Vissen in de diepvries

Benodigdheden: een auto, een trailer met boot, hengels, kunstaas en natuurlijk: een bezem en een kilo zout. Ofwel: verticalen tijdens min 10 graden en traileren met sneeuw…….

Na een gezellig verjaardagsfeestje van één van de Dutchanglers besluiten Hendrik Jan en ik de volgende dag er een rustig dagje van te maken. Om 10.00uur klikken we de boot achter de auto en gaan we op zoek naar een trailerhelling die nog enigszins begaanbaar is vanwege de sneeuw en de vorst. De temperatuurmeter van de auto geeft aan dat het 10 graden onder nul is, frisjes dus.

De trailerhelling die we kiezen ligt er goed bij; helemaal wit…… Gelukkig hebben we een bezem en zout meegenomen en nadat we lekker warm zijn geworden van het vegen gaan we onder het genot van een kop koffie staan kijken hoe het zout  langzaam maar zeker de uitgepaste lengte en breedte in de sneeuw oplost. Genoeg grip, de boot kan erin! Het is prachtig op de rivier; een fantastisch winterlandschap. En het lijkt wel of alles dat kan vliegen dit water gebruikt omdat de rest is dichtgevroren. Wat een vogels! Het plasje dat we uitgekozen hebben is gelukkig maar een kwartiertje ver varen want met de windchill factor erbij is het zeker min25 graden bij 50km per uur.

Snel laten we de shadjes zakken. We zoeken het op een meter of 10 want daar zien we de witvis het meest “hangen”.  Aanbeten blijven echter uit. Wel zien we af en toe dikke signalen boven de bodem dus we besluiten om een paar grote voorns met de fireball jig aan te gaan bieden. Wat dan gebeurt zou het super hebben gedaan in elke lachfilm.

Gedurende een half uurtje  zijn namelijk twee als Michelin mannetjes zo dik aangeklede vissers op de bodem van de boot bezig de volledig vastgevroren aaston open te krijgen; tangen, schoppen, heet water, niets leek te helpen. Hilarisch! Uiteindelijk lukte het om met een ferme trap tegen het deksel er beweging in te krijgen en konden we de reeds hevig gestreste voorns uit hun lijden verlossen.

john-koud

Helaas levert dat ook geen resultaat. En ondertussen blijven de lijnen vastvriezen in de ogen van de hengel en loopt mijn Berkley fireline 4ponds lijntje niet meer van de spoel af na binnendraaien; ook vastgevroren……. Na een paar uur vissen besluiten we om het voor gezien te houden en gaan we de trailerhelling weer opzoeken. Gelukkig deed het zout nog steeds zijn werk en kon de boot er zo uitgereden worden.

Kortom: we hebben deze keer geen aanbeet gehad. Maar wel weer een ervaring rijker wanneer je besluit in de diepvries te gaan vissen. Het is handig om een bezem en zout bij je te hebben. Het is handig om de rubberrand van het deksel van de aaston met vaseline in te smeren. Het is handig om lekkere warme drankenbij je te hebben. Je kleding moet ook top zijn, we hebben het zelf deze dag niet koud gehad. Zelf draag ik alles van kunststof materialen omdat katoen vocht vasthoudt en dan wordt je zeker koud: merken als ODLO, Polartec, Helly Hansen, allemaal prima.

In meerdere laagjes startend met lang ondergoed, dat is belangrijk. Ik heb het nieuwe Sunridge EN-TEC flotation tweedelig pak gekocht en draag onder de capuchon een gevoerde muts en Ron Thompson neopreen handschoenen met van die handige uitsparingen in de vingers die je om kunt klappen zodat je niet elke keer je hele handschoen hoeft uit te trekken. Ik heb warmteschoenen aan die ik  twee maten te groot hebt gekocht zodat ik zelfs met twee paar sokken er ruim inzit. En dan komt de belangrijkste truc voor warme voeten. Deze is van een gids die ik heb ontmoet in het Poolgebied van Canada. Hij zei altijd: “warme voeten krijg je door warme kuiten”! Met andere woorden: zorg ervoor dat je kuiten warm zijn, dan is de bloeddoorstroming naar je voeten ook goed. Ik heb daarom over mijn schoenen en kuiten de zgn.”camaches” aan die gebruikt worden in de bergsport. Met Goretex: dus bij regen loopt dan het water nog netjes van je schoenen af ook!

We hebben het dus niet koud gehad. En best wel gelachen om al het extra werk dat erbij komt kijken als je met dit diepvriesweer een dagje wilt vissen. Maar als ik eerlijk ben vind ik vissen met een korte broek en T shirt toch ietsje aangenamer……..

Gerelateerde artikelen:

  • Er zijn geen gerelateerde artikelen gevonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *