Rijkswaterstaat een nieuwe bedreiging voor de sportvisserij?

SGP en PVV maken het bont

De afgelopen maanden is gebleken dat sommige politieke partijen erg slecht geïnformeerd zijn over hoe het nu werkelijk zit met de beroepsvisserij in Nederland. Met allerlei domme uitspraken en moties tot gevolg. Zo vind de SGP dat de beroepsvisserij nog meer ruimte moet krijgen als het gaat om het benutten van schubvis. Alsof het niet triest genoeg is dat het IJsselmeer alleen nog maar uit ondermaatse visjes bestaat en de laatste met uitsterven bedreigde palingen (die ook nog ernstig vervuild blijken), stelselmatig worden opgevist door de beroepsvisserij. En alsof de beroepsvisserij al niet op schandalige wijze huishoudt op overwinteringplaatsen van schubvis zoals in grote zandgaten en in havens die gewoon rigoureus door het beroep worden leeggetrokken. Om vervolgens op transport te worden gezet naar het buitenland. Al op heel veel wateren wordt onze visstand (is die niet van ons allemaal??) stelselmatig en met medeweten van de politiek door de beroepsvisserij naar de bliksem geholpen.

Maar ook de PVV is nogal pro-beroepsvisserij en zelfs anti-hengelsport gebleken de afgelopen tijd. Misschien is het even wennen voor ze dat ineens in de politiek terecht zijn gekomen want als je ze hoort debatteren over de beroepsvisserij en sportvisserij dan schieten de tranen in je ogen. Lees hier bijvoorbeeld maar eens het volgende verslag. De Jong is o.a. op pagina 15+16+51  aan het woord over de sportvisserij.

Visplan Volkerak door Rijkswaterstaat afgekeurd

Maar ook vanuit de kant van Rijkswaterstaat moeten we op onze hoede zijn. Zo heeft  Rijkswaterstaat het visplan voor het Volkerak Zoommeer afgekeurd omdat in dit plan de beroepsvisserij te weinig brasem wegvangt, zo is te lezen op de site van de Federatie Zuid West Nederland. En Rijkswaterstaat wil graag proeven doen met ABB…

Ik dacht dat na de vele discussies en debacles rondom ABB (Actief Biologisch beleid) nu toch wel zo’n beetje iedere instantie in de gaten had dat ABB volkomen kansloos, zinloos, onnodig en geldverspillend is. Maar die conclusie is bij Rijkswaterstaat blijkbaar nog niet overgekomen.

Brasem wordt betaald in snoekbaars

Komt in het geval van het Volkerak ook nog eens bij dat het tot nu toe zo was dat de beroepsvisserij werd betaald voor het wegvangen van brasem in de vorm van het mogen wegvangen van snoekbaars. Met deze regeling is de achteruitgang van de snoekbaarsstand op het Volkerak destijds (inmiddels als weer enkele jaren geleden) ingezet. Niet dat er tegenwoordig geen snoekbaars meer te vangen is op het Volkerak hoor, maar de ooit zo goede vangsten uit de periode van vóór de beroepsvisserij zijn over en uit. Het nog meer wegvangen van brasem, stel dat Rijkswaterstaat haar zin krijgt,  zal dus vermoedelijk ook nog eens het nog meer ontrekken van snoekbaars uit het Volkerak tot gevolg hebben. Heel goed dus om te lezen dat het nog meer wegvangen van brasem voor de Federatie Zuid West Nederland onbespreekbaar is.

Een zout Volkerak

En hoe zit het eigenlijk met het verzilten van het Volkerak? Zou dit niet al in 2015 gerealiseerd moeten zijn? Nog zo’n vreselijk domme en onnodige actie als je het mij vraagt. Maar ik hoor of lees er eerlijk gezegd niets meer over. Of zouden de wijze heren in Den Haag eindelijk in gaten hebben dat dit misschien toch niet zo’n goed idee was?

De belangrijkste reden om het Volkerak gewoon maar even zout te maken is gelegen in het feit dat er in de zomerperioden wel eens blauwalg voor komt op het Volkerak. Trouwens op heel veel wateren, want het Volkerak is daar echt niet uniek in (zo komt ook op het Gooimeer in de zomer wel eens blauwalg voor om maar een voorbeeld te noemen). En blauwalg, daar gaat af en toe wel eens een vogel van dood (bovendien wordt je boot er aan de onderkant vies van…). En dus mag je om dit probleem op te lossen een hele visstand met miljoenen vissen gewoon kapot maken. Klinkt logisch toch?

Blauwalg

Maar de afgelopen jaren was het met de blauwalg op het Volkerak al beduidend minder. De belangrijkste oorzaak van blauwalg op het Volkerak is gelegen in het feit dat het water dat het Volkerak binnenstroomt (uit de Biesbosch) erg voedselrijk (eutroof) is. Dit zal de komende jaren door allerlei KRW maatregelen echter steeds minder het geval zal zijn. En dus kun je concluderen dat het blauwalg probleem zich in de komende jaren vanzelf gaat oplossen. Ook zonder het verzilten van het Volkerak. De vraag is echter of ze dat ook bij Rijkswaterstaat begrijpen.

Gejat citaat: zijn zij nou zo dom of ben ik nou… (nee, laat maar)

Michel

Gerelateerde artikelen:

  • Er zijn geen gerelateerde artikelen gevonden

3 reacties

  1. Michel schreef:

    Je hebt helamaal gelijk Bas, het is dieptriest. Onwetende politici laten zich blijkbaar eenvoudig voor het karretje van enkele beroepsvissers spannen. Geeft maar weer eens aan hoe slecht ons imago is. De PVV heeft blijkmaar meer voeling met beroepsvissers die massaal schubvis (en de nodige watervogels) in hun netten laat stikken om ze te verkopen naar Rusland, als met sportvissers die 98% van hun vangsten weer laten zwemmen zodat de visstand goed en gevarieerd blijft. Echt onbegrijpelijk. Wie het nog snapt mag het zeggen.

  2. Bas Blok schreef:

    Het is inderdaad om erg verdrietig van te worden als je het genoemde verslag leest. Van de SGP is het nog te begrijpen (gezien hun achtergrond) dat ze de beroepsvisserij in bescherming neemt, maar voor de PVV is het verrassend gezien hun bepleiting voor animal cops. Ik durf toch wel te stellen dat er meer sportvissers in hun achterban zitten dan beroepsvissers.
    Het betoog van de heer De Jong dat de visrechten gelijk verdeeld dienen te worden tussen beroeps- en sportvisserij raakt kant noch wal. Ik zie nog maar weinig sportvissrs die hun vangst niet terugzetten. Van een eerlijke verdeling kan in beginsel dus al geen sprake zijn. Als we de beroepsvissers in de wintermaanden de visrechten geven over een niet nader bepaald grindgat en de sportvisser komt in het voorjaar weer eens een hengel uitgooien dan zal hij ook niet veel meer doen dat dat.
    Ook valt de staatssecretaris Bleker mij tegen met zijn houding ten opzichte van blauwvintonijn en paling. Hij bezigd wat fraaie woorden, maar uit geen enkele concrete visie of actie. Wat (ook) deze zaken betreft is de invloed van de PVV en SGP duidelijk merkbaar in het kabinetsbeleid en zou het CDA zich moeten schamen. Het wordt de hoogste tijd dat we de kant opgaan om de binnenvisserij uit te bannen en de mensen werkzaam in deze sector te begeleiden vanuit de overheid naar een nieuw beroep. Als we een aanzienlijk deel van het budget dat nu opgaat aan de beroepsvisserij steken in het toeristisch aantrekkelijk maken van onze prachtige viswateren (visgidsen bv. zijn er veel te weinig als je kijkt naar hoe dat in de ons omringende landen gaat) en in het promoten en ontwikkelen van kweekvis dan levert dit veel meer op op de inderdaad ‘langere termijn’. Helaas is lange termijn denken niet de sterkste kant van de politiek. Als we leren om paling te kweken dan ben je in een klap economisch sterker dan de hele binnenvisserij bij elkaar. Ook wordt het tijd dat de politiek het economisch belang van de sportvisserij eens onderkend. Hoeveel meer mensen zijn er hier niet in werkzaam dan in de binnenvisserij? En bovendien vele malen duurzamer!
    Ik kan niet wachten op nieuwe verkiezingen als ik het allemaal lees! Gelukkig hebben we nog een kans om het dit kabinet nog lastig te maken dus zou ik alle sportvissers en sympatisanten willen oproepen om in maart niet op de PVV, CDA, VVD of SGP te stemmen. Samen zijn we met meer dan die anderhalf miljoen van Wilders!
    Excuus voor het lange betoog, maar ik moest het kwijt.

  3. Paul H schreef:

    Het is dus van groot belang dat er goed wordt gepraat met de heren en dames in Den Haag. Een mooie taak voor Sportvisserij Nederland c.s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *