Snoekbaarzen met jerkbaits

snoekbaars bellyboat
snoekbaars zit al weer aardig diep

Jerkbaits staan nou niet bepaald bekend als het ultieme snoekbaarskunstaas. Alhoewel, met name aan het einde van het seizoen (maart) en het begin van het seizoen werden we tijdens het jerken op snoek al wel eens verrast door grove stekelridders.

snoekbaars bellyboat

Vorige week vingen we ze al weer aardig diep

 

Nu is het echter herfst. Wat heet, het lijkt wel winter. In korte tijd is de watertemperatuur gedaald naar ver onder de 10 graden en vorige week ving ik met Volkmar verticalend in de dichte mist met een koude Oostenwind al weer snoekbaarzen op 10 meter diepte. Vanmiddag wil ik nog even een paar uurtjes struinen. Het is een prachtige herfstdag, windstil met een lekker zonnetje. Kans op veel actie geef ik mezelf niet, zo vissend vanaf de kant. Vermoedelijk is de snoek door de lage temperaturen al behoorlijk afgezakt naar dieper water. Maar acht wat geeft het.

Ik begin te vissen met een XL jerkbait van Aad Dam. Op ondiep water strak langs het taluud. Eens kijken of er stiekem toch nog zo’n groenjas is achtergebleven. Tik, tik, tik, tik en rust. In dit ritme vis ik traag mijn jerkbait binnen. Dan loop ik aan de grond. Geen wonder, er staat hier nog geen meter water. Als ik de jerkbait weer van de grond wil tikken voel ik ineens een weerstand. He? Ja toch vis! Enkele seconden later doorklieft een stekel van een mooie snoekbaars het oppervlakte. Snoekbaars? Ja toch wel. Op klaarlichte dag in de volle zon, in glashelder water op nog geen meter water bij een watertemperatuur van slechts enkele graden.

snoekbaars jerkbait

 

De verbazing wordt nog groter als ik er in korte tijd nog 2 bij vang. Ook met de jerkbait en ook op een waterdiepte van 1 meter. Tja, die snoekbaars blijft je verbazen. Volgens mij zullen we het gedrag van deze vis nooit leren doorgronden. Daarvoor is een mensenleven gewoonweg veel te kort. Misschien maar goed ook.

Michel Rijnberg

 

Gerelateerde artikelen:

 • Er zijn geen gerelateerde artikelen gevonden

4 reacties

 1. Auke schreef:

  Ha Michel,

  Ik dacht eerst ook dat het toeval was toen ik mijn eerste snoekbaars ving aan de jerkbait, om precies te zijn aan de Busterjerk. Toen ik in de worpen daaropvolgend ook 2 snoekbaarzen pakte wist ik het zeker; dit werkt! Het waren stuk voor stuk vissen van ver in de 70 cm. In mijn geval is het juist aan het begin van het seizoen dat ik ze pak. Ongelofelijk hoe agressief ze de jerkbait aanvallen!

  Mooi gedaan man!

  Auke

 2. Michel schreef:

  Ja een snoek van 108 hé.. geen snoekbaars haha! (zou wat zijn..)

 3. Michel schreef:

  Wat een schitterende vissen! Echt bizar dat je ze daar pakt met de Jerk.. Ik heb er dezelfde ochtend een bak van 108 uitgehaald!

  Grtz Michel

 4. Patrick van Asselt schreef:

  Wat een mooie snoekbaarzen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *