Witvissen in het donker, met speciale techniek!

Voorbereiding voor de nacht; veel, heel veel materiaal........

In het weekend was het eindelijk zover, de eerste 12-uurs koppel wedstrijd: een hele nacht vissen! Mijn voorgevoel zei dat je 100 kg nodig zou hebben om de wedstrijd te winnen dus ik verwachtte veel van de vangst. Belangrijk bij een nachtwedstrijd is dat je veel licht hebt en dat je niet constant moet turen naar je feeder top want dan ben je snel vermoeid en is de concentratie weg.

Ik heb daarop een mooie oplossing bedacht: ik heb een vierkante witte emmer voorzien van twee 12 volts spotjes. Deze sluit ik aan op één van mijn 12V boot accu’s en ziedaar: ik heb een bak met licht! Daarnaast heb ik een belangrijk detail aangebracht: ik heb aan de binnenkant zwarte strepen gezet zodat elke trilling goed te zien is. De emmer is aan een driepoot gemonteerd. De strepen zitten aan twee zijden zodat je maat en jezelf op dezelfde emmer verlichting hebben (zie de hengeltoppen op de eerste foto):

De nachtmontage bij daglicht

.

En zo ziet dit eruit in het donker; perfecte aanbeet registratie!

.

Voor de wedstrijd was er al veel discussie; de een zei dat er niets gevangen werd de laatste tijd en de ander zei dat je, inderdaad, 100 kg moest hebben om mee te doen voor de prijzen. Zoals altijd beloofde het weer spannend te worden! Wij zijn de wedstrijd begonnen met heel veel aas op de plek te brengen. Je hebt immers de hele nacht om vis te vangen en komt er eenmaal vis op de stek dan moet je deze ook aan de praat houden: voer blijven brengen dus! De eerste aanbeet kwam na een uur vissen en een mooie dikke brasem kwam in het net. Dat voelde als een goede start. Maar hoe anders werd het daarna…. Iedere inworp leverde een kleine aanbeet op maar daar kon je eigenlijk niet goed op reageren, zo snel en klein was deze. Wat we ook probeerden (ander aas, flavours etc.) de aanbeten waren er wel maar bleven de hele nacht minimaal. Uiteindelijk werden we nog wel derde maar met “maar” 23 kg wel teleurstellend.

Voorbereiding voor de nacht; veel, heel veel materiaal……..

.
Een les die ik van onze “visburen” heb geleerd is dat je op een gegeven moment ook nog het volgende kan doen. Zij hadden hetzelfde als wij: slappe aanbeten alom. Maar zij sloegen op een gegeven moment op elk stootje aan. Het gevolg: minstens 400 keer misslaan en af en toe raak, met als resultaat dat je uitgeput bent maar wel met 94 kg vis! Ik heb weer iets bijgeleerd maar dit heeft me nog wel even beziggehouden. Ik begrijp ook nog steeds niet waarom alle vissen massaal besluiten om heel voorzichtig te azen gedurende een hele nacht. Maar ja, daarom heet het misschien ook vissen en niet vangen. En het houdt ons spelletje in ieder geval spannend!

Ben Hakstege

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *