Snoeken met de fireball

snoek op fireball

Afgelopen weekend stond een visdag met John Smit gepland. Ons plan was het vissen op grote snoek op een mooie rivierplas. Om zowel de actieve als minder actieve vis te kunnen verleiden kozen we voor onze inmiddels standaard gecombineerde aanpak. Aan 2 hengels zouden we onder een dobber een flinke voorn “uitlaten” terwijl we met 2 andere hengels recht onder de boot een verse dode voorn op een fireball zouden aanbieden.

Voordat we de plas opvaren “anker” ik met mijn I-pilot mijn boot net buiten de stroomnaad. Hier werpen we nog even met een klein Storm- shadje op een 10 grams kopje de meest interessante stekjes af. Als na 20 minuten een maatse snoekbaars, een mooie baars en een ondermaatse snoekbaars onze boot kortstondig van binnen hebben bekeken besluiten we dat het mooi is geweest en gaan we doen waar we voor gekomen zijn. Snoek!

Omdat de wind Zuid-West staat besluiten we in de Zuid-West hoek te beginnen om vervolgens de boot backtrollend tegen de wind in te trekken. Ik stuur de boot daarbij over 4-6 meter water. Onze dobbers hebben we afgesteld op zo’n drie meter terwijl we onze fireballs op ongeveer een meter boven de bodem hangen. Zo maken we naar ons idee maximaal kans op een mooie snoek.

We hebben nog maar 20 meter gevaren als het raak is. Een tikje op de top van mijn fireball verraad dat mijn aasvis is gepakt. Ik gris de hengel uit de steun en draai strak totdat ik weerstand voel waarna ik de hengel hef. Hangen! Een lome run verraad meteen dat het om een dikke vis gaat. Ik kijk John aan. Dat is snel, we zijn net begonnen!

snoek op fireball

Na enkele snelle runs waarbij de vis flink door de slip gaat is de vis klaar voor de landing. Die gaat probleemloos en even later ligt een mooie en dikke snoek op mijn onthaakmatje welke ik standaard in kuip van de boot heb liggen. Het meetlint geeft 105cm aan. John maakt een paar foto’s en snel laat ik de vis weer in het water zakken. Tijd om bij te komen heeft deze vis na de korte dril niet nodig, want ze zwemt meteen weg. Beter kan de dag niet beginnen!

Een nieuwe voorn uit de bun wordt gedood en gaat op de fireball. We volgen het taluud en zo vissend maken we vele meters. De ochtend is al aardig gevorderd als we nog steeds geen 2e aanbeet hebben gehad. Wel verbazen we ons over de grote hoeveelheden witvis die we op sommige plekken zien liggen. Ook mijn aasvis kan ik perfect op de visvinder volgen waarbij ik er op let dat deze ongeveer een meter boven de bodem blijft hangen. De hengel staat met de baitrunner ingeschakeld in de steun. Zo heb ik mijn handen vrij voor het sturen van de boot en het drinken van een bakje koffie en het eten van een broodje. Een paar keer heb ik een vis los van de bodem zien komen om vervolgens naar mijn aasvis te zwemmen om zich vervolgens weer te laten zakken. Ik vraag me altijd af wat voor vissen dat zijn. Snoek die het toch niet vertrouwd? Snoekbaars? Of toch gewoon andere nieuwsgierige vissen?

Als we op 5 meter diep water vissen, net nadat we een berg witvis hebben gepasseerd zie ik wederom een vis los van de bodem komen en stijgen naar mijn aasvis. Ik meld dit aan John die ook meekijkt op mijn Lowrance. We zien de vis nu duidelijk bij mijn aasvis hangen. Toch nog onverwachts begint dan de top van mijn hengel door te buigen. Die is gepakt! roep ik als ik de hengel uit de steun pak. Het strakdraaien en aanslaan verloopt routinematig en weer is het raak. Ook dit lijkt weer een goede vis. Na een korte dril (altijd spannend zo recht onder de boot) ligt een stevige maar wel kleinere snoek klaar om het net in te gaan. Net als bij de eerste snoek is ook deze gehaakt op de fireball en niet op een van de twee dregjes. Het valt me op dat dit heel vaak het geval is. Op zich logisch want ik zag ook deze snoek duidelijk van voren mijn aasvis pakken. De snoek is 92 cm, erg goed geproportioneerd en al duidelijk bezig met het opbouwen van het nodige wintervet. Ook deze vis knalt er meteen vandoor als ik ze weer in het water laat zakken. Heerlijk!

snoek dutchanglers waalplas

Is het toeval dat we vandaag alleen aanbeten krijgen op onze fireballs en niet op onze dobberhengels? Zeker weten doe ik het niet, maar ik heb steeds meer het idee dat je voor de dobberhengels waarbij de vis meer op half water hangt actief jagende snoek nodig hebt om deze te kunnen vangen. Actieve snoeken jagen vaak in de hoger gelegen delen, terwijl inactieve snoek zich naar de bodem laat afzakken. Om ze daar toch noch te kunnen vangen moeten ze het aas op een gemakkelijke manier kunnen verschalken en daarvoor moet het aas vlak bij ze worden aangeboden. En ik heb het idee dat juist een heel traag geviste dode voorn van een hengel die in de steun staat (waardoor het aas dus nauwelijks beweegt) hiervoor wel eens de beste aanpak zou kunnen zijn. Zo herinner ik mij nog een snoek van 122cm die ik jaren geleden ving tijdens de finale van het NKS snoekbaarsvissen op een klein culpritshadje (een shadje waar nagenoeg geen actie inzit, zeker niet in de oude modellen) die ik ook op de steunhengel ving. Sommige snoeken gaan echt voor makkelijk en traag, zo lijkt het.

baars dutchanglers

We varen nog een tijd door maar krijgen geen beet meer. Ook op een andere plas die we in de middag aandoen krijgen we geen beet. Wel weten we nog een paar kleine snoekbaarsjes te vangen op de rivier en vangt John nog een mooie baars van 38cm. Het is al laat in de middag als we besluiten terug naar de helling te varen. Met 2 mooie snoeken en een heerlijke visdag mag ik mezelf een gelukkig mens prijzen. Ik kan er weer een paar dagen tegen!

Michel Rijnberg

Gerelateerde artikelen:

  • Er zijn geen gerelateerde artikelen gevonden

2 reacties

  1. Michel schreef:

    Hoi Mark, bedankt voor je reactie. Ik gebruik voor mijn montage een 28 grams fireball kop van Spro. Deze hebben een stevige haak die niet uitbuigt. Let daar op als je fireballs koopt want sommige hebben een veel te dunne en slappe haak. Berucht in dit opzicht zijn de fireballs van Northland. Prima voor de snoekbaars maar snoek ga je er mee verspelen door uitbuigen. Ik ga er tenminste vanuit dat je op snoek een stuk zwaarder vist als op snoekbaars. Ik vis met een korte stevige hengel (zeg maar een zware verticaalhengel)voorzien van een kleine Shimano 2500 baitrunner met 30 ponds Powerpro. Daar kun je behoorlijk druk mee zetten en daar moeten je haken dus wel tegen bestand zijn.

    Met die van Spro zit je in ieder geval goed. Gewone loodkoppen kunnen ook, maar ook die hebben vaak een (te) dunne haak. Bovendien vind ik de aaspresentatie op zo’n kop (met een lange haaksteel) minder mooi en een beetje “wiebelig”, maar voor de snoek maakt dat waarschijnlijk geen klap uit. Als de haak stevig genoeg is kan dat dus ook. Ik geef echter de voorkeur aan een firball loodkop.

    Ik bevestig aan de loodkop 28 ponds gecoat staaldraad. Of wel 2 aparte stukken (een lange en een korte) met aan elk een dreg maat 4, ofwel een “doorlopende” draad met 2 dreggen, waarbij de bovenste met een “”knotless knot” is bevestigd. De onderste dreg en het staaldraad aan de loodkop bevestig ik met een sleeve.

    Let wel, ik vis dan met een stevige voorn of kolblei van een centimeter of 15-20. Vis ik met een kleinere aasvis (10-12 centimeter dan bevestig ik aan de firball kop slechts 1 dreg maat 4. Ook kan het gewicht van de fireball dan eventueel terug naar 21 gram (maar hoeft niet). Mijn voorkeur voor het gericht vissen op snoek gaat echter uit naar zo’n 15-20 centimeter (als ik er aan kan komen).

    Als je het ook gaat proberen, succes. Hoor graag hoe het gegaan is.

    Michel

  2. Mark schreef:

    Hallo Michel,

    Mooie Snoeken! En een leuk verslag!

    Zou je wat meer kunnen vertellen over de fire ball montage? Hoe ziet deze eruit? hetzelfde zoals die door snoekbaarsvissers gebruikt wordt? Het gewicht van de loodkop? Moet het sowieso een aparte loodkop zijn (met korte haaksteel)?

    Groeten Mark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *