NIEUWE BEDREIGING VOOR DE NEDERLANDSE SPORTVISSERS

beroepsvisserij

Wat ik, en velen met mij, jaren geleden al riepen, dreigt nu op korte termijn te gaan gebeuren. Namelijk dat de beroepsvisserij die in Nederland al zo vreselijk veel kapot heeft gemaakt, nog meer visrechten gaat krijgen. Het minste wat je kunt doen, voor zover je dat nog niet hebt gedaan, is de petitie tekenen van Stichting Schub. Doen!

Michel

beroepsvisserij

NIEUWE BEDREIGING VOOR DE NEDERLANDSE SPORTVISSERS
SGP wil meer vrijheden voor de beroepsvisser ten koste van de sport


14 december: Schub gaat naar de Tweede Kamer

Een dergelijke motie druist in tegen elk gezond verstand. De toch al wankele visstand is niet opgewassen tegen verdere overbevissing. Waar dit toe zou leiden kun je al jaren zien aan het IJsselmeer, een van de meest overbeviste wateren ter wereld. Daarnaast schaadt deze motie de belangen van meer dan 1 miljoen sportvissers en de 3000 landgenoten die beroepsmatig in de sportvisserijsector actief zijn.

Na de terugloop van de visstand als gevolg van de Kader Richtlijn Water, het op handen zijnde uitsterven van de paling, de invasie van de aalscholvers en daar boven op de ongecontroleerde en excessieve overbevissing door beroepsvissers dreigt er nu een nieuw gevaar voor de visstand in het Nederlandse binnenwater. Ditmaal uit politieke hoek. De SGP wil de schubvisrechten vrijgeven voor de beroepsvissers. De SGP (mede door nauwe banden al jarenlang belangenbehartiger van de beroepsvisserij) zoekt daarvoor een meerderheid in de Tweede Kamer en vindt die waarschijnlijk bij de VVD, het CDA en de PVV.

Stichting Schub roept iedere sportvisser op om zijn stem te laten horen. Dit kan via de petitie Maak Nederland Nettenvrij. Mocht je deze petitie al eerder ondertekend hebben, vraag dan je visvrienden het zelfde te doen.
Doe dat nu, want dinsdag 14 december 2010 biedt Stichting Schub de Tweede Kamer Commissie Landbouw en innovatie deze ondertekende petitie aan.

Het belang van een zieltogende beroepstak als de binnenvisserij (met nog geen 200 beroepsmatig actieven) rechtvaardigt op geen enkele manier dat deze sector kunstmatig op de been wordt gehouden ten koste van de sportvisserij. Het is de hoogste tijd dat onze landsbestuurders zich realiseren dat een gezonde en onbedreigde visstand van groot belang is voor meer dan 1 miljoen sportvissers.

Ben je begaan met de Nederlandse waternatuur, ONDERTEKEN DE PETITIE HIER. Laten we met z’n allen de overheid en de politiek overtuigen dat de enige echte natuur die Nederland nog heeft bescherming verdient. Maak Nederland nettenvrij!

Gerelateerde artikelen:

 • Er zijn geen gerelateerde artikelen gevonden

2 reacties

 1. Arno schreef:

  Alweer bijna een jaar voorbij. Een jaar waarin ik kan terugblikken op mooie en soms ook bijna visloze dagen. Een jaar van grote zakelijke turbulentie om daarna turend naar mijn dobber tot een verdiende rust te komen.

  Ik heb vissen nodig. Niet alleen mijn inkomen is er van afhankelijk, maar ook mijn hele privéleven. Zonder de ontspanning van het vissen zou ik mijn drukke baan helemaal niet kunnen uitvoeren. Zonder de adrenalinestoot van een aanbeet zou papa een stuk korzeliger zijn. Ik kan mezelf als beroepsvisser zien. Met natuurlijk dat verschil, dat ik aantoonbaar duurzaam vis ;-)

  Nu, zo aan het einde van 2010 komt net als in al die jaren daarvoor de discussie met de beroepsvisserij weer op. Goed, dit jaar heviger dan in andere jaren. Maar de insteek is hetzelfde. De sportvisser moet lijdzaam toezien hoe visstanden worden gedecimeerd voor een paar rottige euro’s.

  Volgend jaar is het tien jaar geleden dat ‘mijn’ viswater werd getrakteerd op het nietsontziende staandwant. 10 jaar van intensieve visserij met het bekende resultaat. De vis is op. Een visstand vernietigt en veel, heel veel sportvissers ontredderd achtergelaten. De overgebleven sportvissers klonteren samen op de wateren waar nog geen netten staan. Het doet me denken aan al die meerkoeten die in het winterse landschap ‘vechten’ om het laatste beetje water in een verder ijzige wereld.

  2011 zal een spannend jaar worden voor onze geliefde hobby. Want ook de overgebleven wateren moeten worden bevist met netten, aldus de (semi)beroepsvissers. Laten we met z’n alle hopen dat de lobby die Sportvisserij Nederland (nu met de hulp van Schub) zegt al jaren te voeren in den Haag vruchten zal afwerpen.

  Fijne kerst,

  Arno Ruiter

 2. Hendrik-Jan Verheij schreef:

  ben benieuwd….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *