De zomer voorbij

Ook fraaie snoeken tussendoor, zoals deze 105

Augustus alweer. Op vakantie geweest, volgende week begint de lange zit op het werk richting kerst. Ieder jaar is het weer even slikken deze dagen, want voor mijn gevoel eindigt de zomer hier. Oké, niet qua weer misschien, maar de avonden worden elke week weer korter en het aantal gespotte bikini’s per visdag kleiner. De zomer is zo gek nog niet…

Weinig geschreven dit seizoen. Het vele overwerken is daar met name een oorzaak van. Als ik maar één avond per week vrij bent, dat zit ik liever op het water dan achter de pc. Er is zeker gevist dus en er zijn zeer fraaie exemplaren gevangen met allerlei methoden. Hieronder volgt een compilatie.

Ankeren

Voor Marcel gaat er niets boven snoekbaars, sterker nog het is de enige soort waar hij gericht op vist. Deze zomer bleef de waterstand hoog en waren de vangsten zodoende goed. Wel moest er telkens gezocht worden naar de juiste techniek. Één goede manier om ze aan de schubben te komen was statisch vissen met aasvissen. Misschien wel de meest relaxte manier om op roofvis te vissen. Niks turen op de dieptemeter en taludjes volgen, niks geconcentreerd voelen of je shad perfect boven de bodem zweeft. Nee gewoon een anker overboord, 4 aasvissen aan een schuifloodmontage op een hotspot mikken, biertje openen en wachten maar. Kop in de zon, lekker hangen in de stoel, heerlijk!

Maar echt simpel was het nooit. Zo vingen we de ene avond de vissen uit de stroom, de andere avond strak op de stroomnaad en de volgende avond weer op de volle hoofdstroom. Stelregel leek hierin de stroomsnelheid. Hoe lager deze was hoe verder ‘naar buiten’ de snoekbaarzen voorbij zwommen. Wat ook leuk was om te zien, is dat voeren van stukjes vis echt werkt. Een drietal haakslikkers ging mee voor de pan en bij elke vis troffen we door ons gevoerde stukken vis aan in de maag. Daar gaan we dus verder mee experimenteren, evenals de montage. Het aantal missers is namelijk nog vrij hoog en dat kan beter.

Vaak kwamen de aanbeten in het donker

Vaak kwamen de aanbeten in het donker

Ook in de stromende regen bleven we zitten...

Ook in de stromende regen bleven we zitten…

Ook fraaie snoeken tussendoor, zoals deze 105

Fraaie snoeken tussendoor, zoals deze 105

En deze dikke 90er

En deze dikke 90er

Verticaal

Ook werd er verticalend op snoekbaars gevist. Met Marcel en met Michel lag ik een aantal avonden op de rivier. Knotsharde beuken op de wat grotere shads. Geweldige visserij! En het mooiste: Telkens weer fraaie formaten, eigenlijk vrijwel niets onder de 60 centimeter. Helaas was de grootste vis mij weer niet gegund, want die schoot na een dril van twee minuten vlak onder de boot los. Echt onwijs zuur! Twintig minuten later vaar ik strak over dezelfde hobbel als Michels bijhengel doorbuigt. Binnen 20 seconden ligt er een monsterlijke snoekbaars in het net. Was het dezelfde? Je zou toch zeggen van wel. Hoe dan ook, Michels jaren oude PR was er aan met een paar centimeter. En het was niet de enige grote vis die avond!

Gemiddeld slag bij het verticalen

Gemiddeld slag bij het verticalen

Goed voor knalharde beuken!

Goed voor knalharde beuken!

De 5" shads gingen naar binnen als koek

De 5″ shads gingen naar binnen als zoete koek

Michel's PR is eraan!

Michel’s PR is eraan!

96 Centimeter

96 Centimeter

U96 in levende lijve!

U96 in levende lijve!

Prachtig zevenentachtig!

Prachtig zevenentachtig!

En weer terug

En weer terug

Voor mij nog een goedmaker, 77 op de bijhengel

Voor mij nog een goedmaker, 77 op de bijhengel

Op snoek

Ook vis ik nog, voordat de temperaturen omhoog schieten, een dag met Jan Willem op snoek. Alweer een jaar geleden dat we samen gevist hebben en dan is het altijd leuk om bij te praten. Visavonturen over en weer, maar ondertussen wordt er ook stevig doorgevist. We beleven een prachtige dag. Heerlijk weer, zuidwest drietje en half bewolkt, en vooral in de ochtend werken de snoeken aardig mee. Ik vang een prachtige 105 op een jerkbait en we scoren links en rechts wat kleinere vissen. Ook weet ik nog een zware vis te lossen en zie ik nog twee dikke meterplussers volgen in het heldere water. Kortom een heerlijke dag met veel actie.

Nog niet klaar...

Nog niet klaar…

Jerkbaitvissen blijft fantastisch!

Jerkbaitvissen blijft fantastisch!

Mooie 80er voor JW

Mooie 80er voor JW

Aantallen knallen

En dan wordt het plots warm in Nederland, de watertemperatuur schiet naar 23 tot zelfs 25 graden en dan is snoekvissen wat mij betreft echt geen optie meer. Natuurlijk kun je jezelf alles goedpraten door te zeggen ‘maar ze zwom goed weg’ maar ik heb inmiddels te veel vissen zien boven komen, of op hun rug op de bodem blijven liggen om ‘delayed mortality’ te negeren. Het is gewoon een feit dat snoek slecht opgewassen is tegen hoge watertemperaturen. Ik doe niets liever dan grote snoeken vangen, maar als ik dat twee maanden moet laten voor het welzijn van deze dames dan heb ik daar echt geen moeite mee. Natuurlijk is het aan eenieder om daar een andere mening op na te houden.

De knop ging dus om en het werd aantallen maken op het grote water, met een voorkeur voor XXL baars. Die echte XXL’ers bleven uit, maar met 11 40ers en vele hoge dertigers in twee sessies werden het nog altijd mooie visdagen. De eerste dag was taai, met 13 vissen in evenzoveel uren. Maar op de warmste dag van het jaar mag je denk ik niet veel meer verwachten. Paul wilde dolgraag zijn PR baars aanscherpen en toen dat al vroeg op de ochtend lukte, kon het eigenlijk al niet meer stuk. Kersen op de taart kwamen later op de dag in de vorm van een mooie sterke snoek voor mij en een knappe roofblei voor Paul.

Enkele dagen later was ik terug en ook toen begon het moeizaam, totdat Robert en ik in de loop van de middag het trucje doorkregen. Trollend langs een lang talud werd het een waar gekkenhuis en vloog de teller naar meer dan 40 vissen. Veel snoekbaarzen en baarzen, maar ook drie snoeken die dag. Dit zijn voor mij altijd de mooiste visdagen, wanneer het aanvankelijk niet storm loopt en het een kwestie is van zoeken naar de vis. Sprokkelen en blijven nadenken, totdat de jackpot getrokken wordt. En dan, maximaal genieten!

Een swimbait hoog over de planten gevist scoorde deze 40+

Een swimbait, hoog over de planten gevist, scoorde deze 40+

Pauls nieuwe PR is een feit

Pauls nieuwe PR is een feit

De kleinste slider deed het ook leuk boven de planten

De kleinste slider deed het ook leuk boven de planten

In het grote diepe net onthaakt en slechts even optillen voor de foto. Prachtige snoek

In het grote diepe net onthaakt en slechts even optillen voor de foto. Prachtige snoek

Mooie verassing voor Paul!

Mooie verassing voor Paul!

Eerste vis van de dag, lekker begin!

Eerste vis van de dag, lekker begin!

Ook tijdens het baarzen kom je ze tegen...

Ook tijdens het baarzen kom je ze tegen…

Geen baars...

Weer geen baars…

Fraaie vis voor Robert

Fraaie vis voor Robert

Twee hengels simultaan krom, en dan? :)

Twee hengels simultaan krom, en dan? :)

Veel mooie 60ers op de pluggen

Veel mooie 60ers op de pluggen

Doublet baksteenbaarzen

Doublet baksteenbaarzen

Jep, die zomer is zo gek nog niet!

Groet,
Volkmar Strikkers

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Sjon schreef:

  Mooi verslag! Je bent een goede schrijver.

 2. Marcel V schreef:

  Mooi verslag Volkmar.

  Wat een schavuit blijft het die snoekbaars van Michel.
  Prachtige vis. Kijken of we daar nog een centimeter bijaan kunnen plakken ;)

  Mooie vissen verder. Was weer gezellig!

 3. Paul H schreef:

  Best lastig gefocused blijven bij 13 uur vissen waarvan een deel in minimaal 30 graden Celsius….Toch leuke dag gehad met redelijke vangsten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *