Ctenopharyngodon idella nocturnum

24 kilo graskarper voor Jacques

Na de vistechnisch prima uitgepakte gezinsvakantie in Spanje en Frankrijk wordt er hard nagedacht over nieuwe doelen die nagejaagd kunnen worden in Nederland. Een hoop opties vallen af vanwege het warme weer of omdat de omstandigheden op een andere manier verre van optimaal zijn. Een doel blijft echter knagen en dat is het vangen van een graskarper boven de 50 pond. Ooit ving ik er waarschijnlijk al een maar het exacte gewicht zal altijd een raadsel blijven omdat ik weer eens geen weger bij me had.

Qua weer kan het eigenlijk niet veel beter worden omdat de graskarper nu eenmaal een warmteminnende soort is en hoe warmer het water hoe groter de behoefte tot voedselinname. Nu klinkt dat allemaal alsof het gemakkelijk is om er een paar te vangen, maar dat is zeker niet het geval. Vooral grote graskarpers zijn vissen die het klappen van de zweep kennen en niet meer zomaar toehappen. Omdat Jacques ook wel zin had om aan te haken werd het een tweemansmissie en we besloten om ons te concentreren op de avond- en nachtelijke uren.

De eerste poging ondernamen we op een vrijdagavond waarbij we bewapend met 2 hengels, het nodige brood en een koelboxje met koele witte wijn en wat franse kaasjes de boot trailerden. Graskarpervissen is nu eenmaal zoeken en wachten en dan kun je natuurlijk het brood voor de vissen op gaan eten maar je kunt ook iets beters meenemen :)

We zoeken de nodige uren naar tekenen van vis maar behalve wat gewone karpers die absouut geen interesse tonen in ons brood gebeurt er vrij weinig. Het is pas na middernacht als we de eerste vissen waarnemen. We voeren ze aan en na een kwartier beginnen enkele vissen voorzichtig brood van de oppervlakte af te plukken. We tuigen beiden op en niet veel later landen 2 vlokken in de buurt van de azende vissen. Omdat het aardedonker is vissen we voornamelijk op gevoel waarbij je de lijn goed strak dient te houden om een happende graskarper te kunnen voelen.

Het success komt na enkele minute wachten als Jacques de eerste vis mag haken. Er wordt vastgeslagen op iets massiefs dat niet van plan is om richting boot te komen want na de aanslag breekt de hel los. Op het relatief lichte materiaal volgt een zware dril en als de vis bij de boot komt zien we een belachelijk dikke graskarper in het schijnsel van mijn hoofdlamp. Om de boel goed scherp te zetten kondig ik vast aan dat het in ieder geval zijn PR qua gewicht gaat worden zodat de druk er in ieder geval flink op staat :)

Jacques laat zich hierdoor niet van de wijs brengen en trekt niet veel later de vis boven het net waarmee de vis binnen is. Ik haal de armen uit het spreiderblok en probeer de vis met een soepele zwaai aan boord te tillen maar dat wordt hem niet. Eerst moet ik goed steun zoeken om daarna de vis pas aan boord te kunnen tillen, wat een absurd zwaar apparaat is dit zeg.De vis meet 1 meter 3 en is daarmee niet bijster lang maar het gewicht maakt een hoop goed want dat komt strak op 24 kilo uit. Zelden zag ik een graskarper die bij zo’n beperkte lengte zoveel gewicht op de schaal trok.

24 kilo graskarper voor Jacques

Na de foto’s heeft de vis even nodig om weer bij te komen en we ondersteunen haar goed om haar uiteindelijk te zien wegzwemmen. Beiden zijn we wat beduusd van deze vangst, vooral ook omdat de vis gevaarlijk dicht bij de zo gewenste 50 pond kwam.

Een wit wijntje verder hervatten we onze tocht waarbij we enkele kilometers verder richting een andere stek varen. Het vangen van de vis heeft de rest op scherp gezet of weggejaagd want we zien geen enkele vis meer op de plek waar we er zojuist 1 vingen. Daar aangekomen zien we al snel weer een groepje met vissen die op dezelfde wijze worden benaderd als het eerste groepje van deze avond. Dat dit heel aardig werkt blijkt wel als Jacques een hoge dertiger vangt die we snel terugzetten omdat de rest dooraast waarna het mijn beurt is met een vis van 22 kilo.

Een stuk langer maar toch minder zwaar

We vangen deze avond geen 50 ponders en wellicht zal dat ook niet mee gaan vallen maar als we om 03:00 de boot op de trailer trekken overheerst niets dan tevredenheid. Het plan werkt en we hebben 3 enorm dikke vissen gevangen, klagen zou onbeschoft zijn :)

Gerelateerde artikelen:

  • Er zijn geen gerelateerde artikelen gevonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *