Soms zit het mee soms ……

Een prachtige ruisvoorn met een lelijke beschadiging

Afgelopen weekend een wedstrijd gevist in een van de cultuurwateren van Almere. In deze cultuurwateren zit een heel mooi bestand vissen: Blankvoorn, Ruisvoorn, Brasem, Karper Zeelt en alle rovers. Probleem bij deze wateren: de ene week achter elkaar brasem aanslaan en een week later alleen voorn wat de klok slaat. Ik  en menig wedstrijdvisser met mij weet nog steeds niet waardoor dit precies komt, je zou misschien zeggen dat het aan de paai periode ligt maar daar was nu absoluut geen sprake van.

Een week geleden lekker een aantal uurtjes op dit cultuurwater zitten vissen, vaste hengel, 12 honderste hoofdlijn, 10 honderste onderlijn, haakje 14 en dobbertje van een halve gram. Begonnen met een staande haak, wat inhoudt dat de haak bij het vissen net de bodem raakt of een aantal millimeter erboven staat. Brasem voertje met een half deel werkend voer voor de eventuele voorn die er toch wordt gevangen. Resultaat, binnen vier uurtjes vissen een net vol vis met een groot bestand aan dikke brasem van elk rond de twee kilo, heerlijk! Overigens, er moet worden bijverteld dat op de meeste plaatsen net 50 cm water staat; dit schrikt de vis dus absoluut niet af en heeft af en toe een geweldig meer-effect: bij mij sprong een brasem tweemaal geheel boven water nadat ik hem aansloeg, SPEKTAKULAIR!! Nog een detail: ik heb de dobber na een voorn of tien ongeveer tien cm hoger gezet zodat ik een heel klein sleepje op de bodem had; dit was het verschil tussen voorn of brasem.

Het voorvissen ging geweldig!

De wedstrijd was echter totaal anders, brasem was een bonus vis en dan deed je al mee voor de eerste tien plaatsen. Helaas kreeg ik er geen platte op en moest dus toekijken hoe er verderop af en toe een platte werd geland. Het eerste uur van de wedstrijd was ik nog vol vertrouwen, de plek waar ik zat vond ik weliswaar minder  omdat op deze stekken meestal alleen voorn wordt gevangen  maar veel voorn kan ook doorslaggevend zijn. Zoals gezegd, het eerste uur ging ik lekker van start maar na dat uur werd het sappelen wat ik ook probeerde ik kreeg de vis niet meer aan het azen af en toe een voorn maar dat was het dan ook. Dan hoop je dat je ergens in de wedstrijd toch nog een gelukje hebt en toch nog een brasem vangt maar dat was aan het eind van de wedstrijd ijdele hoop.

De winnaar van deze wedstrijd had geen brasem gevangen maar wel meer dan 7,5 kg aan kleine bliekjes en voorn. Eén deelnemer had een gigantische ruiser welke een lip minder had; kennelijk is deze vis al eerder gevangen en niet subtiel behandeld, jammer.

Een prachtige ruisvoorn met een lelijke beschadiging

Ik hoop dat ik de aankomende wedstrijden een beetje beter eindig anders wordt dit seizoen al heel moeilijk om bij de eerste vijf te komen. Mijn start met de winst van de eerste wedstrijd begint nu wel een een beetje uit te dunnen namelijk….. Voor de rest is het wel lekker dat de natuur de laatste weken wakker begint te worden zo zijn de futen en de hoentjes alweer druk bezig met nesten bouwen en broeden.

De natuur is ontwaakt

Volgende wedstrijd nog éénmaal in een van de kleinere slootjes waar je weer van alles kan verwachten ( of niet ) en daarna naar de grotere vaarten als de Hoge – en Lage vaart.

.

Ben Hakstege

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *