Aalscholvers

aalscholver

Het is niet meer te ontkennen, ook niet voor de grootste vogelliefhebbers (ik ben zelf ook een vogelliefhebber). Aalscholvers richten enorme slachtingen aan op heel veel wateren. En echt niet alleen op de kleine afgesloten putjes. Het is echt opvallend hoeveel snoekbaarzen van groot water bijvoorbeeld wonden aan hun lichaam hebben tengevolge van een aalschover avontuur dat voor de snoekbaars in kwestie maar net goed afliep.

Beste PVV-er de Jong, als u echt denkt dat vissen pijn en stress kunnen ervaren misschien wilt u doen iets doen tegen deze “horrorvogels” die voor dood en verderf zorgen?

 

aalscholver

Begrijp me niet verkeerd, ik heb op zich niets tegen aalscholvers. Maar er zijn er gewoon veel te veel van. Al jaren. En het effect op de visstand is daarvan goed te merken. Vooral de kleine vissen zijn de klos, met als gevolg dat je op sommige wateren nauwelijks nog kleine vis vangt. Klinkt op zich aantrekkelijk voor veel sportvissers, maar je kunt op je klompen aanvoelen dat dit mis gaat. Ook de grote vissen gaan tenslotte een keer dood. En op sommige wateren met een actieve beroepsvisserij krijgen ze niet eens de kans groot te worden…

aalscholver

Bovendien is het een misverstand dat aalscholvers alleen kleine vissen eten. Sportvissers weten dat allang maar sommige biologen zijn daar nog niet van overtuigd. Welnu, vandaag kreeg ik deze foto toegestuurd van Rob Boekelmans die net als ik op het water zat. Daar waar ikzelf vandaag enkele (zwaar) beschadigde snoekbaarzen ving maakte hij op een andere plas enkele schitterende opnamen van een aalscholver met een toch niet kinderachtige snoekbaars.

De vraag is hoe we dit probleem gaan oplossen. Het gewone boerenverstand dat zegt dat er gewoon een flink aantal afgeschoten zullen moeten worden, heeft natuurlijk gelijk. Maar krijgt het niet. Want we wonen in Nederland. En in Nederland vinden we dat niet zulke leuke maatregelen. Want schieten op beesten, tja dat kan natuurlijk niet. Want dat is zielig (zat net te kijken op televisie naar Marijke Helwegen die ons vooral oproept water in de tuin te zetten zodat de vogeltjes in deze moeilijke tijden ook wat te drinken hebben…). Bovendien vinden vogelaars deze vogels wel fantastisch.

Ik ben benieuwd wat jullie,  Dutchanglers.nl lezers,  hier van vinden en met name wat jullie op jullie thuiswateren merken van de geëxplodeerde aalscholverstand?

Graag jullie reacties.

Michel

Gerelateerde artikelen:

 • Er zijn geen gerelateerde artikelen gevonden

10 reacties

 1. Ludo Vermeulen schreef:

  Heel simpel … hier in Europa in 1632 ingevoerd … is dus een exoot … een GRUWELIJKE EXOOT … dus liefst volledig uitroeien die massa moordenaars … klinkt dit ruw …??? WTF zo kan het ook niet langer … er MOET IETS GEBEUREN ….

 2. Rob de Valk schreef:

  Het verhaal van Voorst ken ik ook, ik ben er opgegroeid in mijn jeugd en heel, heel, heel veel vis gevangen in de kolken die Michel bedoelde, triest en tranentrekkend moet ik zeggen

  Ik vind het ook niet kunnen, als de elite maar mag blijven jagen op wat van wild dan ook, daarvoor wordt alles in het werk gesteld om het wild wel op peil te houden.

  Ik woon inmiddels in Muntendam en ook hier is het aantal vis wat wordt weggevreten door deze kliko`s niet op papier te zetten, daarnaast vis ik regelmatig in Zutphen e.o., als je van Zutphen over de dijk naar Baak rijdt kom je lang een water waar bij vlagen 15 tot 20!!!!! Aalscholvers te zien zijn.

  Ik weet het, daar loopt ook de Ijssel, maar dit duivelsgebroed zit bij een van de mooiere viswateren daar in de buurt.

  In de binnenstad van Zutphen loopt een hele leuke beek genaamd De Berkel, totaal leeg geplunderd, waar je voorheen in 1 uur wel 30 tot 40 voorntjes en dergelijke kon vangen, afgelopen zomer, geen een.

  I.d.d., terug brengen die populatie.

  Succes en vangse,

  Rob de Valk.

 3. John schreef:

  Ik vind het moeilijk te begrijpen dat dit verhaal de politiek niet kan passeren. Op zich is er niets mis met een lokale populatie aalscholvers, maar dan wel degene die hier horen en niet in die aantallen. En nu er wetenschappelijk bewijs lijkt te zijn en dit verhaal door Sportvisserij Nederland geplaatst is, dan ga ik er vanuit dat er ergens bij iemand toch een belletje moet gaan rinkelen om actie te nemen? Bijvoorbeeld door een gecombineerde everzwijn-aalscholver jachtvergunning ofzo. Echt, met al die beelden, verhalen en nu wetenschappelijk bewijs is het toch onbestaanbaar dat er niets zou gebeuren?

 4. Arno schreef:

  gerenommeerd biologen luiden ook de noodklok:

  [url]http://www.sportvisserijnederland.nl/sportvissers/actueel/3037/gestalt_switch_voor_de_aalscholver.html[/url]

 5. Bas Blok schreef:

  Wellicht zou het helpen om dit probeem bij de SGP en de PVV aan te kaarten aangezien het ook nadelig is voor de beroepsvisserij!
  Geheid dat het meteen wordt aangekaart bij een volgende vergadering met de heer Bleker.

  met cynische visgroet,

  Bas

 6. Arno schreef:

  Vossen, eenden, hazen en meer dieren kunnen een levensverkorting tegemoet zien als zij schadelijk zijn. Schadelijk wil zoveel zeggen dat hun ‘handelen’ nadelig is. Bijvoorbeeld het vernielen van een gewas waardoor een boer inkomsten misloopt.

  Als ondernemers die afhankelijk zijn van de visstand aannemelijk kunnen maken dat het steeds maar groeiende aantal aalscholvers schadelijk is voor hun bedrijfsvoering, lijkt me een levensverkorting voor deze zwarte visjager voor de hand. Ondernemers in vis??…. hmmmm…..

  Nog niet zo lang geleden haalde ik een avondje door. Mijn gesprekspartner vertelde dat in zijn achtertuin(!) veel karper zwemt. Maar dat ook dat hij verwacht dat deze niet nog heel lang zullen leven. De sloten in zijn tuin werden steeds ondieper en hij had geen zin de ‘natuurlijke’ omgeving te gaan aanpassen aan die vissen. ‘Elk water krijgt de visstand waar het recht op heeft’ zei hij. Het werd een leuke discussie omdat ik als sportvisser het liefste zie dat ‘elk’ water wordt aangepast aan een optimale visstand.

  Maar de man had wel een punt. Heeft ingrijpen door de mens niet steeds weer een vervolgprobleem veroorzaakt? Zou met het uitsterven van de vis ook niet vanzelf de aalscholver verdwijnen? Ik denk het wel. Maar tegen welke prijs? Veel te hoog natuurlijk.

  Mijn mening laat zich dan ook raden. Ingrijpen in alle factoren die een gevarieerde visstand bedreigen. Met dan de nadruk natuurlijk op een voor de sportvisserij interessante en gevarieerde visstand ;-)

  Niet ingrijpen kost de gemeenschap uiteindelijk veel te veel geld. De aalscholver is schadelijk en daarom moeten het er minder worden. In ons omringende landen hebben ze al ingegrepen. Nu wij nog.

 7. Renée schreef:

  Zelfde hier,

  Een kleiner watertje in de bebouwde kom echt tussen de huisen in.
  Een maximale diepte van 1,30m . Deze vijver ligt s’winters nog net
  wat langer los dan de rest van de vijvers in de buurt. Helaas hadden
  vorige jaar de aalscholvers dit ook door .
  Zag ik er zelfs in de winter soms de door snoeken opgejaagde voorns
  springen in het oppervlak, na dat er helaas 8 aalscholvers een weekje
  hebben huis gehouden was dit ook over.

  Kon het zelfs merken aan de vangsten tijdens het aasvissen vangen daar.
  Tikte ik er binnen een uurtje met gemak 30 tot 40 visjes (10 – 25 cm) uit .
  Moest ik na dat weekje blij wezen met 5 a 10 visjes. in een uur.
  Dus jah ik heb de gevolgen ook wel duidelijk gemerkt.

  Maar wat betreft die foto met snoekbaars in zijn bek. Vraag Volkmar even
  om foto’s van aalscholvers aan het jagen of met snoekbaarzen in de bek.
  Heb er zelf ook een aantal van hem mogen ontvangen nadat ik een discussie
  had met zo´n bomenknuffelaar. Je word er niet vrolijk van.

  mvg Renée

 8. Michel schreef:

  Ook hier in mijn omgeving is het merkbaar (De vistwateren van T.O.G Gem. voorst GLD) Zeker 2 fantastiche viskolken waar ik als kleine jongen soms wel in de honderd vissen wist te vangen zijn totaal LEEG!! Het was de afgelopen jaren zichtbaar dat de aalscholver zich hier ophield. Zelfs de Senioren van enze vereniging hebben te kennen gegeven dat ze de 65+ wedstrijden nog maar op 1 lokatie (waar het er voorheen een stuk of 4 waren) de wedstrijden willen laten plaatsvinden, omdat er op de leeggeroofde lokaties per wedstrijd gewoon helemaal NIKS meer word gevangen.

  En tuurlijk is het een prachtige vogel, ik kan er van genieten als ze in een groep met de vleugels gespreid staan te drogen.. Er is nu een overpopulatie die van plek naar plek trekt net zolang totdat de visstand er zorgwekkend laag is en dan weer verder gaat!
  Ik hoop dan ook van harte dat er maatregelen getroffen gaan worden om de visstand te redden.

  Deze vogel staat bovenaan in zijn voedselketen en als er geen maatregelen getroffen worden loopt dit uit de hand!

  Michel

 9. Georges De Bruycker schreef:

  Deze dieren horen hier totaal niet thuis. Een paar jaar terug vonden we er eentje dood op ’t Haringvliet, gestikt met een bak van een voorn in zijn bek : http://www.baarsvissen.nl/verslagen/07/okt/8_bernd/8_bernd.php
  Vroeger waren deze vogels mensenschuw, maar nu vreten ze alles leeg. Hier in België vind je ze zelfs in ’t centrum van Gent, niks is nog veilig onder water.
  Marc Coussement http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GIM2FFV08
  schudt hier al jaren aan de politieke boom maar tot nu toe zonder enig resultaat. Petities, persartikelen, het haalt allemaal weinig uit.
  Wellicht lost alles zich vanzelf op als er hier geen visje meer rondzwemt, dan gaan die vogels vanzelf wel weg. Afschieten of het broed verdelgen lijkt me meer een optie.
  Jaren heeft men nodig gehad om in België de waterkwaliteit te verbeteren, vuile stinkende rivieren zijn omgetoverd tot visrijke gebieden en nu deze bedreiging. Wie doet er wat aan ?
  Met vriendelijke groeten,
  Georges.

 10. Het is echt ongelofelijk wat de Aalscholvers aan schade aanrichten.
  Het Noordhollandskanaal, Alkmaardermeer, Uitgeestermeer, Noordzeekanaal en onze mooie rivier de Zaan worden echt geplunderd door deze verrekte “heksenvogel”.
  Wordt tijd dat er eens actie ondernomen wordt.

  Met vriendelijke visgroet,

  SiluresTeamHolland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *