Review Reishengels Shimano Beastmaster STC

reishengel Shimano Beastmaster bx stc

Algemene informatie

Shimano brengt onder de noemer STC, wat staat voor Shimano Travel Concept, een range interessante hengels aan voor sportvissers die niet met kokers willen zeulen op bijvoorbeeld luchthavens.

In de “Spinning STC” categorie brengt Shimano o.a. een zeer uitgebreide range “Beastmaster BX STC” reishengels in zowel lichte als zware uitvoeringen. Of misschien moet ik zeggen bracht, want op de Nederlandse site van Shimano wordt de Beastmaster STC serie deze inmiddels niet meer getoond. Wie echter geïnteresseerd is en even “googled” kan ze nog wel vinden, zowel in Nederland als daarbuiten.

In het buitenland wordt inmiddels een nieuwe range Shimano Beastmasters getoond. In plaats van BX heet deze range CX waarmee we deze vermoedelijk als opvolger van de BX kunnen zien. De specificaties komen precies overeen met de BX en ik ga er gemakshalve dan ook vanuit dat het dezelfde hengel in een nieuwe look is.

Overigens ontbreekt ook die CX op de NL site van Shimano. Helaas, en dat zal ook blijken bij andere STC hengels in volgende reviews, heeft Shimano NL niet alle beschikbare STC hengels in haar programma opgenomen. Waarschijnlijk omdat de verkoop aantallen hier te laag zijn. Erg jammer voor de reizende vissers die nu vaak gedwongen worden hun hengels in het buitenland te bestellen. Bij deze dan ook een vriendelijke oproep aan de mensen in Nunspeet om meer STC modellen in hun programma op te nemen:).

Shimano Beastmaster BX STC

De volgende Beastmaster reishengels komen aan bod:

1. Shimano Beastmaster STC 270/300 XH (Extra Heavy)
2. Shimano Beastmaster STC 240/270 MH (Medium Heavy)

Beide modellen heb ik in mijn bezit en meerdere keren gebruikt in het buitenland.

Wat bijzonder is aan deze serie hengels is dat deze 6-delige hengel zowel in 6 delen als in 5 delen gebruikt kan worden. Daarmee ontstaan dan de 2 verschillende lengten van bijvoorbeeld 270 en 300 centimeter of 240 en 270cm. Om in de kortste lengte te gebruiken wordt het deel boven de handgreep vervangen door een kort deeltje van ca. 30 centimeter. Dit lijkt een beetje gekunsteld en de ware hengelpuristen zullen wel gruwen bij dit idee maar toch werkt dit in de praktijk best goed. In beide lengten is er geen vreemde buiging op deze delen te zien.

Specificaties

Shimano Beastmaster BX STC 270/300 XH

  • Transportlengte 70cm
  • Gewicht incl. bijgeleverde transport/beschermkoker: 820 gram*
  • Gewicht zonder koker dus alleen de hengel:  314 gram*
  • Aantal delen 6, maar kan ook met 5 worden gebruikt
  • Aantal ogen 10 + topoog
  • werpgewicht (volgens Shimano*) 50-100 gram

Shimano Beastmaster BX STC 240/270 MH

  • Transportlengte 65 cm
  • Gewicht incl. bijgeleverde transport/beschermkoker: 695 gram*
  • Gewicht zonder koker dus alleen de hengel:  259 gram*
  • Aantal delen 6, maar kan ook met 5 worden gebruikt
  • Aantal ogen 8 + topoog
  • werpgewicht (volgens Shimano*) 14-40 gram

* (volgens mijn weegschaal)

Voor welke visserij zijn deze hengels bedoeld/het meest geschikt?

De Beastmaster serie bestaat uit een groot aantal hengels in verschillende lengten en gewichtsklassen. Ze zijn dan ook geschikt voor verschillende soorten visserijen met kunstaas of natuurlijk aas.

De XH heb ik in eerste instantie aangeschaft voor het vissen op Giant Red Drum. John gebruikte deze hengel vaak voor het slepen van grote aasvissen op o.a. snoek. Ook voor de visserij met redelijk grote pluggen en andere stukken kunstaas kan deze hengel worden gebruikt. Het opgegeven werpgewicht is in mijn ogen echter te hoog. Shimano geeft een werpgewicht op van 50-100 gram. Ik vind 50-80 gram realistischer.

Beastmaster BX STC XH

Beastmaster BX STC XH

Shimano Beastmaster BX STC

In gevecht met een Giant red Drum

reishengel shimano

Pieter Beelen in aktie op rog in La Palma. Daar is de Beastmaster niet echt voor aan te bevelen natuurlijk, maar het is wel big fun:)

reishengel La Palma Pieter

Don’t try this at home… Geeft wel aan dat die Beastmaster blanks erg sterk zijn.

 

De MH schafte ik aan voor het in het buitenland vangen van aasvissen. Hij is prima geschikt voor het vissen met niet al te groot en zwaar kunstaas. Ook hier is het werpgewicht van 14-40 gram iets aan de royale kant. Vreemd eigenlijk, want bij heel veel Amerikaanse hengels (bijvoorbeeld St. Croix) is het opgegeven werpgewicht juist steevast aan de lage kant. Maar ja, zolang er geen eenduidig systeem is om het werpgewicht te bepalen kun je dus niet afgaan op wat de fabrikant ervan zegt en zul je dit zelf moeten testen.

Afwerking en gebruikte componenten

Blank

De blank is volgens Shimano opgave gemaakt van Biofibre, whatever that me be. Ik beoordeel het materiaal als niet superstrak en ook niet overdreven zacht. Ik houdt het dan ook op een “intermediate modulus” carbonsoort. Intermediate carbon is “taaier” als carbon met een hoge modulus, iets wat bij reishengels geen overbodige luxe is.

Wat me ook bevalt is de wanddikte van de blank, die is behoorlijk dik. Door die combinatie van een hoge wanddikte en een taaie carbonsoort krijg je een zeer sterke en betrouwbare blank. Perfect dus om een reishengel van te bouwen. Materiaalpech is overal balen maar in het buitenland wil je dit zeker niet. De Beastmasters, zeker de XH uitvoering heb ik behoorlijk op z’n donder gegeven en alles bleef heel. En dat is één van de belangrijkste eigenschappen van een reishengel als je het mij vraagt:).

Handvat

Het handvat is gemaakt van een matige kwaliteit kurk en is aan de achterkant afgewerkt met een platte dop voorzien van rubber. Ik ben een liefhebber van kurk maar echt mooie kurk vind je helaas maar zelden op fabriekshengels. Daarvoor moet je naar een hengelbouwer of moet je je hengel zelf bouwen. Op fabriekshengels zie ik om die reden dan ook liever EVA maar dat is een kwestie van smaak. Het handvat is iets te kort naar mijn idee, een kwaaltje waar veel reishengels last van hebben. Op zich wel logisch want de transportlengte moet kort gehouden worden en dan is die lengte een compromis. Door het iets te korte handvat is de balans niet optimaal maar erg storend is het allemaal niet tenzij je er de hele dag zwaar kunstaas mee gaat gooien. De Shimano reelhouder ligt lekker in de hand en doet wat deze moet doen.

Geleideogen

Waar ik het in zijn algemeenheid niet zo op heb, zeker op de wat zwaardere hengels zoals de XH uitvoering, zijn z.g.” eenpootsogen”. Ik snap best dat deze de hengel lekker licht houden maar ze hebben 2 nadelen:

  1. Ze zijn veel kwetsbaarder (zeker bij reishengels)
  2. De lijn blijft er regelmatig achter hangen of slaat er omheen.

Bij lichtere hengels ontkom je soms niet aan deze “eenpootogen” omdat “normale” ogen zo’n hengel onnodig zwaar en zwabberig kunnen maken. Op de XH hadden echter best normale ogen gepast, desnoods een of twee minder, want 10 ogen + een topoog is op een hengel van deze lengte wel zeer royaal.

Geleideogen zijn er in veel verschillende kwaliteiten. Helaas kun je die kwaliteit niet afzien aan het oog zelf. Om die reden ben ik fan van ogen van de topmerken Fuji of Alps. Daarmee weet je zeker dat na verloop van tijd de voering niet spontaan los laat of het frame gaat oxideren en groen uitslaan (allebei al meegemaakt). Op sommige fabriekshengels in het duurdere segment worden Fuji ogen gebruikt. Ook Shimano gebruikt op sommige STC hengels Fuji. De ogen die zijn gebruikt op deze Beastmaster serie zijn dat echter niet. Toch heb ik geen problemen ondervonden, ook niet na gebruik in zout water.

Sluiting van de verschillende delen

De verschillende delen worden door perfect passende pensluitingen (plop!) in elkaar gezet. Behalve het bovenste deeltje welke met een oversteek sluiting wordt vastgezet (op dunne delen kan geen pensluiting worden gebruikt).

Algehele afwerking

De hengel is redelijk netjes afgewerkt. De roodbruine blank in combinatie met de rode wikkelingen ziet er chique en smaakvol uit.

Aktie van de hengel

De hengel heeft een parabolische hengel wat wil zeggen dat deze geleidelijk doorbuigt over de gehele lengte. Het valt overigens maar nauwelijks op dat de hengel zoveel sluitingen heeft, iets wat bij sommige reishengels wel anders is.

Prijs

Beide hengels worden aangeboden voor prijzen van rond de 150,00 – 175,00 euro.

Plus punten van deze Shimano Beastmaster reishengels

  • Zeer betrouwbare blank
  • Kan in 2 verschillende lengten worden gebruikt
  • Perfect sluitende pensluitingen
  • Mooie en degelijke transportkoker

Minpunten van deze hengel

  • “No-name” eenpootsogen
  • Handvat aan de korte kant 

Dutchanglers eindoordeel: Make or break?

Defenitely make. De Shimano Beastmaster STC serie is zeker aan te bevelen aan reizende sportvissers.

Michel Rijnberg

 

Gerelateerde artikelen:

  • Er zijn geen gerelateerde artikelen gevonden

17 reacties

  1. Alexander Van Herk schreef:

    Bedankt voor de review. Ik heb de Exage BX STC 270 MH (14-40) nu al een jaar of 8 icm Spro-ZA745FD molen erop en heb deze altijd meegenomen voor de rondreizen in Azië. Fijne hengel die eigenlijk heel allround is. Thuis in België/Nederland pak ik hem mee voor zeebaars vanaf de pier in Hoek van Holland en Waterweg. en ook dan laat deze combi me niet in de steek. Binnenkort in de herfst een dagje werpen rond de rivieren met wat kunstaas (loodkoppen, heavy spinners en pluggen) van rond de 20 gram. Eens kijken wat dat doet.

  2. Matthijs schreef:

    Een interessant artikel. Ik las ook je gelinkte artikel over de Red Drum http://www.dutchanglers.nl/roofvis/op-giant-red-drum-in-north-carolina-deel-1/. Ik vroeg mij af wat voor molen en lijn je voor deze vis gebruikt bij de Beastmaster BX STC 270/300 XH.

  3. Michel schreef:

    Ja hoor, de Beastmaster heavy en x-heavy zijn zeker ook geschikt voor karper.

  4. Yoran Van Praet schreef:

    is deze hengel ook geschikt voor karpers ?

    grts yoran

    ps reageer zo snel mogelijk !

    alvast bedankt

  5. admin schreef:

    Beste Sylvester, ik heb nog nooit op zeeforel gevist dus ik kan je geen gefundeerde mening geven. Wel zal veel afhangen hoe je er op vist, met welk aas en welk gewicht. Ik denk in ieder geval dat 270 prettiger vist als 300cm, er van uitgaande dat je actief met kunstaas vist. 300cm wordt dan een beetje te zwaar en uit balans voor de actieve visserij. Ik denk dat als je het gewicht van je kunstaas af stemt op het opgegeven werpgewicht je eigenlijk niet mis kan. Maar misschien hebben enkele lezers van Dutchanglers ervaring meet zeeforel en kunnen er iets meer over vertellen? In dat geval wordt advies zeer gewaardeerd, kom maar op dus.

  6. Silvester schreef:

    Welke hengel uit deze serie kunnen jullie aanraden voor de vissrij op zeeforel?

  7. Silvester schreef:

    Zijn deze hengels ook geschikt voor de visserij op zeeforel? En zo ja, wat is beter max 2.70 of max 3.00? Dank voor info.

  8. Michel Rijnberg schreef:

    Bedankt voor de opmerkingen m.b.t. de gewichten van de hengels. Deze gingen over de gewichten inclusief de bijgeleverde transport/beschermkoker waarin ik blijkbaar niet duidelijk was. Ik heb op dit punt dan ook de review aangepast en beide gewichten, dus zowel met als zonder koker, vermeld. Bedankt voor jullie oplettendheid!

  9. Alex Barendse schreef:

    Goede review, maar die gewichten van de hengels lijken me ook wat te zwaar.

  10. Tim schreef:

    Goed stuk, Michel. Wat betreft de aanschafprijs: de meeste winkels bieden ze inderdaad aan vanaf €150. Ik kwam er net achter dat de Beastmaser STC serie in Ede (’t Guppy) goedkoper is geprijst dan elders. Ze hebben daar nieuwe afspraken met Shimano gemaakt waardoor ze de hengels van Shimano een stuk goedkoper kunnen aanbieden. Ik heb net mijn 14-40gr 240/270 CX daar gekocht voor €120. Staat nog niet zo op hun webshop (evenals de modellen die ze verkopen) dus even bellen en vragen is een goed idee voor de geïnteresseerden.

  11. anem schreef:

    huh … both of them seems to weight alot.

  12. Marco schreef:

    Ik heb zelf de XH in de bx-uitvoering en een heavy in de cx-uitvoering. Waar ik bij de cx in ieder geval heb gezien, is dat Shimano daar de optie geeft om een contragewicht in het handdeel te schroeven. Dit gewicht wordt uiteraard niet standaard bijgeleverd. Prima review, ben erg benieuwd naar de volgenden, vooral die van Sportex en Shimano Caranx.

  13. Michel schreef:

    Bedankt voor je reactie Erik! Denk eerlijk gezegd niet dat het ons gaat lukken die Spro te testen. Testen betekend bij ons er meerdere dagen hard-core mee vissen (dus niet zoals bij de meeste reviews er een paar keer meer zwabberen en wat testworpjes maken…) en dan moeten we dus een aanleiding hebben om die hengel te kopen (we worden immers niet gesponsord). De door jouw genoemde hengel is als ik het goed begrijp bedoeld voor baars en forel en geen van ons heeft plannen deze in de nabije toekomst in het buitenland te gaan bevissen, helaas:(

  14. Erik schreef:

    Zouden jullie aub ook de volgende hengel willen testen: Spro Mobile Stick Game

    Dank alvast!!!

  15. Jan schreef:

    Hier hebben we wat aan. Eindelijk een eerlijk en onpartijdige review van hengelmateriaal zonder commerciële belangen.
    Ben nu al benieuwd naar het volgende deel.

  16. Tjaap schreef:

    Ik ben benieuwd naar de rest van de serie.

    Jullie weten unieke content te creëren, veel toegevoegde waarde. Top!

  17. arjan schreef:

    Mooi geschreven, hier kunnen we wat mee. :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *