Belevenissen Soroya – beschrijving materiaal en tips

Savage Gea Cutbait soroya
Savage Gea Cutbait

Voor mij was de afgelopen trip de 2e keer in dat ik viste in Soroya. Jeroen, Gert-Jan en Hendrik-Jan waren al vaker in Soroya en/of Noorwegen. Toen ik 2 jaar geleden al een week visten op Soroya had ik al een aardig beeld van de meest geschikte materialen. Mijn mening van toen, namelijk dat er in mijn ogen vaak veel te zwaar wordt gevist deel ik ook na 2 weken vissen nog steeds. Natuurlijk heeft iedereen zo zijn eigen mening en persoonlijke voorkeur en da’s ook prima. Hierbij een overzicht van de door ons gebruikte materialen samen met enkele tips en trics voor de (potentiele) Noorwegen-gangers.

Hengels of reishengels

De prijzen die luchtvaartmaatschappijen rekenen voor “afwijkende bagage” is de afgelopen jaren de pan uitgerezen. Om die reden wilden we geenhengelkokers meenemen in het vliegtuig . Daarom hadden we alle vier geïnvesteerd in z.g. reishengels.

Het meest gebruikt in Noorwegen voor de visserij op kabeljauw en heilbot worden 20 en 30 lbs hengels. Ik vind persoonlijk, zelfs voor heilbot, 30 lbs veel te zwaar. Zelfs 20 pond is wat mij betreft al aan de zware kant alhoewel dit voor heilbot en/of ruige omstandigheden wel kan. Een hengel in de 12-20 lbs categorie/ 80-120 gram werpgewicht is wat mij betreft ideaal. Omdat er op behoorlijke diepte wordt gevist (30-100 meter) zijn dunne lijnen nodig. Dunnen lijnen in combinatie met stugge (zware) hengels zijn echter verre van optimaal, vandaar dat ik 12- 20 lbs (werpgewicht 80-120 gram) een goed compromis vind.
Een overzicht van de door ons gebruikte reishengels:

1. Fin Nor Rainer Korn Travel. Een mooi afgewerkte all-round hengel die ook met de zware Storm Giant Jiggging shads en Savage Gear Cutbaits goed uit de voeten kan. Zowel Jeroen Vloon als hendrik-jan schafte deze reishengel aan. Helaas brak de 2e dag bij de aanslag de hengel van Jeroen met een luide knal in een deel extra… De hengel van Hendrik-jan hield het wel in Soroya. Maar in een trip onlangs naar Caspe brak deze hengels alsnog op precies dezelfde plek. Bepaald geen aanrader dus…

2. Shimano Beastmaster STC X-Heavy. Gert-Jan viste met deze hengel die een opgegeven werpgewicht heeft van 50-100 gram. Hengel is geschikt voor shads tot 175 gram. Buigt bijzonder mooi maar is naar mijn smaak eigenlijk te lang en te licht voor deze visserij. Voor de liefhebber tijdens dagen met weinig wind en stroom echter wel te gebruiken.

3. Zebco Rhino. Een stevige en weinig subtiel afgewerkt boothengel in de 20 lbs categorie. Zeer geschikt voor heilbot met grote shads, al zal wel een iets dikkerlijn gekozen moete worden om de hengel krom te trekken.

4. “Backbone” Saltwater Travel – deze hengel van dit niet bestaande merk heb ik zelf gebouwd op een “Jaws” blank bedoel d voor het speedjiggen. De hengel heeft een werpvermogen van ca. 120 gram en is 210cm lang. Een hengel met een dergelijk gewicht/lengte bleek ideaal voor de grote Savage gear Cutbaits en Storm Giant Jigging Shads. 210cm is wat mij betreft well het maximum qua lengte. Hoe langer de hengel, hoe groter de hefboom en hoe vermoeiender de visserij wordt.

5. Bacbone Spiral wrap. Ook deze reishengel bouwde ik zelf op een Rainforrest blank met een opgegeven werpgewicht van ca. 80 gram. Ik korte de hengel iets in tot 195 cm. En bouwde hem zo licht mogelijk af met kleine oogjes als “Spiral Wrap. Dit lichte hengeltje viste ik in combinatie met een Shimano Calcutta en 150 grams shads. Op niet te diep water met niet te veel stroming en golven vist dat fantastisch. Door de kortere hefboom en de veel lichterr combinatie kun je het vissen hiermee moeiteloos volhouden, uur –na-uur. Ik kan echt met volle overtuiging zeggen dat korte hengels fijner vissen.

6. Temple Fork Saltwater TFO Travel fishing rod S 703-XH. Deze hengel is voor zover ik weet niet in Europa te koop. Het is een 3-delige spinhengel met een werpgewicht van ca. 80 gram. Dit was de lichtste hengel die we mee hadden en was voornamelijk bedoel voor het vissen op Koolvis.

Molen of reel

Molen of reel is een persoonlijke keuze. Wij visten met beide. Voor de zwaardere visserijen zijn molens in de 6000-1000 categorie ideaal. Zeker met zware shads krijgt het binnenwerk van de molen best op zijn donder. Kies dan ook voor sterke zoutwaterbestendige molens. Afhankelijk van het budget kun je kiezen voor bijvoorbeeld Shimano Spheros of Penn Battle/Slammer, Shimano Saragossa . Of als je budget genoeg hebt voor Shimano Twinpower SW. Deze laatste heeft niet alleen een heel soepel loopwerk (ook als deze zwaar wordt belast) maar ook een uitmuntende en waterdichte slip. Natuurlijk zijn er ook andere merken die bruikbare molens hebben, met bovengenoemde molens hebben wij zelf goede ervaringen.

Reel

Ik viste met mijn nieuwe Shimano Ocea Calcutta 301 HG. Een nieuw zoutwaterbestendig reeltje die linkshandig is én waarvan je de slip hoort lopen als deze lijn afgeeft wat uniek is bij reels. Het vissen met dit reeltje op mijn lichte hengel was een waar genot. Helaas is dit reeltje echter niet in Nederland te verkrijgen. De liefhebbers zullen deze moeten bestellen in Japan.

Kunstaas – Shads

Het meest gebruikt voor de Noorwegen visserij zijn pilkers en shads. Omdat wij zelf liever met shads vissen hadden we weer de nodige Savage Gear Sandeels en Cutbaits meegenomen. Hier hadden we in het verleden goede ervaringen mee opgedaan.
Daarnaast hadden we, afgaande op goede berichten, een aantal Storm Giant Jigging shads meegenomen. Ook deze 264 gram zware shads wilde we eens stevig aan de tand voelen. We visten door elkaar met de verschillende shads in verschillende kleuren. Cutbaits, Sandeels en Storm Shads.

Om een lang verhaal kort te maken konden we geen verschil bemerken in de shads. Niet in het type en niet in de kleuren. Als het liep ving alles. Als het “dood” was (ook die momenten kwamen voor) ving niets. Alles ving naar ons gevoel even goed als de vis los was of slecht als de vis niet los was. Wij maakten enkele nachten mee dat de vis zó los was en in zo grote aantallen aanwezig dat het ‘zakken en hangen” was. Vis na vis werd omhoog gedrild waarna deze werd onthaakt (en weer terug gegooid). Gouden tijden werden beleefd met veel en ook nog eens grote vis.

Groot aas, grote vis?

Wat wel opviel was dat de grote shads iets selectiever viste als de kleine. Het gemiddelde slag vis ging met de Storm Giant Jigging en de Cutbaits echt omhoog. Niet dat op de kleinere Sandeels geen grote vissen werden gevangen, maar toch minder. Vermoedelijk komt dit omdat kleine vissen je shad sneller links laten liggen waardoor de shad langer in de “strike-zone” van de grote vissen blijft zwemmen.

Storm Giant Jigging

Storm Giant Jigging

 

Savage Gea Cutbait soroya

Savage Gea Cutbait

 

Storm Giant Jig Heads versus Savagae Gear Cutbait. And the winner is….

Qua aanbeten maakte het dus niet zoveel uit Zowel de Savage Gear Cutbait (met een C:) als de Storm Giant Jighead die ongeveer even groot en even zwaar zijn vingen allebei even goed. Toch begon on iets op te vallen, iets wat we in het begin aan “toeval” wijdden. Met de Cutbaits hadden we namelijk meer last van lossers. Nou is een dergelijk vergelijk altijd moeilijk te maken want voor je het weet trek je voorbarige conclusies, maar het viel écht op.

Wie de Cutbait naast een Storm Giant Jigheadd legt ziet valt ook iets op. Iets wat de vermoedelijke reden is voor meer losser. Bij de Cutbait komt de haakbocht namelijk veel minder ver uit de shad. Iets wat bij de Storm wel het geval is. Dat moet de reden zijn van meer lossers. Ik moet er dan wel bij vertellen dat we zonder stinger visten. We hebben namelijk een ontzettende hekel aan extra dreggen op ons aas. Deze kunnen het onthaken namelijk tot een hel maken, zeker als je zoals wij het overgrote deel wil teruggooien. Het lijkt er op dat met name de Cutbait bedoeld is voor het vissen met een stinger. Ook met die Storms kregen we natuurlijk wel eens te maken met losschieters, maar toch duidelijk minder.

Cutbaits worden sneller geslikt

Maar dat was niet enige verschil dat we bemerkten. Wat ook opviel was, zeker op momenten dat de vis los was en zeer gretig, dat Cutbaits vaker diep haakten en enkele keren zelfs geslikt werden. Geen ramp als je nog vis nodig hebt om op te eten maar wel vervelend als je er al genoeg in de koelkast hebt liggen. Dat slikken kwam met de Storm Giant Jighead niet of nauwelijks voor. Ook dat zette ons aan het denken. Wij denken dat dit komt omdat door een combinatie van een minder ver uitstekende haak en het feit dat de Cutbaits iets stijver en aerodynamischer is waardoor de staart minder snel omklapt bij het naar binnen zuigen.

Voor ons is de Storm Giant Jigging dus de duidelijke winnaar. Om bovengenoemde redenen zouden wij als we weer terug gaan de Cutbaits thuis laten en alleen nog op pad gaan met die Storms. Ook omdat de prijs hiervan een stuk aantrekkelijker is trouwens.

Techniek van het shadvissen

In basis zijn er twee technieken waarmee je een shad succesvol kunt vissen. Welke techniek het meest succesvol is hangt ook een beetje van het moment af.

1. Verticalen

Net als bij het verticalen op snoekbaars laat je je shad naar de bodem zakken om deze vervolgens vlak boven de bodem op en neer te jiggen. Een snelle beweging naar boven en langzaam naar beneden om de shad zodoende een mooie “glijvlucht te geven”.

Deze techniek werkt op zich goed, zeker als de vis wat passiever is, maar heeft ook enkele nadelen. Allereerst worden er op deze manier meer kleinere en ook andere bodemvissen (bijvoorbeeld Lom) gehaakt. Maar ook het gemiddelde slag Kabeljauw lijkt met deze techniek kleiner.

2. In een rustig tempo met onderbrekingen naar boven draaien

Deze techniek is super simpel. Na het laten afzinken van de shad begin je in rustig tempo de shad naar boven te draaien. Af en toe even laten hangen om vervolgens weer verder te draaien is aan te bevelen. Zo draai je net zo lang door totdat de vis weer aan het oppervlakte is waarna je de shad weer laat zakken en het ritueel zich herhaalt.

Deze techniek heeft mijn persoonlijke voorkeur. En zeker op momenten dat de vis actief is en dus in de verschillende waterlagen jaagt, is deze techniek bijzonder effectief. Ook het gemiddelde slag kabeljauw gaat met deze techniek omhoog. Bovendien is dit dé techniek om ook een Heilbot tot aanbeten te verleiden. Deze kunnen zelfs vlak onder de boot de shad grijpen. Volgers komen ook voor en kun je op deze manier mooi zien. Voordeel van deze techniek is dat je de hele waterkolom afvist en eventuele actieve vis vanzelf tegenkomt.

Ik heb de hele week structureel deze techniek toegapast. Ik wilde namelijk graag zien hoe een heilbot de shad tot bij de boot volgde, iets wat me een prachtig gezicht leek in het heldere water. Helaas gebeurde dit niet. Die heilbotten die ik ving haakte ik ergens tussen de bodem en half water, uitgezonderd het bizarre voorval zoals ik al eerder beschreef. Deze techniek liet ook duidelijk zien dat kabeljauw overal kan zwemmen. Soms haakte je ze vlak boven de bodem, terwijl op andere momenten de aanbeten de beten ver daarboven of op half water kwamen.

Overige tips en trics

Alhoewel het nodige als is beschreven in het artikel van onze vorige trip hierbij toch nog enkele algemene tips:
Veiligheid; spreekt voor zich. Hou je kop d’r bij en doe geen gekke dingen. Veiligheid voor alles. Als je niet zeker bent draag dan een (opblaasbaar) reddingsvest of drijfpak. Ga nooit alleen het water op en hou het weer in de gaten. Zorg er ook voor dat de batterij van je mobieltje volledig is opgeladen als je weggaat.

Driftzak – wij hadden heel rustige omstandigheden deze trip. Dat was de vorige keer anders. Toen hadden we heel veel profijt van een (grote) driftzak die onze drift goed controleerde

Trollen? We vingen een aantal heilbotten door langzaam te trollen met shads. Zeker het proberen waard dus. Zo’n iets sneller gevist shad kan erg goed zijn.

Spoel je hengelmateriaal elke dag af met zoetwater

Vooral reels en molens hebben zwaar te lijden onder het zoute water. Spoel dit daarom elke visdag af met zoet water. Draai wel eerst de slip helemaal dicht om te voorkomen dat er water in de slipplaten kan lopen.

Catch & release?

Er gaat niets boven een verse zelfgebakken vis die goed is klaargemaakt (wij hadden “chef-kok” Hendrik-Jan mee en die weet daar el raad mee;). Het is dus logisch om een aantal vissen mee te nemen. Ook kun je eventueel tot 10 kilo filet meenemen naar Nederland. Op momenten dat het goed loopt kun je zo belachelijk veel vis vangen dat je al snel aan je limiet zit. Respecteer dan deze limiet en wordt niet “hebberig”. Ga niet “smokkelen” of vis verhandelen. Soroya is vermoedelijk de beste en laatste plek ter wereld als het gaat om het vangen van veel en grote kabeljauw (en Heilbot). Nog niet eens zo heel lang geleden zwom er ook in de Noordzee veel Kabeljauw. Das war einmal, want in de afgelopen decennia heeft de beroepsvisserij het kabeljauwbestand op de Noordzee nagenoeg uitgeroeid. Het kan dus echt wel op. Zet vis die je niet zelf op kunt eten dus gewoon terug, iets wat in de meeste gevallen prima lukt. Uit respect voor de natuur én voor de Noorse wetgeving. Als ook de Noorse beroepsvisserij verstandig omgaat met de rijke visbestanden dan kan Soroya tot in lengte van dagen een topstek blijven. De volgende generatie vissers zullen ons daarvoor dankbaar zijn.

Succes!

Michel Rijnberg

 

 

Gerelateerde artikelen:

  • Er zijn geen gerelateerde artikelen gevonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *