Het mysterie van de zilverkarper ontrafeld

Heb jij wel een enorme schimmen zien zwemmen. Vissen met een formaat waardoor je aan jezelf gaat twijfelen? Ze lijken niet andere zoetwater giganten zoals meerval en steur. Leek het op een karper? Dan is de kans heel groot dat het grootkopkarpers of zilverkarpers zijn geweest. Meestal probeert men ze te vangen met boordkorsten. Het zijn vaak enorme beesten die het vissershart sneller laten kloppen. Helaas worden deze vissen zelden met voor ons bekende aassoorten gevangen. Na enkele pogingen wordt de conclusie getrokken dat ze onvangbaar zijn. Pieter Beelen is na een lange speurtocht zeer succesvol in het vangen van zilverkarper en legt in dit artikel uit wat de beste aanpak is.

Biologie

Zilver- en grootkopkarpers zwemmen met de bek wijd open door de waterkolom waarbij ze algen en dierlijk plankton uit het water filteren. Hiervoor hebben ze een speciaal ontwikkelde kieuwzeef. Qua aasgedrag zijn ze te vergelijken met  een lepelsteur of als we naar de zee kijken met een walvis of reuzenhaai. Oorspronkelijk komen de grootkopkarpers en zilverkarpers uit Azië waar het geliefde consumptie vissen zijn. In Thailand zijn een aantal vijvers waar men met een speciale vaste stok op kleinere grootkopkarpers en zilverkarpers vist. In Hongarije worden de vissen veel uitgezet voor sportvissers, maar worden ook gekweekt voor consumptie. In Nederland, Duitsland, Frankrijk en België werd de vis in het verleden wel eens uitgezet om algen te bestrijden, maar al snel bleek dat niet het gewenste effect te hebben. Beide soorten kunnen zich in Nederland niet voortplanten. Tegenwoordig worden de vissen bijna niet meer uitgezet en zijn de overblijvers heel groot en stok oud. Een zilverkarper kan met gemak 30 kg wegen en er zijn al grootkopkarpers gevangen van bijna 70 kilo! Het verschil tussen de twee soorten is het beste te zien aan de kiel op de buikzijde die bij een zilverkarper van de borstvinnen helemaal door loopt tot aan de anaalvin. Bij de grootkopkarper is enkel een kiel zichtbaar tussen de anaalvin en de buikvinnen.

Een moeilijke missie

Als rasechte soortenjager staat het natuurlijk heel cool als je zo’n ‘onvangbare’ vis op jouw vissoortenlijst kan noteren, maar waar te beginnen?
Het koste me dik drie jaar om de juiste wateren, het juiste voer en de juiste rigs te vinden. Andere soortenjagers achtte de kans heel klein dat het zou lukken. Pionieren is niet makkelijk, maar als het uiteindelijk lukt dan geeft dan enorm veel voldoening. Als het dan gelukt is dan deel je jouw informatie met andere zodat zij deze soort ook kunnen vangen. Dat geeft dubbel zoveel plezier en is inmiddels de ongeschreven gedragscode van soortenjagers geworden. Deze relatief nieuwe tak van vissen is gebaseerd op het delen van informatie en het sluiten van vriendschappen over de hele wereld. Hieronder staat dan ook in detail beschreven wat de beste aanpak is om een zilverkarper te vangen.

Wateren

Na flink wat onderzoek achter de pc en rondvragen bij collega vissers vond ik een aantal wateren waar zilver- of gootkopkarpers zitten.
1. Lac Echternach in Luxemburg.
Hier zit veel zilverkarper en enkele grootkopkarpers. Ik viste er als piep klein Pietertje al op forel als ik mee ging met mijn vader die daar wel eens ging vliegvissen. Ik las toen al in de vergunning dat er ‘silberkarpfen’ zaten. Zouden ze daarmee graskarpers bedoelen? Dacht ik toen. Op een witvisforum las ik dat witvissers wel eens een zilverkaprer vals haakte en dat ze snel op de stek zaten als ze gingen voeren met lokvoer. Dat bericht dateerde uit 2008.
2. Visvijver de pomp in België, nabij het dorp Beerse.
Ook wel het trappenwater genoemd en bekend uit de karperscene. Hier zitten 30 tot 40 enorme grootkopkarpers met een geschat gewicht van gemiddeld 35 kilo. De vissen zijn nog nooit gevangen en zijn al minimaal 25 jaar oud. Af en toe wordt er een vals gehaakt door een karpervisser.
3. De Gavers in België gelegen nabij Geraardsbergen.
Op dit bekende karper water waar Alijn Danau vroeger veel viste zwemen zeer grote grootkopkarpers. Hoeveel het er zijn is nog onbekend.
4. kanaal Roeselare-Leie in België
Hier zitten veel zilverkarpers. In de kielzog van een schip worden ze soms springend waargenomen.

In Nederland zijn ook enkele wateren waar zilver- en grootkopkarpers zwemmen, maar vaak gaat het hier om slechts enkele exemplaren waardoor het zeer moeilijk zal zijn om ze te vangen. Ik besloot eerst te gaan vissen op het trappen water en op Lac Echternach. Het laatstgenoemde water kent een goed bestand aan zilverkarper wat zorgt voor voedselconcurrentie en de kans op een aanbeet vergroot. Ook omdat ik hier als jong ventje quality time met mijn vader heb doorgebracht kreeg ik een warm gevoel bij het water. Zou het meer nog zo groot lijken als toen of zou ik het nu zien als een vijver?

technoplankton

technoplankton

Rigs en voer

Het was niet eenvoudig om er achter te komen wat de beste techniek is, maar uiteindelijk vond ik op internet het juiste aas. Google translate is hierbij erg handig. Hele Hongaarse teksten werden in deze vertaalmachine gepropt. Technoplankton, is een geperst blok plankton met een lekker smaakje en heeft een centraal gat. Het is te verkrijgen in vele geuren en kleuren. Helaas is het aas vooralsnog enkel in Roemenië te koop.

Ik koop mijn plankton bij een Hongaarse webshop: http://haldorado.hu

De blok lost langzaam op waardoor er een soort voerwolk met plankton deeltjes ontstaat. De zilver- en grootkopkarpers kunnen de aantrekkingskracht van de wolk niet weerstaan en gaan er met de bekken weid open doorheen zwemmen. Grotere voedseldeeltjes worden genegeerd. Afhankelijk van de watertemperatuur duurt het ongeveer twee tot vier uur voordat de blok volledig is opgelost. De truc is om een grote wolk te maken. Ik gebruik een waterpistool waarmee ik spirulina algen (verkrijgbaar in poedervorm in vele voedingswinkels) en koffie creamer opgelost in water over de stek spuit. Daarbij voer ik vaak voerballen van technoplankotonpoeder en lokvoer met spirulina.
Met regelmaat voeren is heel belangrijk. Als de vis op de stek zit merk je het snel genoeg door actie op de hengeltop, maar blijf kleine hoeveelheden voeren om de vissen bezig te houden.

waterpistool met spirulina algen

waterpistool met spirulina algen

 

Er zijn twee opties wat rigs betreft.

Rig 1:
Een bodemrig voor als de vis diep zit of als het water heel ondiep is. De rig is als het ware geladen met een plankton patroon die over een stokje geschoven wordt. Aan het stokje zitten één of meerdere haken. Kijk altijd voordat je gaat vissen wat de regelementen zijn met betrekking tot het aantal te gebruiken haken. Een rig met één haak werkt prima al gebruiken ze in het buitenland vaak drie tot zes haken. Standaard karper haken zijn geschikt voor deze rig. De onderlijn is gemaakt van dik dyneema. De haak zweeft ongeveer vijf centimeter boven de plankton blok en is voorzien van één of meerdere piepschuim bolletjes. Dit piepschuim is ook weer in vele kleuren en geuren te verkrijgen. Ik vis meestal met gewone witte, maar als je liever bolletjes hebt met geel een groene spikkels en vanille geur, wees gerust die zijn er ook. Soms kan het lonend zijn om wat te variëren qua grootte van de bolletjes. Als je weet dat er grote vis zit en je geen risico wil lopen gebruik je een zware haak in combinatie met een grotere bol piepschuim. Als lood gebruik ik 60 tot 90 gram wartellood dat ik bevestig met een speldje. Het systeem is een zelfhaaksysteem dus kan prima gevist worden met elektronische beetverklikkers, maar lekker naar een feedertop staren kan natuurlijk ook. De feeder verraad vaak eerder dat er vis op de stek zit omdat je de top ziet bewegen. Als de top echt goed krom gaat pak dan snel de hengel en zoek contact met de vis. Door het kopschudden raken ze de haak gemakkelijk kwijt als je te laat bij de hengel bent. Het zijn nog al paniekerige vissen als ze gehaakt zijn.

 

Plankton rig

Plankton rig

 

Rig 2:
De dobberrig gebruik je vooral als de vis hoog zwemt. De blok plankton wordt ongeveer een halve meter tot een meter onder de dobber aangeboden. Onder het aas hangen één of twee haken. De haken kunnen voorzien worden van kleine piepschuim bolletjes om ze gewichtsloos te maken maar ze mogen de haak niet optillen. De technoplankton lost op en regent als het ware over de haken. De zilver- of grootkopkarper zwemt door de wolk en de haak wordt opgezogen. De dobber geeft een teken van leven en gecontroleerd wordt de haak gezet. De blok planton is al zwaar genoeg waardoor je verder geen of nauwelijks lood onder de dobber hoeft te zetten. Om te voorkomen dat de dobber steeds van de stek af drijft kun je besluiten om een wartellood op de hoofdlijn te monteren die gestopt wordt door een kraal en een lijnstopper. Het lood ligt dan op de bodem en de dobber komt weer boven drijven en blijft zo netjes op de voerstek.

de stokjes

2 haaks dobber montage plankton

Dobberrig

Aan het water


Na een paar blanks op het trappenwater verloor ik het vertrouwen en moest ik opnieuw moed verzamelen. Ik had daar zeer grote vissen zien zwemmen en 2 keer 14 uur lang  naar een dobber gekeken die niet bewoog. Kolken die niet normaal waren en gapende bekken die totaal geen interesse hadden in mijn aangeboden voerwolk.

het is net karpervissen

het is net karpervissen

 

Nu is het natuurlijk zo dat je ook niet alle dagen snoek of karper vangst dus misschien was de tijd van het jaar niet goed of zo. Het blijft gissen en dat kan een gedreven visser best onzeker maken. Ik was verbaasd hoe snel mijn toren hogen vertrouwen verschrompelde en plaats maakte voor twijfels. Er was me verteld dat daar zilverkarpers zaten, maar al snel zag ik mede door het belachelijke formaat dat het hier om grootkopkarpers ging. Ik herpakte mezelf en besloot om naar Lac Echternach te gaan.

Het water leek inderdaad een stuk kleiner dan vroeger, maar ik herkende het nog goed. Het bericht over de vals gehaakte karpers van 2008 spookte door mijn hoofd. Zouden ze er nu, ruim 5 jaar later nog wel zitten? Als de vis hoog zou zitten zou ik ook met het waterpistool voeren, maar ik zag geen oppervlakte activiteit. Vaak zie je al snel kolken of schimmen aan het oppervlak. Nu besloot ik voerballen te gooien en de bodemrigs in te zetten. Na een halve kilo zo compact mogelijk gevoerd te hebben tuigde ik de hengels op. Twee hengels gaan op één voerstek. Ik vis met één heavy feeder en één karper hengel met beetmelder.

dril van een zilverkarper!

dril van een zilverkarper!

zilverkarper

Yes!

zilverkarper eternach

job done

 

Ik viste niet ver uit de kant te zodat ik met een onderhandse worp makkelijk en nauwkeurig bij kon voeren. Voor verdere afstanden gebruik ik vaak een spomb (voerraket). Het aas ligt maximaal twee meter van elkaar vandaan. Om de vijf minuten gooide ik kleine voerballetjes om de wolk gaande te houden. Al na een kwartier kreeg ik een enorme ram op de feederhengel. Ik pakte de hengel op en de vis was al los. Mijn hart ging te keer en ik wist het zeker. Dit was een zilverkarper! Ik hield feeder top nauwgezet in de gaten. Er zat ook witvis op de stek, dat werd verraden door kleine zenuwachtige tikken op de top. Ik werd misselijk van de spanning. Na drie jaar was ik nu zo dichtbij! Vijf minuten later volgende weer een goede aanbeet en nu maakte ik wel contact met de vis. Dit keer was het raak.

De vis schoot met een bizarre snelheid van links naar rechts. Ik was bang dat ik hem zou verspelen, maar gelukkig schoof  mijn vismaat vakkundig het net onder de vis. Er galmde een vreugdekreet door het dal van Echternach. Missie geslaagd! Ik moest er bijna van overgeven en nam na deze vangst even rust en keek met een tevreden gevoel over de heuvels die het meer omringen. Inmiddels hebben mijn vismaten en ik meer dan 20 zilverkarpers gevangen van 60 tot 90 centimeter. Iedereen die ik mee nam naar dit meer ving één of meerdere zilverkarpers. Iedere sessie vingen we minimaal één tot maximaal zeven vissen aan technoplankton. Soms mis je een beet, maar als je er snel bij bent kun je de meeste beten letterlijk verzilveren.  Als de zilverkarpers op de stek zitten zie je rustige diepe buigingen van de hengel. Het zijn scholen vissen dus als er één op de stek zit zitten er vaak meer. Sla vooral niet aan, maar wacht geduldig. Als de hengel dubbel klapt pak je hem snel en draai je de lijn strak. Stel de slip wel goed af want de vissen zijn erg explosief.

in spanning wacht marcel de vries op zijn 1e zilverkarper

zilverkarper

knappe vis

 

De volgende uitdaging is om een gigantische grootkopkarper te vangen. Twee sessies op het trappenwater waren mislukt, maar dat hoort natuurlijk bij het pionieren met nieuwe technieken. 2015 moet het jaar van de grootkopkarper worden. Revanche op het trappenwater of misschien naar de Gavers of toch naar een nieuw water in Duitsland om me te meten met de reuzen? Het voer is weer besteld en de rigs liggen klaar.

Pieter Beelen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gerelateerde artikelen:

 • Er zijn geen gerelateerde artikelen gevonden

6 reacties

 1. kristof de cabooter schreef:

  je spreekt in het verhaal van “voederballen”
  wat doe je er dan zo allemaal in?
  met gewoon karpermateriaal zullen ze niet komen
  grt

 2. John schreef:

  Gaaf artikel, triggert enorm!

 3. Pieter beelen schreef:

  Thanks Leo, Frank en Marcel!

 4. Leo stoutjesdijk schreef:

  Hey Pieter,

  heb je verslag weer met heel veel plezier gelezen, respect dat je zo veel doet om soorten te vangen echt gaaf.
  Onzettend veel plezier in 2015 en nog vele targets halen.

  Gr leo

 5. Marcel de Vries schreef:

  Gaaf artikel, Pieter! Het was een spannende en gave missie in Luxemburg. En dankzij jou heb ik ook een zilverkarper kunnen vangen! Thanks!

 6. Frank Habets schreef:

  Heerlijk om terug te lezen. Nog hartelijk dank dat je mij aan deze unieke vis hebt geholpen. Ik kijk er naar uit om jou in 2015 te zien met een enorme grootkopkarper!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *