Riefiskje – victorie!

Verzamelen op de eerste plek

Al jaren houden we met mijn Friese schoonfamilie onze jaarlijkse familiewedstrijd: Riefiskje! Ook dit jaar. Als enige Hollander in het stel heb ik een eer te verdedigen. De overwinning meenemen natuurlijk! En hebben de Friezen een ander doel: voorkomen dat dit gebeurt!

De opzet van de wedstrijd is eenvoudig. Er wordt twee dagen gevist, op snoek. Vanaf de kant. Met traditioneel een lange uitschuifhengel, een paar steekdobbertjes en een voorntje als aas. En dan lopen maar. Eindeloze vaarten af. Vorig jaar heb ik hier ook verslag van gedaan op deze site.

Blijft prachtig, steekdobbertjes langs rietkragen slepen!

.

Lopen langs eindeloze vaarten……..

.

We zijn meestal met ongeveer acht personen, allemaal familie van elkaar. Maar dat maakt de competitie niet minder fanatiek, integendeel. En dat heeft er weer toe geleid dat er een bijzondere puntentelling is ontstaan, waarbij naast de punten die je krijgt voor iedere gevangen snoek er ook bonuspunten en strafpunten gegeven kunnen worden. Bijvoorbeeld voor iedere verbetering van een persoonlijk record, of voor de eerste snoek van de wedstrijd. Voorheen waren er zelfs strafpunten voor de domste opmerking van de dag….. De winnaar is degene met de meeste punten (uiteraard), op één dag gevangen. En die krijgt de wisselbeker die al sinds 1998 in het leven is geroepen. Daarnaast wordt er ter afsluiting samen gegeten waarbij de winnaar gratis eet en drinkt. Dat wordt dan betaald door de anderen, een prijs in natura dus. Bovenstaande vormt Riefiskje: een naam ontstaan uit de verbinding van de naam Riedstra met vissen in het Fries: fiskje.

Anno 1998, de Riefiskje wisselbeker

.

Dit jaar kwam de nadruk te liggen op dag twee. Op de eerste dag konden namelijk alleen Rapke en Frans en die hadden niet bijzonder veel gevangen. Alle opties waren dus nog open. Om 0900uur is er afgesproken te beginnen met de wedstrijd. De plekken waar we gaan vissen zijn dit jaar door Rapke voorbereid en hij heeft locaties gekozen op kruispunten van wateren; niet alleen veel interessanter qua stekken (bruggetjes, stroming) maar ook veel leuker omdat je elkaar dan tijdens het vissen vaker ziet. Want het is natuurlijk ook een beetje een jaarlijkse reünie. Dit jaar zijn we met zijn zevenen: Frans, Bernd, Symon, Rapke, Bennie, Sander en ik dus. De eerste plek is in de buurt van natuurgebied De Deelen bij Heerenveen. Iedereen is op tijd aanwezig. Er worden wat slechtgemeende tips uitgewisseld, inschattingen gemaakt over de beste plekken (die niet worden gedeeld) en afspraken gemaakt over de tijd waarop iedereen weer terug moet zijn. En dan, om 0900uur: it gaet oan!

Verzamelen op de eerste plek

.

Het is een hele kalme koude ochtend. Naar mijn smaak eigenlijk te rustig. En de vaart waarin we vissen blijkt onverwacht ondiep te zijn, veel ondieper dan in het verleden. Dat is iets wat we de laatste jaren vaker zien. Het lijkt wel alsof het waterschap minder uitbaggert. Ik loop samen met swaeger Sander de kanten af, we proberen met name een brug waaronder wat stroming lijkt te staan en natuurlijk het midden van de vaart. Helaas zonder resultaat. En dat blijkt ook voor de anderen te gelden: sneller dan afgesproken is iedereen weer terug. Omdat er nu extra tijd is wordt de kaart erbij gehaald en het plan aangepast. We zullen eindigen in de Tjonger maar tussendoor nog een extra plek pakken. Gekozen wordt voor een vaart bij Spears en Butlanwei.

Een nieuw aanvalsplan wordt gesmeed

.

Grote groepen spreeuwen kondigen de winter aan. Blijken die toch even gelijk gehad te hebben!!

.

Aangekomen op de nieuwe plek worden snel de hengels gegrepen; er is namelijk een brug vlakbij. En die hebben altijd bewezen vis op te leveren! En op deze dag lijkt iedere vis te gaan tellen dus haast is geboden!

Bruggen: bijna altijd goed voor vis!

.

Ook Bernd probeert de brug, tevergeefs…..

.

Opnieuw blijft het echter stil en waaiert iedereen uit langs de oevers. Uiteindelijk is het Rapke die als eerste beet krijgt en en snoek van 62cm vangt. En zowaar, ook Sander krijgt beet! Na de aanslag blijkt inderdaad een snoek zich aan de voorn vergrepen te hebben. Een 41cm baby-snoek welteverstaan, het arme beest kan gewoon met de hengel het water uitgetild worden. Maar goed: vis is vis en zijn eerste is binnen.

Monstersnoek voor Sander…….

.

Voor de rest blijft het ook hier rustig. En daarom wordt besloten de laatste plek op te zoeken. Eén van de sluiscomplexen van de Tjonger bij Nijerberkoop is het laatste doel. Dit lijkt op een veel betere plek. Het water is breed en diep. En achter de sluis stroomt het goed. Er zijn diverse aftakkingen. En een paar witvissers hebben goed voorn gevangen. Allemaal ingrediënten voor een lekker potje snoeken! Ik besluit over te gaan op groter aas; misschien dat dat een reactie kan uitlokken. En nadat Rapke er een verspeelt, vis ik nog even door op die plek en krijg beet: de eerste snoek, 76cm, is een feit en dat al snel na de start op de nieuwe plek. Bemoedigend! Maar ook Bennie weet een mooie vis te vangen: 81 cm!

Bennie op scherp om 81cm te gaan landen

.

En nadat ook Sander opnieuw een vis haakt (72cm) weten we dat het hier de wedstrijd beslist gaat worden. Sander en ik besluiten in de buurt van de sluis te blijven; iets wat later de gouden keuze bleek te zijn. Ik weet er namelijk nog twee te vangen, resp. 64 en 85cm. En bij terugkomst bij de sluis blijken alleen Symon (59cm) en Bennie (62cm) nog een visje gevangen te hebben, de anderen niet. Mijn drie vissen hebben daarnaast voldoende lengte om het winnende aantal punten te scoren. Victorie!

De winnende vis(ser)!

.

Om 1700uur wordt de wedstrijd beëindigd en gaan we naar het restaurant. Na heerlijk gegeten te hebben, in mijn geval dus gratis (!), wordt door Bennie (de winnaar van vorig jaar) de beker aan mij overhandigd. Uiteraard voorzien van het nodige commentaar..…….

De winnaar van vorig jaar

.

Overdracht aan de winnaar van dit jaar

.

En natuurlijk steunbetuigingen aan Frans en Bernd die helemaal niets gevangen hebben. Er wordt ook nog even geteld hoe vaak iemands naam nu terugkomt op de beker. Opvallend: van de 12 keer staat nu 5 keer de naam van deze Hollander erop. En dat tussen al die Friezen…… Het zal volgend jaar vast nog weer fanatieker gaan worden……… maar leuk blijft het zeker, en bijzonder, zo’n familie evenement!

Riefiskje 2010!

.

John Smit – Riefiskje winnaar 2010

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Hendrik-Jan Verheij schreef:

  Als je snoek fileert kun je beter eerst even de eiwitten laten settelen voordat je hem opeet, smaken ze een stuk beter.

  zie ook: http://www.dutchanglers.nl/wp-content/uploads/2010/12/aPB200898.jpg

 2. Ben schreef:

  Lekker gegeten zeker, gatizzz! Je hebt ook nog een handicap, voor jou is een PR daar in friesland niet te realiseren, voor de friese familie is 85 cm geloof ik al een potentieel PR toch ;-) ?

  Gr
  Ben

 3. Arno schreef:

  Gefeliciteerd man! Ik ben trots je mede Hollander te mogen zijn ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *