Drie maal scheepsrecht..?

Buffel!

We zijn weer twee weken verder in deze gesloten tijd. Terwijl een deel van de Dutchanglers club een loodzware tijd doormaakt met het sleuren van even zo zware kabeljauwen en ander Noors gespuis (tjonge wat een medelijden heb ik met ze…) moeten de achterblijvers het doen met het Hollandse slurpgeweld wat karper heet.

Drie maal ben ik op pad geweest gedurende de afgelopen twee weken en drie maal zat het niet echt mee qua omstandigheden. Door de weeks, terwijl ik onder de airco zit, prachtig windstil weer. In de weekenden is dat wel anders… Veel te veel wind wat het spotten van karpers onmogelijk maakt en het vissen met de pen ook niet bepaald gemakkelijk. Toch gaan we er gewoon voor, al dan niet met aangepaste vismethodes.

De eerste visdag is een merkwaardige. Op de pen slechts wat terror-ruisvoorns die met de mais aan de haal gaan. De voerstek lijkt zijn beste tijd gehad te hebben. Sander heeft echter nog een geheim wapen mee. ‘ Kattenballen’ en nee daar is geen schaar of mes aan te pas gekomen… Kattenvoer in de blender en krokante ballen draaien maar. Meurt als de ziekte dus zal vast goed zijn. Twintig meter naast de voerstek wordt de kattenbal neergekwakt in een mooi geultje tussen het wier. Geen steunen, geen piepers, wel vast lood. Leg je hengel anders even tegen mijn tas aan, voor de zekerheid, opper ik.

Tien minuten later krijst de baitrunner het uit en wordt de hengel bruut richting waterkant gesleept. Sander kan er nog net bovenop duiken en ziet zijn karperstok maximaal doorbuigen. Een zwaar gevecht volgt waarbij de vis echt elk wierbedje wel eens of meer weet te vinden. Eenmaal op de kant zijn we beide onder de indruk van deze kapitale karper. Puntgaaf, op topgewicht en wat een kracht straalt deze vis terecht uit!

Buffel!

97cm en 37 pond!

Zo zie je ze niet vaak

Die middag gaan we nog naar een dubieus watertje wat werkelijk stampvol licht met karpers. Zo vol, dat er hier en daar nog wel eens iets mis lijkt te gaan genetisch, want wat een gedrochten zwemmen er tussen. We vangen er beide één en missen er een aantal. Absoluut niet moeders mooisten, maar gezien het uitblijven van activiteit toch wat welkome actie.

Merkwaardig…

Vast lood

Ja, ik voel me nu echt een zwakkeling. Heb me zowaar vergrepen aan een grote zak aardbeienboillies, pop-up boilies, hair-rigs en vastloodsystemen. Waar gaat dit naartoe? Tsja wat Sander kan… Nee karpervisser wordt ik nooit, deed een teken van boven mij bevesigen. Na een uur zitten een gierende run op de abu reel, vandaag fungerend als baitrunner. Yes, voor mij ook zo’n buffel! Denk ik nog… Verbauwereerd sta ik even later naar een, keurig in de scharnier gehaakte, snoek te kijken… Op de aarbeienbollies!!! Sander komt net aanlopen en maakt wat platen van deze toch wel hilarische vangst. Later volgt nog een fraaie zeelt voor hem, verder blijft het stil op deze winderige middag.

Heb ik weer…

Explosieve vissen, die zeelten!

Afgelopen weekend eenzelfde verhaal. Weer veel te veel wind! Dit maal één penhengel en één hengel vastlood. Weer  die pesterige ruisvoorns op de voerstek en ook nu weer blijft het bij een zeelt. Niets mis mee, maar we vragen ons af waar de karpers zijn gebleven.

Wederom een fraaie zeelt voor Sander

Terug in het kruid

We verkassen naar ander water en zien hier tweemaal een karper springen. Reactie op drijvend, danwel zinkend voer komt er echter niet en zodoende verkassen we naar een alijd prijs stek. Hier waait je de mais zowat van de haak maargoed wie niet waagt die niet wint. Nadat we beide een aanbeet missen kan Sander de haak zetten op een paairijpe brasem. Helemaal vol met pukkels en gelukkig niet zo slijmerig als normaal. De vis wordt snel onthaakt waarna mijn pen plat valt en wegloopt. Ik sla aan op wat in eerste instantie een forse zeelt lijkt, maar het blijkt toch een karpertje te zijn. Leuke knol en dus snel op de foto ermee.

Toch nog een vis voor mij

We proberen hierna nog een aantal stekken maar veel levert het niet op. Sander weet nog één karpertje te vangen en daar blijft het bij. We zien wel vis zwemmen hier en daar, ook wordt er druk geaasd tot zelfs tegen de haak. Mais moeten ze echter even niet, kennerlijk hebben wormen en andere kruipsels nu de voorkeur.

De laatste van het stel

Groet,
Volkmar

Gerelateerde artikelen:

 • Er zijn geen gerelateerde artikelen gevonden

5 reacties

 1. romano van der meulen schreef:

  mooien vissen en een zieken karper sander echt een monster

 2. Derkbait schreef:

  Hey Volkmar en Sander. Leuk verslag weer en dat in de gesloten tijd. Beste knapen hebben jullie gevangen het afgelopen gesloten seizoen. Van mij mag het wel weer roofvisverslagentijd worden!!!
  Kalm aan kerel ik spreek je..

 3. sander ossevoort schreef:

  mooi verwoord weer maatje, een kleine herbeleving int koppie;)

  binnekort maar weer die kant op zeg ik!!

  groetjes sander

 4. Volkmar schreef:

  Hey Marcel,

  Dank voor de complimenten. Het fotograferen van vissen blijft gewoon een leuke hobby binnen een hobby en juist de niet standaard platen springen er vaak uit. Zo hebben we bij die laatste zeeltfoto van Sander de vis een beetje in een natuurlijke aashouding gehouden en ik moet zeggen dat ziet er toch wel gaaf uit!

  Dikke vissen vangen is mooi, maar daarna nog jaren nagenieten van de sappige plaatjes is ook geweldig. En wat betreft die karper… Gister werd ik door Sander gebeld, terwijl ik lekker op kantoor zit sleurt hij er weer even zo’n soort vis vanaf… Pffff…

  Groet,
  Volkmar

 5. MarcelP schreef:

  Hee Mannen, vette vissen en erg leuk verslag!!
  Wat die karper betreft. Daar doen sommige vissers een moord voor. Dat je dan even afwijkt van het standaard aas en vervolgens ook nog een vette big vangt is natuurlijk grote klasse!!

  De foto’s vind ik overigens erg mooi en dan bedoel ik de hoek waaruit sommige foto’s zijn gemaakt. Top, mannen!!

  Groet en ga vooral nog ff door met witjes en karpers vangen.

  Marcel(Vis)Pomp
  p.s. Die zeelten vind ik natuurlijk de mooiste vissen en foto’s uit deze reeks, maar das logisch…. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *