Meer graskarper

1 meter 15

Na de succesvolle avondsessie met Jacques bevis ik later die week samen met Roy een aangevoerde stek die we in de dagen ervoor rijkelijk voorzien hebben van mais. Mijn hoop is om zo een mooie serie graskarpers te kunnen vangen daar waar Roy liever een dikke karper over het schepnetkoord wil trekken.

Als we in de avond de hengels uitgelegd hebben blijkt dat onze voerinspanningen zeer goed gewerkt hebben. De ene beet na de andere volgt maar helaas is het niet helemaal de vissoort waar we op hoopten aangezien we de ene na de andere dikke platte uit het water trekken. Stuk voor stuk allemaal vissen boven de 60 centimeter tot zeker 70 centimeter aan toe maar niet echt de vissoort waar we op hoopten.

Samen met Bas die ook mee is ben ik het tegen een uur of 10 wel zat, ik vraag hem of hij zin heeft om nog even iets met de korst te proberen en dat lijkt hem ook wel wat. Niet veel later drijven we dan ook op het water op zoek naar graskarper en in de snikhete avond duurt het niet lang of we vinden een koppeltje. Met ingehouden spanning zien we vervolgens hoe een vis heel gedecideerd een korst uit de oppervlakte plukt waar tot zijn schade ook nog een haak in blijkt te zitten.

De dril is weergaloos op de 1,5 lb hengel met 25/100 nylon en we zien alle hoeken van het water. Tijdens de dril zie ik in het schijnsel van de hooflamp de vis een aantal malen voorbijkomen waarbij ik een zeer lange vis zien die op het eerste gezicht niet heel dik oogt. Als de vis eenmaal in het net ligt blijkt dat ‘niet heel dik ogen’ alleszins mee te vallen aangezien het nog niet meevalt om de vis binnenboord te hijsen. Na meting en weging is het dit jaar de langste graskarper, 1 meter 15 bij dik 20 kilo. Had deze vis de bouw van de vis van Jacques gehad dan was het zeker een 50 ponder geweest.

1 meter 15

We schieten een paar platen waarna de vis de nodige aandacht nodig heeft voordat hij weer wegzwemt. Mocht je ooit een graskarper vangen, hou de vis goed vast bij het terugzetten tot je zeker weet dat de vis genoeg kracht heeft om het zelf te redden. Vaak genoeg heb ik graskarpers na een zware dril zo af zien zinken en je hebt dan geen idee meer wat er met de vis gaat gebeuren. Het is van het grootste belang dat je zorgt dat de vis weer gaat zwemmen om zo van de tijdens de dril opgebouwde verzuring af te komen.

Gelukkig krijg ik de vis weer in goede orde en met een krachtige staartslag zwemt ze van ons weg. Hierna varen we alle hengels opnieuw uit op de maisstek en kruip ik onder de wol. Meestal vallen de brasemaanbeten op dit water ’s nachts aardig mee dus met wat geluk kan ik de ogen een paar uur dicht houden. Dat lukt gelukkig ook want op een paar platten na blijft het de rest van de nacht gelukkig enigzins rustig.

In de ochtend neemt de brasemactiviteit weer toe en na een paar uurtjes zijn we het wel zat, opruimen en wegwezen is het devies het aanleggen van maisvoerplekken was niet de truc deze keer want er is geen graskarper uitgekomen deze sessie behoudens dan de vis op de korst.

Toch zit ik in de week die volgt nog een aantal keren op het water, waarbij een sessie met Jacques nog 3 mooie vissen oplevert. Ik weet een solitair azend vis te vangen nadat we een ploegje vis een aantal uren achterna gezeten hebben, waarbij opvalt dat deze vissen ons door lijken te krijgen.

Zwaarbevochten vis die we uiteindelijk toch te slim af waren

Later die avond vallen we met de neus in de boter als het even flink losgaat en we nog 2 mooie vissen weten te vangen, een strakke vis voor Jacques en ook ik weet deze avond nog een dikkerd te vangen.

Strakke vis voor Jacques

Dik zat :)

Later die week vis ik nog enkele keren maar wordt er voornamelijk geblankt, de aantredende herfst doet deze manier van vissen geen goed en mijn verwachting is dan ook dat het nu snel afgelopen gaat zijn.

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. GNvS schreef:

    Onvoorstelbaar.
    Wat een grandioze vissen. Ik krijg nooit genoeg van het staren naar die duikboten. Ook super-interessant om te lezen over jullie techniek en strategie. Fantastisch gedaan.

    Dat is een stek om zuinig op te zijn. (Leuk gedaan met de naam van die boot).

    Hoed af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *