Vliegvisser ziet de grootste snoeken tot nog toe

Wat een buffel!
 Al een tijdje hebben Peter en ik een goedbedoelde discussie. Wat is nou leuker vragen we ons af? Met mini-vliegjes kleine visjes niet vangen of met groot natuurlijk aas grote mama-snoeken belagen? Ik hak de knoop door: ik ga morgenochtend vissen en ik bel Peter: “ga je mee?”. Dan kan hij mijn “gedeelte” van onze gezamenlijke hobby beleven. En sportief accepteert hij de uitnodiging. De volgende ochtend om 6 uur staan we klaar bij mijn garage. We gaan proberen een dikke vis te vangen.

Ik vind het wel leuk. Peter en ik kennen elkaar nog niet zo lang en dit is de eerste keer dat we samen op pad gaan. Kunnen we ook eens goed bijpraten. En verder praten over de inhoud van de vliegvisserie die ondertussen op dutchanglers.nl heeft gestaan. Maar ja, ik heb nu wel een reputatie hoog te houden….. en we hebben maar een ochtend…… Dus ik besluit voor zeker te gaan, als dat al bestaat in de visserij, en kies een water waar ik de plekken goed ken en waar al diverse dikke vissen vanaf gekomen zijn.

We traileren de boot erin en varen richting de eerste plek. Een lang talud met een scherp bodemverloop waar ook een licht windje op staat. De aasvissen gaan overboord en het slepen begint. Ik merk dat ik scherp ben, er moet gevangen worden. Maar na twee keer heen en weer en anderhalf uur verder is er nog niets gebeurd. Ai ai ai, mijn reputatie…….. Met alle zekerheid die in me zit zeg ik tegen Peter dat dit onderdeel van het geheel is, “je moet eerst even het water afsnuffelen, bla bla bla…” en besluit naar het volgende talud te gaan. Helemaal aan de andere kant bij de opening met een kanaal. Wie weet?

Ook daar gaan de aasvissen weer overboord en driften we rustig langs de rand. De eerste drift gebeurt er niets maar als ik een mij bekend “inhammetje” in het talud invaar wordt opeens van één van de hengels lijn van de spoel gerost. Heerlijk, beet! Geconcentreerd gooi ik de spoel open, zet de Ipilot in de anker-functie en vraag Peter de andere hengels even binnen te halen. Op mijn vraag of hij de hengel wil overnemen volgt een spontaan “ik kijk vandaag wel even”. Ik sla daarom aan en voel direct dat het om een flinke vis gaat. Een zwaar gewicht maakt dat bij het aanslaan mijn hengeltop op dezelfde plek blijft staan. Een goed teken! De vis wordt daarna wakker en neemt meters lijn van de spoel. En doet dat daarna nog enkele keren. Pesterig vraag ik Peter of forelletjes dit ook doen :-). Er volgt een diepe zucht. Na een paar minuten ligt de vis naast de boot en ja, het is een goeie! Aan boord blijkt hij goed gehaakt te zitten en na meten blijkt hij 117cm lang te zijn. En wat een kanjer van een vis; mooi gebouwd, zwaar en prachtig getekend. Snel schiet Peter een paar mooie foto’s en gaat de vis weer terug. Nou, deze ochtend is al geslaagd! Wat een prachtige vis!

Wat een buffel!

 .

Schitterend getekend!

.

Voorzichtig teruggezet

.

We doen het zelfde rondje nog maar een keer en ongelofelijk maar waar, de volgende keer als we hetzelfde plekje bevaren schiet opnieuw een dobber weg. Beet op dezelfde 10 vierkante meter als de eerste vis! En ook deze voelt goed. En leuk want het is mijn eerste aanbeet op mijn nieuwe Shimano Beast Master STC300 50-100gr. Die heb ik speciaal gekocht voor deze grotere visserij en mag zich nu bewijzen! De hengel houdt zich goed, en de vis ook. Vecht als een beer. Maar ligt na een tijdje toch netjes naast de boot en wordt aan boord genomen. Korter dan de vorige maar veel dikker. En dan blijkt ook wel waarom. Een grote staart steekt uit zijn keel en als we na het onthaken kijken wat het is blijkt dat deze vis een halfverteerde brasem in zich had van ongeveer 65cm lang. En de snoek zelf meet 103cm… Meer dan de helft van zijn lichaamslengte en dan nog onze aasvis grijpen! Vol verbazing staan te kijken en maken er maar een plaatje van. Niet fris, wel bijzonder.

Zwaar gevulde buik

.

wie nog twijfelt aan grote aasvissen…. bij deze, gebruik ze maar

.

We vissen nog even door maar het blijft hierna stil. Het is tijd om weer te gaan, het was maar een ochtend. Maar wel een topochtend. Peter heeft de twee grootste snoeken tot nog toe gezien; twee aanbeten, twee meters. En het was gezellig. Zal ik nu moeten vliegvissen? Hmmmm, we will see :-).

John Smit

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. John schreef:

  Hi Rick, kan ik me voorstellen. Kreeg de opmerking ook van een paar anderen. Het is echter zeker weten een brasem, de foto vertekent wat. Wel ongelovelijk toch, eerst zo’n vis vreten en als die nog uit je keel steekt nog een aasvs pakken! Gr. John

 2. Rick schreef:

  Als ik zo kijk naar de vis die je uit de snoek tovert, lijkt me dit meer een roofblei dan een brasem, maar dat is wat ik er in zie! Wel super mooie vissen!

  Groet Rick

 3. John schreef:

  Inderdaad, een vlieg op een 3/0 dreg met een 30 grams loodkop. Dat is best een goed idee. Met 60ponds Dyneema blijft die dan wel suspending :-)). John

 4. Volkmar schreef:

  Haha, John aan het vliegvissen, ben benieuwd wat voor ‘nimpfen-patenosterrig’ dat gaat opleveren. Weet nu al zijn eerste vraag: “Heb je die ook, maar dan op een dreg gebonden…?”

  Mooie vissen hoor, dat dan weer wel :)

  Groet,
  Volkmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *