Weer een dode snoek

stervende snoek

Onlangs reden Jeroen en ik na een lekker middagje vissen langs een kolk bij mij in de buurt. Zoals elk weekend stond het pad erlangs ook nu weer helemaal vol met auto’s met witte nummerborden. Zeker 30 vissers afkomstig uit ons buurland Duitsland genoten van de het mooie weer. Ik heb me in het verleden vaak geërgerd aan deze vissers omdat sommige ervan er zo’n  enorme bende achterlaten. De greppel langs de weg ligt meestal bezaaid met vuilniszakken vol afval. Ook heb ik nooit begrepen waarom elke brasem perse ontschubt en  meegenomen moet worden.  Heel erg hongerig zien deze gasten er namelijk niet uit. En aan de auto’s te zien gaat het ook financieel helemaal  niet zo slecht met ze. Het betreft hier maar een klein plasje van slechts enkele hectaren groot en de visstand wordt er met elk weekend een horde vismeenemende Polen, Oekrainers en Duitsers echt niet beter op. Ook op de nabijgelegen rivier wordt er in het seizoen op een afstand van zeker 5 kilometer tussen nagenoeg elke krib druk gevist. De visdruk is de afgelopen 5 jaar explosief toegenomen hier in Oost Nederland.

Vandaag probeerde ik me er echter niet aan te ergeren en het simpelweg te negeren. Onze aandacht wordt echter getrokken door een duidelijk opgewonden menigte aan de waterkant, er is iets aan de hand. We besluiten poolshoogte te gaan nemen. Met mijn camera besluit ik het gebeuren (stiekum) op te nemen. Van een afstand zie ik de vissers om beurten op de foto gaan met een vis. Dichterbij gekomen zien we in het gras een grote en dikke snoek liggen klapperen. De vis blijkt volgens onze “vrienden”  114cm groot en is gevangen met een “wobbler”. Zie hier de video:

http://www.youtube.com/watch?v=r4kaFPpY_8s

De menigte vissers verteld dat ze de  vis gaan grillen… Tja wat moet je daar nou weer mee. Die gasten doen niets illegaals, het meenemen van 1 snoek per persoon is gewoon toegestaan volgens de vergunning, ook als deze 114cm is. En in hun land van herkomst is het heel normaal. Ik ben echter van mening dat het meenemen van snoek verboden moet worden, zeker op dit soort (kleine) wateren. Naar mijn mening is Nederland namelijk te klein, te vol en te druk bevist om het meenemen van kwetsbare vissoorten toe te staan.  Welke Federatie (dit water is een water van de Federatie Oost Nederland – HSFON) pakt dit nou eens op?

Michel Rijnberg

17-10-2009

Gerelateerde artikelen:

 • Er zijn geen gerelateerde artikelen gevonden

2 reacties

 1. Hans Dijkerman schreef:

  Het is beter om gewoon de landelijke regels hiervoor aan te passen.

  GEEN VIS MEENEMEN OF IN BEZIT HEBBEN

  In doesburg mag je zo beetje alles meenemen als het maar aan de maat is.
  Door verschillende regels wordt het voor een Duitser ook niet altijd duidelijk.

  En zeerzwaar beboeten.

 2. Roel schreef:

  Michel,

  Helemaal mee eens, of op z’n minst het invoeren van een minimum en maximum maat (net als in de USA), zodat er voor snoeken een terug zet verplichting komt onder de minimum maat (50) en boven de maximum maat (alle snoeken van boven de 80 terug) Gr Roel

  Gelukkig vallen deze oosterburens oosterburen goed op – want waar die zijn waar rook is :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *