Quantum Smoke Vertical Inline 30 – Review

Quantum Smoke Inline snoekbaars

Een review over de Quantum Smoke Vertical Inline 30 gram (ongecensureerd, ongezouten en niet-gesponsord)

Als materiaalfreak ben ik altijd super nieuwsgierig naar nieuwe producten. Zeker als het gaat om hengels. Ik weet niet wat het is, maar van hengels krijg ik gewoon nooit genoeg. Hoewel mijn schuur al vol staat met een belachelijk aantal hengels in alle soorten, formaten en kleuren, laat ik me steeds weer verleiden om iets nieuws aan te schaffen. Ook heb ik sinds een paar jaar weer mijn oude hobby opgepakt: hengelbouw. Iets wat mijn collectie ook niet echt doet afnemen…

Quantum Smoke Vertical Inline

Als ik echter heel eerlijk ben, dan is er door de jaren heen niet zo verschrikkelijk veel veranderd. Oh natuurlijk, hengels zijn lichter en vooral ook strakker geworden dankzij een verregaande ontwikkeling van carbon en andere materialen. De trends in hengels worden echter vooral bepaald door een ander kleurtje, handvat, ringetje of een nieuw soort oogje. Maar zelden is er iets werkelijk nieuws onder de zon.

“Ik heb een prototype binnen gekregen van een Inline hengeltje” meldde Thomas Sintobin me droogjes toen ik op een avond bij hem langs reed voor een “pint” en flinke dosis hengelsportgeleuter. “Iets wat ik mee heb helpen ontwerpen.”

 

Inline hengels?

 

Inliners… ik had er in het verleden weleens kennis van genomen, maar ze altijd links laten liggen. Een hengel met een gat in de blank boven het handvat waar de lijn inloopt waarna deze er bij een vreemdsoortig topoog weer naar buiten komt?? RU Kidding me?

Als hobby-hengelbouwer gruwde ik bij de gedachte alleen al eerlijk gezegd. Nee, inline hengels behoorden wat mij betreft tot de categorie goedbedoelde troep. Iets voor prutsers. En zeker niet voor de groep van serieuze vissers waar ik mezelf toe trachtte te rekenen. Die Inliners die ik wel eens voorbij zag komen, waren bovendien bijna altijd boothengels in de categorie LEO (Lomp-En-Onbenullig:)).

Maar ondanks mijn fronsende blik krijg ik het hengeltje genaamd “Quantum Smoke Vertical Inline”, in mijn handen gedrukt met de vraag wat ik ervan vind. Hmm… Ik kijk er toch maar eens goed naar. “Dit stokje is met name bedoeld voor snoek en snoekbaars,” zo vertelt Thomas mij. We trekken het stokje een paar keer krom en ik probeer er wat mee te zwiepen. Dit laatste valt door de afwezigheid van geleideogen echter niet mee: het stokje is werkelijk spatstrak. Ik classificeer hem als “te zwaar” voor de standaard verticaalvisserij met lichtere loodkopjes op snoekbaars, maar zie wel mogelijkheden voor met name de verticaal visserij met grote shads en fireballs op snoek en grote snoekbaars.

Wat positief opvalt, is het lage gewicht van deze inliner. Wat heet, het hengeltje is werkelijk superlicht. En ondanks het korte handvat ligt het fijn in balans. Ik begin toch wel een beetje nieuwsgierig te worden: hoe zal dit stokje vissen en drillen? “Ik wil hem wel eens van je lenen en aan de tand voelen op wat snoeken en snoekbaarzen, vind je dat goed?”

En dat mocht… Voordat ik verder ga, stel ik eerst maar eens een beschrijving op van dit hengeltje.

 

Wat zegt de fabrikant ervan?

 

SMOKE VERTICAL 30G INLINE Vertikalrute vom Allerfeinsten mit maximaler technischer Rafinesse: die Innenschnurführung spart ein Maximum an Gewicht ein und überträgt alle Signale vom Köder über den Blank optimal in den Arm des Anglers. Noch nie war Vertikalangeln so gefühlvoll!

Genau. Oftewel dat het een licht en gevoelig stokkie is. Veel meer is er in de catalogus niet te lezen. Vreemd voor zo’n toch wel aparte hengel met een voor een fabriekshengel best stevige verkooprijs. Daar zou ik als fabrikant toch wat meer aandacht aan besteden. Specificaties van de fabrikant:

 • Lengte: 1,80 meter
 • Gewicht: 138 gram
 • Werpgewicht/classificatie -20-50 gram
 • Verkoop adviesprijs: 239 euro

 

 Wat zie ik als de Quantum Smoke Inline eens goed bekijk?

 

 • De Quantum Smoke Vertical Inline wordt geleverd in een net hoesje met ritssluiting, iets wat de hengel een luxere uitstraling geeft. Niet dat ik die hoesjes gebruik trouwens, ik heb op zolder een doos vol hengelhoesjes liggen
 • Er wordt een metalen draad meegeleverd om de lijn door te voeren (waarover later meer)
 • De hengel is netjes afgewerkt
 • Actie (buiging). De hengel heeft een “Extra Fast” actie en buigt dus vooral in het voorste gedeelte. Meer naar achteren toe wordt de hengel snel stugger waardoor het achterdeel alleen onder grote druk buigt (de top doet dan niet meer mee). Geen hengeltje dus voor vissers die spontaan beginnen te kwijlen bij het zien van een parabolisch-tot-in-het-handvat buigend hengeltje
 • Reelhouder: de hengel is bedoeld voor een reeltje en heeft een “trigger” reelhouder van het (topmerk) Fuji met een dubbele ‘Lock-nut”
 • Handvat: mooi afgewerkt met voorgevormde EVA in camouflage kleur, metalen winding checks en een rubber stootdop. Ziet er modern en netjes uit
 • Geleideogen: Ha, die heeft de hengel dus niet:) Alhoewel, da’s niet helemaal waar. Daar waar de lijn de hengel ingaat loopt de lijn door 2 kleine gevoerde oogjes en bovenin de top komt deze er door een keramisch gevoerd busje weer uit. Volgens Quantum zijn het Fuji Sic oogjes, topkwaliteit dus.
 • Ik kan me wel vinden in het opgegeven werpgewicht van 20-50 gram.

Hoe langer ik naar die gekke Inliner kijk, hoe interessanter ik hem eigenlijk begin te vinden. Ik kijk dan ook uit naar de eerste visdag. Die komt een maandje later.

Quantum Smoke Inline met Quantum Tour MG

Quantum Smoke 30 gram

Lijndoorvoer in de blank

Quantum Smoke Inline topoog

Lijn komt door een gevoerd topoogje weer naar buiten

 

Eerste visdag

 

Ik drijf met Volkmar in mijn “drijvend bankstel” op een flinke plas. Het doel vandaag is zowel grote snoekbaars als snoek. Ik heb de Quantum hengel voorzien van mijn enigszins bejaarde Quantum “flipping switch” reeltje dat is opgespoeld met 15/00 Powerpro. Ik heb de Inliner thuis al opgetuigd, de lijn doorgevoerd (waarover later meer) en voorzien van een staaldraadje (Flexonit 20 kilo) met speld. Daaraan bungelt een 28 grams fireball met een voorntje van ongeveer 15cm.

We varen op de fronttroller langzaam over de nodige veelbelovende stekken. Het duurt niet zo heel lang voordat de eerste vis, een snoekbaars van ruim 60cm, zich met een harde tik meldt. Ik mag de eerste vis drillen aan dit bijzondere hengeltje. Het gaat lekker en nog een paar goeie snoekbaarzen melden zich. We beleven een prachtige dag.

Geintje;)

Geintje;)

 

Dan wordt net voor de schemer mijn fireball gegrepen door iets groots. Iets dat boos is en niet van plan is om de binnenkant van mijn Lund te bekijken. De Quantum Inliner kan nu echt laten zien wat hij kan. Na een paar minuten in een flinke curve te hebben gestaan kan hij een grote snoek op haar kant naast de boot leggen. Ik word langzaam maar zeker verliefd!

Quantum Smoke Inline snoek

 

In de weekenden erna trek ik steevast als eerste de Inliner uit mijn hengelbak. Soms voorzie ik deze van een 15-20cm shad en soms van een fireball met daarop een medium-sized voorn. En ik beleef mooie dagen. Ik en mijn inliner. Het verliefd zijn begint langzaam om te slaan in houden van. Wat een heerlijk hengeltje! Ik weet er zo waar mijn zwaarste snoek van het seizoen 2015 mee te vangen. Aan een fireball voorzien van een klein voorntje. De aanbeet op 7 meter water is meedogenloos hard en de dril superspannend. De Quantum Smoke Inline doet wat hij moet doen en dwingt ook deze bak na een paar minuten tot overgave.

Quantum Smoke Inline Fireball

 

Het is vooral het feit dat het hengeltje zo ontzettend fijn in de hand ligt en zo enorm gevoelig is dat ik er zo graag mee vis. Inmiddels heb ik mijn oude flipping switch reeltje omgeruild voor een superlichte Quantum Smoke Tour MG (waarover in een volgende review meer) waardoor de hele set nog geen 300 gram weegt! Ik ben “om” en wil hem niet meer missen. Mijn scepsis ten opzichte van inliners, of in ieder geval ten opzichte van deze Quantum Smoke Vertical Inline is, volledig weg. Ook mijn angst dat de gevlochten lijn wel eens sneller zou kunnen slijten omdat deze door de gehele blank heem loopt, blijkt volledig ongegrond.

Slecht nieuws voor Thomas dus, die inmiddels steeds vaker begint te mekkeren dat hij er zelf ook weleens mee wil vissen. En ook mijn vismaten informeren al geregeld waar dit hengeltje te koop is en wat zoiets moet kosten… ;-) Ik meld Thomas bij deze dan ook onomwonden dat ik het hengeltje helaas niet meer kan terug geven. We hebben samen simpelweg een te goede band opgebouwd:)).

 

Voordelen heeft de Quantum Smoke Vertical Inline

 

 • Licht en gevoelig – Het grootste pluspunt van dit hengeltje is toch wel dat het superlicht is, strak en daardoor zeer gevoelig. Ik weet niet zeker of de gevoeligheid nog veel wordt vergroot door het feit dat de lijn door blank loopt (zoals de fabrikant beweert), maar feit is dat dit echt een heel gevoelig stokje is. Ik denk dat dit met name komt door het lage gewicht en de gebruikte carbonsoort. Ook de goede balans draagt daaraan bij.
 • Lijn wikkelt niet om de geleidogen heen (ook plezierig, en een zorg minder als je voor je bijhengel voor een inliner kiest)
 • Geen kwetsbare geleideogen
 • Door het ontbreken van ogen schuif je de hengel gemakkelijk ineen hengelbak van een boot (best handig)
Quantum Smoke Vertical Inline Belly Boat

Ook in de Bellyboat had ik veel plezier van dit gevoelige hengeltje

Tom mocht hem ook een keer lenen;)

Quantum Smoke Inline snoekbaars

Nadelen Quantum Smoke Vertical Inline

 

 • Vissen met hard vriezend weer zal vermoedelijk lastig zijn omdat de lijn bevriest in ofwel het topoogje dan wel het minuscule startoogje en misschien zelfs wel in de blank zelf.
 • Alhoewel ik er ook een aantal keren mee heb geworpen – wat me niet eens tegenviel gek genoeg ligt de kracht van dit hengeltje met name in de verticaalvisserij en acht ik het minder geschikt om mee te werpen.
 • De gevlochten lijn (ik vis met Powerpro) maakt iets meer geluid tijdens het binnen draaien dan bij een conventionele hengel het geval is, vermoedelijk omdat deze door de gehele blank loopt. Ik denk trouwens dat dit minder het geval zal zijn met de nieuwe Power Pro Slick (8 strength i.p.v. 4 strength) omdat deze ronder en gladder is.
 • Prijs. Alhoewel ik de prijs niet onredelijk vind (geloof me, als je zelf hengels bouwt valt alles mee;-)) is de hengel met een adviesprijs van 239 euro niet goedkoop. Bij Fish Inn in Venlo (www.roven.nl, krijg hiervoor niet betaald, nog niet…;) liggen ze trouwens voor 180 Euro (krijg je nog 5 cent terug)
 • De lijn wordt dus door de blank gevoerd. En da’s met windkracht 5 rond je oren en koude vingers nog niet zo eenvoudig. Om het klusje toch gemakkelijk te kunnen klaren, wordt er een staaldraad met aan beide kanten een lusje meegeleverd en daarmee gaat het doorvoeren redelijk gemakkelijk. In geval van nood werkt een stuk dik nylon of fluorocarbon trouwens ook. Maar zonder één van beide hulpmiddelen gaat het je dus niet lukken om de lijn door de hengel te krijgen! Om deze reden tuig ik de hengel nooit helemaal af maar laat ik de staaldraad aan de hoofdlijn zitten. Bij gebrek aan ogen of een verkasoogje haak ik de speld daarbij om de hoofdlijn heen boven de reel waarna ik de lijn strak draai.
 • Alhoewel ik “verkasoogjes” altijd tot de meest overbodige features op hengels heb gerekend (elke hengel heeft immers ogen waaraan je je aas of speld kunt bevestigen) heb ik een verkasoogje op de ze hengel zowaar wel eens gemist. Want je kunt je aas (shad/fireball) nergens aan vastmaken.
 • De Quantum Smoke Inline is geen allround hengel – ze is vooral bedoeld voor verticaalvisserij.

 

Eindconclusie Quantum Smoke Vertical Inline 30

 

Ik word niet meer zo snel enthousiast over een hengel. Ik had ook nooit gedacht dat ik nog eens met een inliner zou gaan vissen. Ik ben toch een beetje een visser van de oude stempel. Opgegroeid met trage glasvezel hengels voorzien van hardchroom ogen en kurken handvaten met van die ellendige reelringen. Deze hengel zou je als absolute tegenhanger daarvan kunnen zien. Superstrak, supergevoelig en modern afgewerkt. En dan zonder ogen! Hoe is het mogelijk..

Is deze Quantum Smoke Inliner “allround” en een allemans vriend? Nee, zeker niet. Het is een heel specialistisch hengeltje. Maar wát een fijn stokje is dit voor diegene die zoals ik graag verticaal met grote shads of fireballs gericht vist op grote snoekbaars en snoek (vlak tegen de bodem maar ook pelagisch!). Het geringe gewicht, de enorme gevoeligheid en het feit dat je geen last hebt van het draaien van je lijn om je ogen, zorgen voor héél veel visplezier. En ook met de kwaliteit zit het wel goed.

Tijdens het testen werden meerdere echt grote vissen gevangen aan dit hengeltje en ook “droog’ heb ik de hengel goed op zijn donder gegeven om te kijken of hij niet zou breken. Niet dus!

Als jij net als ik graag met grote shads en/of zware loodkoppen vist gericht op grote snoekbaars of snoek, dan denk ik dat je net zo enthousiast zult zijn als ik. Voor die visserij is de Quantum Smoke Inline een absolute aanrader. Ik wil hem niet meer missen!

Michel Rijnberg

Snoekbaars van snelstromende rivier met een shad op een 30 grams loodkop.

Snoekbaars van snelstromende rivier met een shad op een 30 grams loodkop.

Quantum Smoke Vertical Inline 30

Tom met een Bellyboat snoek gevangen op een fireball met een dode voorn

 

Gerelateerde artikelen:

 • Er zijn geen gerelateerde artikelen gevonden

2 reacties

 1. Joost schreef:

  Jongens, ik mis al een tijdje de verslagen over onze oer-hollanse rovers.
  De site is nu wel erg buitenlands-georrienteerd geworden en das jammer.

 2. Marc Crousen schreef:

  Heeft deze hengel geen “inwendige ogen” ?
  Ik vis op forel met lange inline hengels om probleemloos tussen het struikgewas te kunnen vissen.
  Deze zijn voorzien van zogenaamde “entretoises”. Frans woord voor de inwendige ogen.
  Zorgt voor een goede geleiding.

  http://i66.servimg.com/u/f66/13/56/47/80/dsc02015.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *