Juni 2012

graskarper Jacques Schouten

De eerste maand waarop op roofvis mag worden gevist. En deed ik dan natuurijk ook. Maar behalve op roofvis viste ik ook op karper en graskarper. Met verschillende visvrienden werden taaie momenten gedeeld, maar ook successen geboekt. Enkele dagen waren warm maar op sommige momenten was het ook ronduit koud, vooral de eerste week van het seizoen. Een korte overview.

Korstvissen

Met HJ viste ik een paar keer met de korst op graskarper. Alhoewel deze zich niet altijd lieten foppen wisten we er toch aan aantal te verschalken waaronder enkele erg fraaie exemplaren. Korstvissen blijft een fantastische visserij, al maakte watervogels en vooral meeuwen ons regelmatig het leven zuur. Diverse keren gooien deze gevleugelde ettertjes roet in het eten door vlak voordat de karper de korst wilde pakken het brood weg te kapen. Maar goed dat we op die momenten geen geweer aan boord hadden;)

Jacques Schouten

Ook kwam ik in contact met Jacques Schouten. Jacques is een ware pionier en wereldreiziger met een ongelooflijke schat aan ervaring. Niet iemand die gaat waar anderen gaan, maar een echte “off-the-beaten-track” visser. Samen trokken we er een dag op op uit. Op zoek naar een paar graskarpers. Een dag waarbij ik hem flink doorzaagde over de vele reizen die hij over de hele wereld maakte. Zijn gedrevenheid en doorzettingsvermogen resulteerden de afgelopen decennia in ongelooflijke vangsten en ervaringen. Ervaringen die hij deelde met zijn lezers in zijn 2 boeken. Zijn boeken waren voor mij o.a. de inspiratie om te gaan vissen op Nijlbaars in Lake Nasser en Aligator Gar in Texas. Bepaald geen straf dus om met Jacques een dagje te vissen en te lullen over reizen en vissen. En ook de vis werkte nog een klein beetje mee.

graskarper Jacques Schouten

en ook de vis werkte mee

Werpen op snoek

Met Volkmar viste ik werpend op snoek. Zijn nieuwe boot moest tenslotte ingevist worden;) De visserij was behoorlijk taai en we gooiden ons bijna een arm uit de kom. Op de eerste stek kwamen we niet verder als slechts een snoek. Harde wind en een electromotor die ons in de steek liet maakte het vissen lastig. Dan maar naar een ander water. Als we bij aankomst maar liefst 12 trailers bij de helling tellen zinkt ons de moed in de schoenen. Nederland is overbevolkt en overbevist, daar zijn we het roerend over eens als we gelaten over de plas staren. Ander water zoeken? Maar waar dan? Het is inmiddels al middag. Dan toch maar het laatste beetje trots in onze donder opzij zetten en het water op. Hard werken en uren vissen resulteert in ieder geval in een redlijk aantal snoeken op o.a. de Busterjerk, Bossel, Pikefighters, shads en Twistflies. Vlak voor de laatste wedstrijd van het Nederlands elftal zijn we weer thuis.

snoek

ondanks kapotte elektromotor

Haven snoek

Haven snoek

zomersnoek

Op de dag van de laatste wedstrijd van het NL-elftal…

De Wierplas

Op een plas vol met wier vis ik een week later een middag en avond met Roy en Hendrik-Jan op karper. Het valt niet mee om plekken te vinden waar geen wier groeit maar met het nodige harken, peilen en voelen kunnen we toch redelijk wiervrij vissen. Alledrie krijgen we een volle run. HJ lost een vis onder de kant, mijn run eindigt in een misser maar Roy weet uiteindelijk een fraai exemplaar te landen. Het is prachtig weer en heerlijk keuvelend tussen wuifend riet hebben we het prima naar ons zin, al is 1 vis uit 3 runs enigszins teleurstellend.

wier harken

wier harken

Roy Nijkamp

strakke vis voor Roy

Van Neopreen naar Goretex

Tussen de bedrijven door vis ik ook nog een paar keer alleen. Wadend. Geen aantallen, maar een paar mooie vissen weet ik toch nog tijdelijk te strikken. Wat opvalt zijn de grote temperatuursverschillen. In het begin van het seizoen is neopreen wel zo prettig, terwijl 2 weken later een dun waadpak al behoorlijk zweten is. Tijdens de warmste dagen laat ik de snoeken trouwens voor wat ze zijn. Snoeken bij hoge watertemperaturen is ongezond. Voor de snoek.

neopreen snoek

neopreen snoek

goretex snoek

goretex snoek

Spinnerbait

Wederom met Volkmar op de rivier in de boot. Dit keer in die van mij (minder kans op schipbreuk door gescheurde lasnaden – geintje Volkmar, geintje). Volkmar haakt al snel een aardige snoek. Bij wat plukken fontuinkruid buiten de stroomnaad gooien we onze spinnerbaits over de plantenbedden waar, strak tegen de kant, nog net een stukje plantvrij is. Ik krijg als eerste beet. Een mooie vis blijft diep en ik dril deze door de planten naar de boot. Daar blijkt het om een alleraardigste vis te gaan! Slank, maar ver over de meter. De vis is slecht gehaakt en ik vraag Volkmar dan ook vriendelijk doch dringend bij de eerste beste gelegenheid de vis te scheppen. Helaas schiet de vis net buiten het net alsnog los. Even nog lijkt de vis zo het net te zwemmen, maar mist deze op een haar na. Tja… De volgende worp op dezelfde plek wordt mijn spinnerbait weer tegengehouden. Deze is wel kansloos gehaakt maar het formaat is een stuk kleiner. We vangen nog een snoekbaars en een kleinere snoek maar verder is behoorlijk taai. We proberen met kwakhout en wormen een meerval te verleiden maar ook die geven niet thuis. Op de terugweg verneem ik van John dat ze bij hem en HJ vandaag ook bepaald niet de boot in zijn gesprongen. Tock lekker gevist vandaag.

snoek spinnerbait

De kleinste bleef natuurlijk wel hangen…

 

rivier snoek

rivier snoek

 

De eerste maand is voorbij. Komende tijd zou het, gezien de vakantieperiode, wel eens erg druk kunnen zijn op het water. Juli staat bij mij bovendien niet bekend als een topmaand. Nou je we zullen wel zien. In ieder geval lekker vissen. Wordt vervolgd…

Michel Rijnberg

 

 

 

Gerelateerde artikelen:

 • Er zijn geen gerelateerde artikelen gevonden

2 reacties

 1. Michel schreef:

  :)

 2. Volkmar schreef:

  “minder kans op schipbreuk door gescheurde lasnaden – geintje Volkmar, geintje”

  Elke keer als dat ponton van jou met een beetje gang over een golf stuitert denk ik, daar gaan de boegplaten… Het is niet voor niets dat ze rond 1930 overgegaan zijn op lastechniek binnen de scheepsbouw, ook voor aluminium… Wordt alleen tijd dat die oude vissersgarde ook eens in de huidige botentijd stapt… :)

  Groet,
  Volkmar

  Pee-es: Voor de mensen die denken dat mijn Starweld uit elkaar scheurt en de Lund van Michel rammelt, dit is niet het geval en slechts slap DutchAnglers gezeik… :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *