Sailfish mania in Costa Rica

André de Wit viste op zeilvis in Costa Rica vanuit het plaatsje Nosara op zeilvis. Zijn verslag vind je hieronder.

DSC_0108
Genoeg actie!

Bij het verzamelen van info over deze bestemming kwam ik erg veel foto’s tegen van zeilvissen. Dit is ook een soort die ik graag zou vangen, maar dan niet met het zware big-game materiaal. Een popperhengel met 150gr werpgewicht in combinatie met een baitrunner en 100lb gevlochten lijn moet de klus klaren. Dit is meer dan voldoende en geeft veel meer sport dan een zware big-game uitrusting.

Peter, Jan en ik gaan een volle dag achter de zeilvissen aan, zo hopen we er allemaal 1 te vangen. De grote panga wordt meestal gebruikt om te trollen voor zeilvis en marlijn, heeft ook speciale zijarmen op de boot om de lijnen wat verder uit elkaar te houden. Zodoende kan er met 5 hengels getrold worden.

De aasvissen worden op verschillende afstanden gezet om de kansen te spreiden. Bovenaan het menu van de zeilvis staat de ballyhoo en dus wordt deze als aas gebruikt. De ballyhoo wordt speciaal gerigged, zodat ie recht door het water loopt. Er gaat slechts 1 circle hook door de neus van de ballyhoo, op deze manier zit de haak vrijwel altijd voorin de bek bij de zeilvis.

DSC_0063
Geprepareerde ballyhoo

Zodra alle hengels uitstaan denken we dat het wel even duurt voor er wat te beleven is. Dit blijkt nogal mee te vallen, want binnen het kwartier is de eerste aanbeet een feit! Door alle consternatie missen we deze aanbeet. Gelukkig krijgen we snel een revanche, wederom op mijn hengel. Dit keer gaat het wel goed en ik kan goed merken dat dit de snelste vis is in de oceaan. De baitrunner krijst het uit als de hij er op topsnelheid vandoor gaat! De zeilvis laat zijn ongenoegen blijken door meerdere keren volledig uit het water te springen, prachtig om te zien!

Ondertussen is iedereen in de weer om de overige hengels binnen te draaien. Het is een drukte van jewelste en ondertussen is er aardig wat lijn van mijn spoel verdwenen. Toch wat zenuwachtig geworden roep ik naar de captain en laat mijn steeds leger wordende spoel zien. Hij ziet dat het menens is en zet gelijk de boot in zijn achteruit. Op deze manier kan ik lijn terugwinnen en is het directe gevaar geweken. Dichterbij de boot komt de vis nog een paar keer het water uit, ik geef mee met de hengel om te voorkomen dat de haak losschiet of de lijn breekt. Met al dat geweld is dit niet onwaarschijnlijk, zo dicht bij de boot!

Als de zeilvis langs de boot komt pakt de captain de leader om de vis dichter bij de boot te trekken. Daar is ie het niet mee eens en de vis schud hevig met zijn kop. Oppassen voor het lange zwaard van de zeilvis! Maar de captains zijn ervaren genoeg en even later heeft ie hem klemvast, hij is binnen!

De kleuren van het zeil, waar de zeilvis zijn naam aan dankt, zijn van onvoorstelbare schoonheid. We raken niet uitgekeken tijdens het maken van de foto’s. Dan gaat ie weer terug, ik houd het zwaard vast terwijl we rustig doorvaren. Op deze manier krijgt ie zuurstof binnen. Als de vis weer op krachten is, laat ik hem gaan in de heldere water. Deze dag heeft nu al een gouden randje!

DSC_0295
Nog niet klaar voor…

DSC_0222

Droomstart!

DSC_0213
Prachtig gekleurd zeil

Zoals afgesproken zit ik nu op de reservebank, als er weer een aanbeet komt is die voor Peter of Jan. Dat duurt niet lang en Peter kan aan de bak! Ik pak mijn camera en schiet wat plaatjes van de zeilvis die meerdere keren het water uit knalt. Blijft onvoorstelbaar hoe makkelijk ze het water uit komen. Dat moet veel kracht kosten, toch blijven ze maar gaan. Maar goed, het levert mij mooie beelden op.

DSC_0272
Florian in actie

DSC_0019
Oppassen voor het zwaard…

DSC_0204
Vlakbij de boot nog even vol het water uit knallen!

IMG_0849
Even aan boord voor de foto

IMG_0851
Prachtig gekleurde zeilvis

We vissen een kilometer of twintig uit de kust en de zee is spiegelglad, dit in tegenstelling tot de kustlijn. Daar staat op de meeste plekken een flinke branding. Tijdens het trollen zien we zelfs meerdere keren zeilvissen rustig in het oppervlak zwemmen. Het is dus zeker geen saaie visserij! Wel totaal anders dan het vissen met kunstaas. Tijdens het trollen kun je gewoon onder het afdakje gaan zitten als de zon je te warm wordt.

Uiteindelijk krijgen we die dag een 10 tal aanbeten, waar we er 7 van vangen. Niet slecht in effectief 6 uur vissen!

DSC_0238
Zeilvis gespot!

Nosara heeft dus voor ieder wat wils. Actief op roosterfish of trollen op zeilvis, het kan allemaal. Moet er wel bij zeggen dat ze meer gespecialiseerd zijn voor de visserij op zeilvis. De meeste boten zijn ingericht voor het trollen met meerdere hengels. Ook het materiaal is prima op orde. Voor de visserij op zeilvis hoef je niets mee te nemen.

Ga je voor de roosterfish dan is de beste optie captain David met zijn boot  “Adventurer”. Hij is erg fanatiek en zal er alles aan doen om aan de vis te komen! Werpen met kunstaas, freelinen met aas of trollen met ballyhoo, hij weet overal de stekken voor. Een van de beste gidsen die ik ooit meegemaakt heb! Hij vist ook gerust een uurtje langer door als de visserij goed is. Kortom, een echte visser.

IMG_1057
Prachtige visserij!

Deze bestemming is te boeken bij www.tightlines.nl

Groet,

André de Wit

Gerelateerde artikelen:

 • Er zijn geen gerelateerde artikelen gevonden

3 reacties

 1. Andre de Wit schreef:

  Bedankt mannen! De visserij op sailfish is zeker de moeite waard. De plekken zijn redelijk betaalbaar en de visserij kan gewoon met zware spinhengels. Die eerste run van de snelste vis ter aarde vergeet je nooit meer :)

 2. KoenD schreef:

  Gaaf verslag, zou zelf zoiets ook nog wel ooit willen doen! (Bucketlist!!!)
  Wat zijn die vissen ook mooi van kleur! :)

 3. Arno schreef:

  Top André, bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *