Welke knopen gebruik jij?

Knopen en vissers horen bij elkaar. Ze zijn aan elkaar verbonden als Asterix en Oblix en als aardappelen en jus. Zonder knopen kun je niet vissen. Punt.

Er bestaan heel veel knopen voor verschillende toepassingen. Maar in basis kom je al heel ver als je de 2 meest elementaire knopen beheerst:

  1. Een knoop om je haak of kunstaas aan je lijn bevestigen aan lijn
  2. Een knoop om 2 stukken lijn aan elkaar te bevestigen. Bijvoorbeeld een leader (onderlijn) aan je hoofdlijn. Of 2 stukken nylon of gevlochten lijn (braid) aan elkaar.

 

Als jij voor deze 2 toepassingen een goede knoop kunt leggen dan kun je nagenoeg alle soorten visserijen uitoefenen.

Maar wat is dan een goede knoop?

Knopen, en zeker minder goede of verkeerd gelegde knopen, verzwakken je lijn. Met een slechte knoop kun je dus niet de volledige sterkte van je lijn benutten. En moet je eigenlijk met een dikkere lijn vissen om dit verlies te compenseren.

Andersom werkt natuurlijk ook. Als je de juiste knopen gebruikt kun je dunner vissen omdat jouw knoop de trekkracht van je lijn niet of nauwelijks verzwakt. En dunner vissen bied je vaak veel voordelen. Zoals verder kunnen werpen of met minder lood kunnen vissen. Een goeie knoop is dus belangrijk.

Alhoewel iedereen zo zijn eigen voorkeuren heeft als het om knopen gaat vis ik al heel lang met 3 basis knopen. Knopen waarvan ik weet ik dat ze goed zijn. Dit zijn ze.

Uni-knoop

Ik gebruik deze knoop als zeker 30 jaar om een haak of kunstaas aas te monteren. Aan nylonlijn, gevlochten lijn en tegenwoordig ook fluorocarbon lijn. Ook gebruik ik de uniknoop om spelden en wartels te bevestigen.

Deze knoop heeft me nog nooit in de steek gelaten. De Uni knoop is sterk. En bovendien gemakkelijk en snel te leggen. De sterkte van de knoop is me al vaak duidelijk geworden (helaas..) als ik vastzat aan de bodem of een obstakel. Waarna er niets anders opzat dan de boel kapot te trekken, een gevoel dat je vast wel kent. Altijd weer een zuur moment, zeker als er aan je lijn een duur stuk kunstaas hangt..

In die situaties brak mijn lijn maar zelden of nooit op de (uni)knoop. Waardoor de kracht van uniknoop opnieuw werd bewezen.

Uni knoop FG knoop Alberto Albright

In de onderstaande video wordt de Uni knoop heel goed uitgelegd en voorgedaan.

 

Een volgende onmisbare knoop is een knoop om je leader direct te monteren aan je hoofdlijn. In de meeste gevallen zal dit fluorocarbon zijn. Natuurlijk kun je deze ook met een klein tonwarteltje en 2 uniknopen bevestigen aan je hoofdlijn, maar mooier en fijner is het om deze direct te knopen. Ik gebruik hiervoor 2 verschillende knopen:

Alberto of Albright knoop

Er heerst in knopenland wat verwarring over de benaming van de volgende knoop. Soms wordt deze Albright en soms Alberto genoemd. Soms zijn dat ook 2 verschillende knopen die wel veel op elkaar lijken. Ik gebruik de knoop die in onderstaande video wordt gedemonstreerd (daar dus Alberto genaamd).

Deze knoop gebruik ik voor de wat lichtere visserijen in combinatie met niet al te dikke fluorocarbon. Bijvoorbeeld voor mijn baarsvisserij, de visserij op roofblei, snoekbaars en lichte zeevisserij.

De Alberto of Albright knoop is na wat oefening redelijk eenvoudig te leggen en is behoorlijk sterk. Voordeel van deze knoop is bovendien dat deze mooi dun is. Waardoor deze gemakkelijk door de geleideogen van je hengel glijdt. De knoop is zoals behoorlijk sterk al toch heb ik gemerkt dat deze de lijn wat verzwakt. Beter gezegd, na noodgedwongen kapottrekken brak de verbinding soms toch op de knoop.

Toch gebruik ik de Alberto/Albright knoop al jaren met veel plezier, vooral ook omdat deze snel en eenvoudig te leggen is. En bij de genoemde visserijen hoef je eigenlijk nooit op de maximale trekkracht van de lijn te benutten. In de volgende video zie je hoe je deze knoop legt.

 

Baars knopen

Voor de visserij op Baars gebruik ik de Alberto/Albright

FG knoop

Voor situaties waarbij het er echt toe doet, denk bijvoorbeeld aan de zware zeevisserij of andere visserijen op grote sterke vissen gebruik ik niet de Alberto/Albright maar de FG knoop. Ook dit is een knoop om je fluorocarbon direct te verbinden aan je (meestal dikke) hoofdlijn. Ik ken trouwens ook snoekvissers die deze FG knoop gebruiken om hun dikke fluorocarbon leader direct aan hun hoofdlijn te bevestigen. De FG knot geldt namelijk als een van de sterkste knopen. De FG knoop is sterker dan de Alberto/Albright knoop.

Maar waarom gebruik je dan niet altijd de FG knoop hoor ik je nu misschien denken? Ja dat zou inderdaad heel goed kunnen. En in theorie zou dat zelfs beter zijn.

De reden echter dat ik de Alberto/Albright bij lichtere visserijen blijf gebruiken zit ‘m in het gemak en de snelheid waarmee deze is te leggen. Tenminste, in vergelijking met de FG knot.

Want voor de FG knot moet je echt wel even gaan zitten. Hij is lastiger te leggen en het kost je vooral ook meer tijd. En zeker aan de waterkant wil ik na lijnbreuk zo snel mogelijk weer vissen. Vandaar de genoemde Alberto/Albright knoop.

Komt het erop aan, dan kies ik echter voor de FG knot. Een ook als je wél de tijd wilt nemen om een dunne fluorocarbon aan je hoofdlijn te knopen voor je visserij op bijvoorbeeld baars, snoekbaars of roofblei is deze FG knoop natuurlijk een goed idee.

Er zijn meerdere video’s over de FG knoop (FG knot) te vinden op internet. De meeste duidelijke vind ik deze:

FG knoop

Voor de zwaardere visserijen vertrouw ik op de FG knoop

Met deze Unikoop, Alberto/Albright en FG knoop heb ik de beschikking over 3 zeer goede knopen waarmee ik >90% van mijn visserijen kan afdekken. Misschien kun jij hier ook je voordeel mee doen.

Wil je nog meer weten over knopen dan is ook de volgende link interessant trouwens: https://www.saltstrong.com/articles/fishing-knots/

Michel Rijnberg

Gerelateerde artikelen:

  • Er zijn geen gerelateerde artikelen gevonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *