starten nog een drift. Op het diepste hoekje gooi ik even met een Triple Pikefighter en dit levert direct een voorzichtige aanbeet op. Een mooie vis van midden 90 geeft goed partij maar weet zich springend te lossen naast de boot. Het zit mij nog niet erg mee vandaag…

We doen nog een drift en besluiten dan trollend naar de volgende stek te varen. Trollen is absoluut niet mijn visserij maar af en toe werkt het zo goed op dit water dat je het maar beter even kunt proberen op zijn tijd. Triple Pikefighter zijn hier elke keer favoriet en dus verdwijnen er ook nu twee achter de boot. Daarbij nog mijn megaswimbait en voor André een gigagrub. Amper honderd meter onderweg krijg ik een mooie beuk op de triple pikefighter, maar ook deze 80er weet zich in het oppervlak te lossen…

We varen verder en binnen tien minuten slaat André aan. Deze vis hangt natuurlijk wel en ik begin snel mijn Pikefighter binnen te draaien. BOEM! Ook vis! Dan ontstaat er totale chaos. Met nog twee lange lijnen achter de boot driften we de vaargeul in, waar het enorm druk is met jachten. Om het feest compleet te maken zwemt mijn snoek door mijn andere lijn. Wat een gedoe! Als André zijn 70er uitgedrild is zorgen we er met zijn tweeën voor dat mijn vis ook geland kan worden en na met de kniptang hier en daar wat lijnen doorgeknipt te hebben kan ik op de foto met twee snoeken. 97 en een 70er, fraaie dubbel!

Chaos in de boot

We slepen verder en weer is het binnen tien minuten raak. André pakt weer een leuke 70er maar deze blijkt nogal beroerd gehaakt te zitten. De nekgreep is de enge optie en als de snoek spartelt gaat het even mis. Een tand schampt de duim van André met een bloederig gevolg. Ik knip snel de dreg kapot waarna we de vis weer laten zwemmen. Dan pak ik de verbanddoos erbij. Mijn beide hengels in de steunen en langzaam varend voorzie ik André van wat pleisters, als ik opeens wat bonken denk te voelen. Als ik me omdraai staat mijn baitcaster te zwiepen in de steun terwijl de slip gestaag lijn afgeeft. Vind je het goed als ik deze even pak?

Het blijkt bovendien een flinke vis te zijn, die na een leuke dril even op de foto mag. Met 105 ook mijn eerste meter van de dag en dan is het toch wel zonde dat je juist deze aanbeet niet voelt… Maar ja schipper, gids, EHBO en visser, dat wordt ook wel een beetje veel tegelijk…

Het lijkt wel lopende band werk!

Na deze vis plak ik André zijn duim helemaal vol met pleisters en dan kunnen we er weer tegenaan. Een klein half uur later vang ik nog een 70er en gezien de grote hoeveelheid vis besluiten we maar te gaan werpen. We vissen diep met shads, ondiep met jerkbaits en stijf tussen de planten met spinnerbaits. Maar hoewel er gewoon genoeg snoek moet liggen op dit talud, geen enkele vis toont interesse in het werpend aangeboden kunstaas. Zeker twee uur verstrijken zonder enige actie en ik stel voor nog eens wat te trollen. Let maar op dan komt er gelijk weer een uit…

En of, want binnen 100 meter slaat André raak op een flinke vis. Een lange run volgt en de vis geeft zich zeker niet zomaar gewonnen. Als ze even in het oppervlak met haar kop schud komt er opeens een hele bos witte veren naar buiten zetten. Krijg nou wat, een meeuw! Meerkoeten, eenden, ratten, alles heb ik al wel eens gezien maar een meeuw!

We drillen de vis verder af. Absoluut niet moeders mooiste maar wel de grootste van de dag. Met 109 een fraai formaat en de derde meter alweer. Gewoon gekkenwerk natuurlijk maar op dit water kan dat gewoon.

Meeuwenhapper

Oog in oog

We vissen nog even een mooi kommetje werpend uit maar als ook dit niets oplevert besluiten we maar weer een stuk te gaan trollen. Na een minuut of tien haakt André een vis en het wilde gebonk duid op een baars. Een mooie vis van 35cm zag wel wat in de triple pikefighter.

Een half uur later is het wederom André die aanslaat en weer een halfuur later mag hij nog een 80er bijschrijven. Het is bizar hoe de aanbeten verdeeld zijn op sommige dagen, terwijl je toch vrijwel exact hetzelfde doet. André staat inmiddels op 8 vissen en ik op 5. We hebben de hele avond nog!

We zijn het trollen een beetje zat en besluiten een groot plantenbed uit te gooien. Met ondiep lopend kunstaas kunnen we er precies overheen vissen maar een uur later concluderen we dat ze ook hier niet liggen vandaag. We besluiten dan maar terug te gaan naar de tweede stek van de ochtend. Kijken of die zware vis van mij nog een keertje wil.

We beginnen te gooien en een andere vis mist twee keer finaal mijn hopper. Met flinke kolken moet ik mij tevreden stellen en ik verbaas me dat de vis gemist heeft. Even later knalt dezelfde vis nog een keer op een eigenbouw hybride van André maar lost helaas gelijk. We gooien het kantje verder uit maar dit levert helaas niets op. Dan trollen we terug naar de eerste stek van de dag en halverwege is het André die een fikse knal krijgt op zijn fox shad. Het is zijn negende snoek van vandaag en wederom een leuke 70er. Toch nog een vis op de shad vandaag!

Veel voorkomend beeld

We beginnen weer te werpen en vissen beide met een Twistfly. Ik heb een behoorlijke achterstand in te halen maar de snoeken lijken mij goed gezind want opeens ben ik de gene die alle aanbeten mag incasseren. De eerste aanbeet wordt gemist, maar de tweede vis klapt er zo hard op dat missen geen optie is. Een mopskop 60er wordt snel onthaakt en mag dan weer zwemmen.

Kwartiertje later zie ik een 80er omhoog komen en vervolgens helemaal over de Twistfly schuiven. Ik sla hard aan, zie de Twistfly uit de bek schieten, de jeltex staart een halve meter lang worden en dan is mijn Twistfly opeens een mankepoot geworden… De snoek spuugt het kleine stukje staart uit en zwemt verbaasd weer weg.

Mank of niet, binnen vijf worpen klapt de volgende snoek er bovenop en deze 60er wordt wel geland. Kijk zo gaat het al beter en amper vijf minuten later mis ik de volgende vis alweer. We pakken het stukje nog een keer mee en dan wordt mijn Twistfly, direct na het landen, met veel geweld uit het oppervlak gegrepen. Dit is een beduidend betere vis die gelijk vol de planten in duikt. Een zware dril volgt waarbij de vis zich meermaals vast zwemt in de planten. Een kerngezonde 90er betekend mijn achtste vis van de dag. Hoe is het mogelijk dat ik nu alle aanbeten krijg!

Fraaie afsluiter

We vissen nog anderhalf uur door. Ik mis mijn negende vis, nouja het snoekje zal misschien net aan 40cm geweest zijn en dan valt het helemaal stil. Om tien uur traileren we de boot weer en met een eindstand van 9-8 mogen we spreken van een monsterscore. Zeker met de 3 meters en 2 90ers erbij, om maar niet te spreken van het aantal missers en lossers, waar ook twee flinke vissen bij zaten. We ruimen vlot de spulletjes weer op waarna ik André weer af zet bij het station.

Twee totaal tegenstrijdige dagen. Een dag buffelen en de andere dag lijkt het bij vlagen wel lopende band werk. En toch, doe mij maar zo’n dag buffelen. De hele dag vissen voor één kneiter en helemaal in de wolken zijn als het dan lukt. Dat doet mij dan toch veel meer dan wanneer het allemaal vanzelf lijkt te gaan. Ach, zo’n dag met voluit actie is natuurlijk ook wel eens leuk op zijn tijd. Zolang je er maar niet te veel aan went, want dan gaat al het andere natuurlijk wel tegenvallen…

Groet,
Volkmar Strikkers

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. André schreef:

  De volgende keer ga ik nog beter opletten! Dus geen aanbeten meer missen en minder vaak mijn kunstaas op de stenen gooien:)

 2. Bram schreef:

  Zo blank je de ene dag, en de volgende keer heb je 17 vissen in de boot.

 3. Auke schreef:

  Mooie dubbel.
  In de kayak gebeurd het me wel vaker dat ik in de vaargeul terecht kom. Niet altijd even veilig! ;-)

 4. Volkmar schreef:

  Wou je nog vaker mee Timon…? :-|

  Nee zonder dollen, toch jammer dat we beide onze mooiste aanbeet niet gevoeld hebben deze dag hehe, of niet André? Wat een spectakel op dat oppervlakte aas! :-)

  Groet,
  Volkmar

 5. Timon van der Put schreef:

  Lekker gevist mannen! Wat een bliksemstart voor André zeg.

  En tsja, moet je nagaan dat sommige vissers beide hengels in de steun hebben staan en geen enkele aanbeet voelen…

 6. Robert schreef:

  Leuk verslag Volkmar, en een aantal mooie vissen gevangen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *