Snoeken op nieuw water, weer meters

ochtendzon
Wat een prachtige ochtend!

Al een tijdje hebben we binnen het Dutchanglers groepje het erover om een nieuw water te gaan proberen, gericht op metersnoek. Het blijft uitdagend om nieuwe plekken te vinden. Roel en ik gaan een gokje wagen. We gaan op (heel) groot water een dagje “ronddobberen”, gericht op snoek en snoekbaars.

 

De laatste tijd zijn de aanbeten voornamelijk ’s ochtends heel vroeg gekomen. Daarna viel het rond een uur of elf stil. Dus, fanatiek als we zijn (of idioot) spreken we om vier uur af zodat we om vijf uur aan het vissen zijn. ’s Avonds zet ik dan altijd stiekem de wekker om commentaar te vermijden, mijn vrouw vindt drie uur wakker worden niet altijd even fijn……

 

Even voor vijven ligt de boot erin en na een lekker fris tochtje over het water zijn we inderdaad om vijf uur op de eerste stek. De elektromotor wordt in stelling gebracht, aasvissen worden te water gelaten en de koffie wordt ingeschonken. Het is een prachtige ochtend. Windstil, lekkere temperatuur en een prachtige zonsopkomst. Wat een genot, je zou haast vergeten dat het zo vroeg is. De natuur ontwaakt met ons. Vogels fluiten volop, eenden beginnen te zwemmen en regelmatig draait een vis door het oppervlakte.

 

ochtendzon

Wat een prachtige ochtend!

.

Langzaam stuur ik boot langs de punt van een uitstekend landtongetje. Van een kennis heb ik gehoord dat hier een dieper gat ligt waar in het verleden meerdere snoeken af gekomen zijn. Terwijl we er overheen varen zie ik opeens een schim door de oppervlakte gaan. “Roel, vis achter de boot” roep ik, “ga maar bij je hengel staan”. Ik heb het nog niet gezegd of zijn dobber verdwijnt met een harde “snok” onder water en lijn wordt van zijn spoel getrokken. Beet! Nu al! Na 15 minuten. Ongelofelijk. Ben alleen benieuwd of het een goeie is. Roel slaat aan en begint de dril. In eerste instantie zegt hij dat het een kleinere is maar als de vis in één keer een meter of twintig wegspurt weten we beter; dit is een goeie! Snel haal ik de andere hengels binnen en concentreer ik me op de positie van de boot. Roel is druk bezig met de dril, de vis vindt hem duidelijk nog niet zijn vriend. Na een tijdje ligt de vis voor het eerst naast de boot. Dit is zeker een metervis! En nadat hij nog een paar keer tracht te ontsnappen weet ik hem te landen in het net. Wat een prachtige dikke vis! Voor het eerst op nieuw water en dan na 15 minuten al dit succes. Snel wordt de vis gemeten en wordt in het ochtendzonnetje van kwart over vijf de fotocamera uitgebreid uitgetest.

 

metersnoek

Na 15 minuten een geweldige vis!

.

Nadat de vis is teruggezet staan we nog even na te praten. Wat een absurde situatie. Uiteraard gaan we dit plekje nog verder uitkammen. De hengels worden weer in stelling gebracht en we slepen rustig verder. Het duurt niet lang of ik krijg beet. Snel hijs ik aan en dril ik de vis. Dit is opnieuw een mooie vis, een negentiger deze keer. Ook deze gaat natuurlijk op de foto.

 

snoek van groot water

Een negetiger deze keer

.

Daarna blijft dit plekje “droog” en omdat het al helemaal licht is stelt Roel voor de rand van het talud  naar dieper water te gaan proberen. Ik zoek het op en begin dit talud te volgen. Op het moment dat ik van diep water (6 meter) naar ondiep (2 meter) terugvaar verdwijnt één van mijn dobbers in de diepte. En met een enorm tempo. Snel sla ik aan en ik voel direct dat dit een betere vis is. Hij blijft diep vechten en met moeite weet ik hem omhoog te krijgen. Dit lijkt opnieuw een meter te worden.  Roel heeft de andere hengels binnengedraaid en staat klaar met het net. Als de vis in de boot ligt is hij kleiner dan ik dacht, het zal er om hangen of dit een meter is. Als we het meetlint er echter naast leggen blijkt hij precies 100cm te zijn. Geweldig! Nieuw water en na een paar uur allebei al een metervis!

 

snoeken met aasvis

weer een meter (precies)!

.

langs het talud

Blijft imposant, zo’n roversbek

.

We slepen het talud verder af. Er volgen opnieuw een paar aanbeten. Deze zijn van mooie snoekbaarzen die ook niet vies zijn van natuurlijk aas. Ook hiervan weet ik er een paar te haken en te landen.

snoekbaars met grote aasvis

Ook niet vies van een grote aasvis

.

Roel vangt later nog een kleine snoek erbij en zo hebben we dus rond een uur of elf al vier snoeken gevangen, m.a.w.: het nieuwe water is goedgekeurd! Maar daarna valt het dan ook stil. De plekken die eerst productief waren leveren nu niks meer op. We gaan daarom het meer op om op dieper water nog op snoekbaars te verticalen. Hier weet ik nog een aantal snoekbaarzen te halen waaronder een fraai en beresterk mannetje, met prachtige blauw uitslaande borstvinnen. Roel krijgt ze er niet aan maar eerlijk gezegd maakt hem dat verder niks uit. Na die prachtige vis was na 15 minuten zijn dag al goed.

 

snoekbaars verticalen

Heerlijke aanbeten van deze vriendjes

.

mannetjes snoekbaars

Beresterk mannetje

.

We vissen nog een paar uur door en maken er dan een einde aan. Wat een fraaie dag. Succesvol op nieuwe water op kanjersnoek en een aantal fraaie snoekbaarzen erbij in mooi weer. Veel beter wordt het niet!

 

John Smit

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *