Dikke Dame

Kleine snoekjes die stoer doen, we kennen ze allemaal

Door tijdgebrek in de weekenden maar eens een dag vrij genomen om te snoekbaarzen. Na een telefoontje naar Marco, die nog genoeg vrije dagen heeft, is de vismaat snel gevonden. Na een hele week www.windguru.cz in de gaten te hebben gehouden blijkt ook dit weersinstituut het niet altijd bij het rechte eind te hebben; in plaats van windje 2 à 3 is het windkracht 4 à 5. In plaats van het grote water besluiten we de vaarten af te gaan slepen met grote pluggen en eventueel nog één of twee plasjes aan te doen voor de snoekbaars of een grote voorn onder een dobber. Het is even het enige dat overblijft. John wenst ons nog succes en vindt dat we nogal lef hebben om de vaart af te vissen met pluggen, hij heeft er in ieder geval niet echt vertrouwen in is aan zijn antwoord te horen. Laten we maar eens gaan kijken…… :-)
Ik ben dit jaar nog maar tweemaal met de boot weggeweest en heb tweemaal succes gehad. Dus ach, wie weet hebben we vandaag weer mazzel. ’s Morgens is het -4 C, oostenwind en brrrrr koud. Dus dik inpakken, snel de boot achter de auto en naar het water. Bij de trailerhelling ligt een laagje dun ijs, voor de rest is de vaart mooi open. Alleen aan de zijkanten ligt her en der een plukje ijs.

Prachtig winterweer en her en der een plukje ijs

.

De boot glijdt in het water en de eerste pluggen “zwemmen” er al snel achter. Ik kies voor grote pluggen die met gemak een flinke snelheid aankunnen; ik wil vandaag niet al te langzaam varen maar veel meters maken, dus vaar ik ergens tussen de 5 en 6 km per uur. Dat dit vandaag wel de manier is blijkt al snel als het eerste kleine snoekje grootheidswaanzin heeft en zich vergrijpt aan de grote plug. Even verderop is het weer raak maar deze snoek weet zich weer te bevrijden van de dreg.

Kleine snoekjes die stoer doen, we kennen ze allemaal

.

Stug doorslepen op dezelfde snelheid levert Marco nog een misser op en mijzelf nog een snoekje; eigenlijk best goed gezien het koude weer en dat het dan wel eens slechter is op de vaart. We hebben dan ook nog steeds vertrouwen op een grote vis. Omdat ik al vier aanbeten heb gehad op dezelfde plug geef ik Marco er ook een en dat werpt zijn vruchten af: op een plateau dat afloopt van 1.8 meter naar 3.2 meter krijgt Marco een enorme beuk op zijn hengel! Snel halen we alle andere pluggen eruit, ik stuur de boot naar het midden van de vaart en dan kunnen we rustig de snoek uitdrillen. En wat voor een snoek! Marco denkt dat ‘ie de meter wel gaat halen, ik zie direct dat hij ver over de meter is maar hij lijkt zo gedrongen omdat ‘ie mega-mega dik is. Nadat de dikke dame op de foto staat en gemeten is gaat ze snel het water weer in. 1 meter en 9 centimeters! En tonnetje-tonnetje rond. We schatten de vis op 20 pond, YES!

Altijd moeilijk inschatten in het water

Prachtig nieuw PR voor Marco, een dikke kanaaldame!

.

Hierna trollen we nog een paar uur door en doen we nog een plasje aan. We krijgen echter geen stootje meer maar daar malen we niet om: onze dag is allang goed!

.
Ben Hakstege

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Volkmar schreef:

  Prachtvis Marco maar 40 pond is wel extreem optimistisch. Als je het verslag ‘BIZAR’ doorneemt zie je 2 snoeken voorbij komen die we gewogen hebben. Een erg dikke vis van 110, 27 pond en een normaal gebouwde 126, 33 pond. Als ik de vis zo zie zal ze tussen de 20 en 25 pond zitten, voor een snoek van dat formaat al best een knap gewicht.

  Gefeliciteerd met je PR in ieder geval!

  Groet,
  Volkmar

 2. Ben schreef:

  Marco, je hebt gelijk ergens tussen de 15 en 20 kg was ie zeker wel!

 3. Marco schreef:

  He Ben, John,

  Leuk verhaaltje en lekker snel op de site geplaatst
  Maar ik denk dat 20 pond voor zo’n dikke vis wat weinig is? :)
  Ik denk dat 40 pond dichter in de buurt zit :)

  Gr.
  Marco

 4. Ben schreef:

  Ha Marco,

  Nogmaals gefeliciteerd met deze vangst, na vele uren blanken, vanuit de boot, eindelijk gerechtigheid. :-)

  Gr
  Ben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *