Seizoensopening 2011/2012, hét hoekje…

De eerste!

Gelukkig! Na een maand van frustratie, karpers, graskarpers en harders die zich niet lieten vangen, mogen we weer op echte vissen jagen!Heerlijk! Half roofvissend Nederland pleit voor afschaffing van de gesloten tijd. Enerzijds ben ik het er mee eens maar anderzijds, dan is dit gevoel wel weg! Het gevoel wat iedere roofvisser een week lang bezig houdt, een gevoel wat misschien wel slapeloze nachten bezorgt. Ik vind het ergens wel goed zo eigenlijk…

Helaas kon Timon dit jaar niet mee. Een of andere opleiding had bedacht tentamens te plannen direct na de seizoensopening. Hoe verzinnen  ze het?! Ik zou waarschijnlijk zeggen “tot ziens bij de herkansing”, maar goed op Inholland gaat het nou eenmaal anders dan anders… :)

Afijn ik besloot dan maar alleen op pad te gaan. De stek stond buiten kijf, hoewel? Met windkracht 4-6 heb ik er eigenlijk niets te zoeken met mijn boot. Wat zeg ik, met een Lund ook niet… Toch ga ik er voor. Extra vroeg beginnen in de hoop dat de wind dan nog mee valt.

Niet dus… Als ik om half zes bij het water arriveer waai ik al zowat uit mijn schoenen. Dat belooft wat! Je rijdt zo’n eind niet voor niets en dus gaat er gevist worden tot het niet meer kan. Heb zelfs de vliegenlat mee gebracht, want wil toch dolgraag een keer een grote vis op dat materiaal vangen. Op deze stek was ik er al eens heel dicht bij met een belachelijk grote vis van 120-125. Zo’n kans krijg je niet nog eens, maar met minder neem ik ook wel genoegen…

Ik begin eerst maar eens met de Treiter. Bloemetjes motief past wel bij de tijd van het jaar, en voor de meer serieuze snoek een Peacock Bass kleur aan de andere zijde. Worp nummer tien vlamt er een vis uit het riet boven op de jerkbait. Kijk, dat gaat weer als vanouds! Het gevoel is gelijk terug en een mooie 80er wordt snel geland, gefotografeerd en teruggezet. Het seizoen is nu echt begonnen!

De eerste!

Ik vis verder, maar verassend genoeg blijft het helemaal stil na deze snelle aanbeet. Normaal is dit de stek voor grote vissen, om zo je seizoen knallend te beginnen. Vandaag lijken ze er geen zin in te hebben, danwel niet te liggen. We hebben natuurlijk een erg warme april maand achter de rug en ik zie ook amper kuikens. Zouden ze al vertrokken zijn? Ik verwissel de Treiter voor een grote eigenbouw grinder. Al snel een tik, maar helaas blijft het er bij. Dan de eigenbouw Whopper er maar aan. Vorig jaar moest het Whopper heten anders kreeg je domweg geen beet. Zou het dit jaar weer zo zijn? Een snelle volger lijkt het te bevestigen. Dat geeft vertrouwen!

Ik vervolg mijn weg en kam de lange rietkraag zo goed als het gaat zorgvuldig uit. Bij een smal hoekje krijg ik een hartverzakkende aanbeet. Een snoek van rond de meter stort zich zo debiel hard op mijn jerkbait, dat deze helemaal in zijn bek verdwijnt maar er domweg ook weer uit stuitert! Wat een klap!

Ik gooi nog een paar keer over de plek maar meer dan volgen doet de vis niet meer. Jammer, balen… Maar ik heb nog één hotspot te gaan. Vorig jaar startte ik hier mijn seizoen met een buffel van 115, zou er weer zoiets op me liggen te wachten..?

De wind staat hier vol op de kant. Ik anker de boot zodat ik scherper kan vissen. De vliegenlat komt er bij en een half uur lang zwiep ik de streamer naar dezelfde hoek. Ook met een jerkbait doe ik een worp of 20. Zal niet de eerste keer zijn dat hier na lang doorzetten een dikke vis uit komt. Vandaag blijft het echter stil…

Het vertrouwen heeft een flinke tik gekregen. De echte hotspots liggen achter de rug. Heb ik dan helemaal verkeerd gegokt? Nee kom op, doorzetten met die handel. Ik pak de vliegenlat er weer bij. Geeft toch meer voldoening, mocht ik wat vangen. Met de driftzak aan de punt en de electro half gas achteruit probeer ik zo goed mogelijk de rietkanten te volgen. Gelukkig heb ik wind mee bij mijn worpen, waardoor ik de streamer gemakkelijk stijf tegen het riet kan plaatsen. Na een half uur gooien kom ik bij ‘het dode stuk’. Over een lengte van 20 meter ligt hier een hele ondiepe plaat met basaltblokken en zand. Geen rietstoppel te bekennen en toch trokken we er vorig jaar een paar mooie vissen vanaf.

Nu beuken de golven er overheen en ik kan me werkelijk niet voorstellen dat er wat ligt… SNOK! Mis… ‘tomme’ dat was er toch mooi één! Ik gooi snel nogmaals over de plek maar de vis geeft geen thuis. Die vliegenlat ook… Even iets over vliegenhengels… Vliegenhengels zijn om vissen mee te teasen. Je laat ze je streamer pakken om ze vervolgens vakkundig te missen/lossen. Lang drillen doe je eigenlijk nooit. Aasje is ook nog eens lekker fluffie dus eigenlijk ben je gewoon heel visvriendelijk bezig. Andere hengels zijn er om snoeken te vangen… vlieghengels niet…

Ik gooi verder. Vijf meter voor de boot een tik. Zit ik nou basaltblokken te schrapen of wat? Snel nog een worp. Ik strip de streamer naar de boot en recht onder de top volgt een aanbeet die met geen pen te beschrijven is, maar ik probeer het toch maar… Een enorme klap, mijn vlieghengel schiet krom en de top wordt gelijk onder de boot door gerost. Aan de andere kant van de boot komt een fraaie vis helemaal het water uit. Ik lazer zowat over boord en moet alle zeilen bijzetten om de vis uit de driftzak te houden. Electro in de achteruit, snel naar open water.

Man wat is deze vis sterk zeg, er lijkt geen einde aan de dril te komen! Nogmaals komt ze door de lucht zeilen. Het lijkt er op dat nu toch mijn vliegvis PR  gaat sneuvelen. Na de landing weet ik het zeker. Met 91cm een verbetering van 5cm. In één klap is de dag goed gemaakt. Wat een dril was dit zeg!

Een nieuw vliegvis PR!

Ik zet de vis terug, gooi in en krijg direct weer een beuk, die ik mis… Wat gebeurt hier opeens? Ik strip de streamer verder en bij de boot komt een 70er kijken, om vervolgens weer weg te draaien. Ik gooi de vis achterna maar kan hem niet verleiden. Dan maar een lange worp richting de kant. Strip BOEM! Hangen! Naja zeg, belachelijk dit! Het is wederom een prachtige vis die mijn vliegenlat langdurig krom trekt. 85cm en een compleet andere tekening. Er zitten duidelijk 2 snoekrassen op dit water. Bouw en tekening zijn totaal verschillend, het blijft een mooi gezicht!

Totaal andere vis, maar minstens zo mooi!

Ik pak de ondiepe plaat nog een keer mee. Op de plek van de volger weer een snok. Ja hoor, hanguh! Van taaie bedoening naar gekkenhuis in twintig minuten. Het kan raar lopen op het grote water. Het blijkt inderdaad de 70er te zijn die mijn streamer volgde. De vis heeft de arctic fox zonker vakkundig in tweeën gebeten. Zou een halve streamer ook vangen? Ja hoor… Binnen 10 minuten weer een kromme hengel en de volgende 70er dient zich aan. Een paar worpen later nog een 60er! Ronduit absurd dit! Het meest onooglijke deel van de baai levert de meest fantastische actie.

Als ik de hele plaat gehad heb houden de aanbeten ook op. Ik gooi een uur door langs andere rietkragen maar besluit dan toch die plaat nog eens mee te pakken. Dit keer met een grinder ipv de streamer. Het levert al rap 2 snoeken op. Binnen 5 worpen zelfs! Een 60er en een fraaie 80er. De laatste is echt gigantisch sterk en zwemt zo hard vanuit de kant richting boot dat ik meters slappe lijn moet binnendraaien.

Dan is de koek op. Ik heb ze allemaal hier… Wat een actie! Nog één lange oever te gaan. Verkassen naar een andere baai gaat niet meer lukken met deze wind. Gelukkig ben ik ’s ochtends tegen de wind in naar de stek gevaren. Surfend kan ik straks terug naar de helling. Vliegvissen is hier gezien de windrichting onmogelijk, evenals jerkbaiten. Dan maar een grinder er op en lekker rechttoe rechtaan afvissen. Halverwege mis ik een vis die later nog eens volgt, daarna blijft het stil.

Dan heb ik alles wel gehad. Nog één keer pak ik de ondiepe plaat mee. Één tik op de streamer is alles wat rest. Het is mooi geweest, ik ben doodop van het boot besturen, evenwicht bewaren en vissen in één. Terug naar de helling, een zeer natte tocht. Dit kan eigenlijk niet, maar toch ben ik blij dat ik gegaan heb. Met een nieuw vliegvis PR en vooral veel actie in dat doldwaze hoekje kan ik terugkijken op een geslaagde dag!

Groet,
Volkmar Strikkers

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Cornelis schreef:

  Vliegenhengel :>)

  van harte met je PR !

  mooi visdagje weer…ik teken voor zulke resultaten..

  grt.Cornelis

 2. gerhard van wijhe schreef:

  Prachtig verhaal.

  En ik bevestig je verhaal het is teasen, heb zelf gisteren ook 4 gemist en er 1 weten te pakken op de vliegenlat. Maar de voldoening is groot bij een vangst.

  grt
  gerhard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *