Vistrip Lyngseidet dag 2

Als we om 10 uur opstaan is het glorieus zonnig weer. De noordelijke wind brengt poolwind, waardoor het ondanks de zon maar een graad of 12 is, maar het voelt heerlijk aan, dus de korte broek aan!


Max en Ben hadden op de Visma een aantal Fox-Rage-Pro shads gekocht, deze zijn gemonteerd op een 180 gr loodkop, met een 1/0 dreg als stinger achterop de shad. Verder zijn alle 2011 must-haves aan boord: Cut-bait shads & Sandeels van Savage-gear en diverse andere grote shads. We beginnen op de plek waar we een paar uur eerder gestopt waren. Max vangt nog een mooie zeewolf, maar het is niet wild. Max probeert het nog met 2 hengels tegelijk, maar het blijft rustig.


We gaan verkassen, dieper de fjord in naar een plek die Stein-Erik aangegeven had. Dit is een soort van “ondiepe rug” van 70 – 90 meter diep, die dwars over de fjord loopt. We gaan, zoals alle Noren zelf doen, eerst de bodem inspecteren. Roel stuurt een pilker naar de diepte en haakt vrijwel direct een leuke gul. Ben haakt op de bodem een klein gulletje en draait deze op z’n gemak naar boven. Zo’n twintig meter onder het oppervlak spreekt hij de onvergetelijke woorden: “hé, het lijkt wel een andere vis geworden !” terwijl zijn top inbuigt en direct erna scheurt de lijn van z’n reel af. Een big-mama heeft het arme gulletje gearresteerd op zijn weg naar boven naar het licht. De eerste dikke meter gul is een feit.

Al snel zien we wat er aan de hand is in het water: in het oppervlak zijn wolken kleine haring van 5-7 cm aanwezig, op een meter of 10 tot 20 daaronder jagen grote gullen. Dit is het begint van een waar visfestijn. De zwart-witte shad gaan over boord en worden soms al in het afdalen gegrepen,  vanaf een meter of 30 diep draaien we in een vlotte constante snelheid naar boven waar met een dikke beuk de shads gegrepen worden. Op een gegeven moment staan we met een triple-hook-up meter kabeljauwen te drillen,  now we are talking! Het zou later nog een keer gebeuren. Bram’s eerste inworp wordt op een meter of 30 diepte bruut onderschept,  hij moet vol in de ankers,  beide handen aan de hengel !

Na Bram’s allerzwaarste dril ooit verschijnt een massieve gul in het oppervlak, die het meetlint bij 121 laat stoppen. Je eerste gul van meer dan 40 cm vangen, en daar dan gelijk 80 cm. er overheen gaan.

Het vissen gaat nu soms zo snel dat het fotograferen van wat anders een supervis zou zijn er regelmatig bij in schiet. Max verspeelt een 120+ vis in het oppervlak, doordat de gaf te lang in gebruik is. Gelukkig konden we de grootste vis van vandaag wel de boot in krijgen en fotograferen. Ben weet een gigantisch gewicht te haken op 30 meter diep. Na een mooie dril komt er een kabeljauw aan de oppervlakte die het tot 132 cm haalt op de plank ! Na het onthaken en een snelle fotosessie mag ook deze vis weer terug de diepte in.

We vissen uit principe Catch & Release, en gaffen de vissen gecontroleerd voorin de onderkaak, aangezien de boorden van de boot te hoog zijn voor het landen op een ander wijze. Wanneer Bram bekomen is van zijn 121 dril besluit hij nogmaals zijn geluk te beproeven,  BAM  deze keer is een 109 gul de tegenstander. Net als de gul bij Bram op schoot is neergelegd wordt heeft Ben ook al weer een meter gul; dus samen op de foto !

Wij zijn de tijd inmiddels volledig vergeten, het loopt tegen 6’en en we hebben allemaal honger! Wat een “potje” vissen, we hebben alle 4 een nieuw PR kabeljauw gevangen, in totaal 34 gullen in de boot, waarvan de helft boven en de andere helft net onder de meter.

 

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Ben schreef:

  Hallo Jan, Lees ook eens Noorwegen slot en evaluatie. Pilkeren leverde kleine vis op, omhoog draaien van grote shads brachten de grote jongens in de boot. Fox pro shad was veruit favourite in de wit zwarte uitvoering. Ikzelf had veel lol van mij 2.70 meter 100 grams spinhengel, 110 bij 17 kg was wel het randje maar wel spectaculair . Driftzak niet vergeten. Verder visscholen proberen te zoeken of grote onderwater bergen waar het water opgestuwd wordt ( snoekbaars xxl werk )

  Gr Ben en veel succes

 2. Jan schreef:

  Hoi.
  Ziet er super uit. Mooie foto,s.
  Wij gaan 6 juli naar Havnnes handelstad vlak bij Lyngseidet.
  Heb je nog goede tips voor ons.Het is voor ons de eerste keer naar Noord Noorwegen. We zijn twee keer in de buurt van Stavanger geweest was zeer gezellig maar weinig vis.
  Misschien hebben jullie nog wat waterkaarten van de Lyngenfjord .of goeie coordinaten.
  Laat maar es wat horen .
  Groet Jan

 3. gerhard van wijhe schreef:

  leuk verhaal en lekker gevangen.
  in een prachtige omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *