10-01-07: Olá Mexico!

Op het moment dat ik vorig jaar besloot na mijn VWO een jaar vakantie te nemen ontstond tevens het idee om een tropische visreis te maken. Ierland is prachtig, maar snoek vang je hier ook. Ik wilde ook een reis maken naar de heldere blauwe zeeën. Vissend met ‘licht’ vlieg- en spinmateriaal op soorten als Tarpon, Bonefish, Travelly, Barracuda en meer van dat gespuis.

Tsja, waar begin je? De aarde is groot zat! Gelukkig heb ik in de loop der jaren een grote kenissenkring opgebouwd en nu kwam dat weer eens goed van pas. Afgelopen zomer viste ik een dagje met Michel Dekker. Werkend voor P&S Visreizen is hij al op ontzettend veel prachtige lokaties geweest. Op een warme dag in juli kwamen we naast het zeebaarsvissen dan ook al gauw aan de praat over dit soort trips. In september begon ik mij meer en meer te oriënteren en heb ik Michel een mailtje gestuurd met mijn wensen en of hij daar een geschikte lokatie voor wist. Yucatan, een groot schiereiland in Mexico. Dat was volgnens hem erg geschikt. Verder Belize, Bonaire en Florida. Oke, dat is al intressant om te horen. Een klein maandje later wees Daan Gosenshuis mij op een oproep op het vliegvisprikbord. Jeroen Wohe wilde een visreis organiseren met 2 of 3 man naar een tropische bestemming als Bonaire. He, dat is intressant!

Ik heb Jeroen hierna een maitje gestuurd waar ik direkt antwoord op kreeg. Samen zijn we meer info gaan zoeken omtrent de lokatie en nadat Jeroen ook contact gezocht had met Michel (klein wereldje, niet waar?) werd de lokatie vast gesteld. Mexico zou het worden. Jeroen zocht hierna nog contact met een andere vismaat van hem, Andre de Wit en ook hij sloot zich aan bij de club. Een
afspraak werd gemaakt en na een eerste kennismaking kwamen de plannen op tafel.

Low budget, dat was sowiezo al een ding wat vast stond. Een tweede punt was avontuur! Je kunt jezelf stallen in een luxe resort, lekker met een gids in de boot stappen en gewoon vis gaan vangen, maar mij willen het anders doen. Op ‘eigen houtje’ rondtrekken. Slaapzak mee, slaapmatje mee en ook een opblaasbare kayak. Zo kunnen we ook op de verder gelegen flats komen. Dit alles gaat
in een grote jeep en zo zijn we vrij om te gaan en te staan waar we willen. Avontuur dus!


Opblaasbare kayak mee…

Oke, een low budget reis. Dat is ‘goedkoop’. Bedenk echter wel van te voren dat er een hoop speciaal materiaal mee moet vanwege de omstandigheden daar. Zware hengels en lijnen, tropische vliegenlijn,vliegbindspul, andere haken, andere leaders, shocktippets en noem maar op. Daar komen nog inentingen bij, welke zeker niet goedkoop zijn. En dan de extra kosten voor de kayak. Uiteindelijk kom je al gauw boven je budget uit. Zo werd het voor mij ook even spannend allemaal, maargoed het is uiteindelijk gelukt en met
het materiaal op zak kon het binden beginnen.


Tijdens het vliegbinden kun je je creativiteit helemaal laten gaan!

Crazy charlies, Clouser Minnow’s, Decievers en meer van dat soort spul moest gebonden worden. Uren werden achter de vice gespendeert en af en toe kwamen er hele mooie extra’s tussendoor, zoals bovenstaande krab. Voor de rest is het vooral bulk maken, want zeker wanneer je op bonefish vist (dus zonder stalen onderlijn) wil je nog wel eens een streamertje verspelen aan die barracuda’s.


Crazy charlies


Het forsere werk…


Laat die baby tarpons maar komen!


Creativiteit…

Kunstaas gaat niet lang mee op zee. Zeker niet wanneer je soorten als barracuda’s belaagd. Ook hier kwam de uitgebreide vriendengroep weer van pas. Tweedehands kon ik zo mooi een aantal pluggen voor weinig geld over nemen. Van Robert Paul wolters wat Magnums. Van Pieter Bas Broeckx een grote skitter pop, van Evert Berkelaar (www.lurehunter.nl) enkele Balzer Pilkers, van Guus Cornelissen (www.guusbaits.com) 2 Pinky’s en van Pieter Heijnen (www.usbaitandtackleshop.com) een hoop softbaits. Daarbij kwam een groot deel van mijn roofbleicollectie goed van pas.


Een greep uit de collectie die mee gaat…

Goed, ik ga mijn laatste spulletjes bij elkaar pakken en dan op naar Andre, waar ik vanavond al zal slapen. Morgen (11 januari) vertrekken we richting Cancun, vanwaar we richting zuiden zullen trekken. Ik ben razend benieuwd en heb er onwijs veel zin in. Iedereen een goede vangst toegewenst in de tussentijd. En als ik de 22ste terug kom begin ik zsm met een uitgebreid verslag!

Adios,
Volkmar Strikkers

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Volkmar schreef:

  Ron,

  Leuk dat je deze oude verslagen weet op te sporen. Geeft aan dat de zoekmachines hun werk goed doen!

  De brug waar wij gevist hebben is inderdaad Boca Paila. Schitterend gebied maar lang niet elk jaar hetzelfde. Ik ken mensen die er geweest zijn en een compleet afgesloten lagune aantroffen, of slechts een klein p*sstroomplje naar zee.

  Tulum zijn wij niet geweest, achteraf hoorden wij ook dat het daar goed vissen zou zijn, een gemiste kans dus wellicht.

  De mannen van Wout van Leeuwen vis(t)(s)en ook vrijwel jaarlijks in dat gebied, ook bij Tulum. Misschien kunnen zij je verder helpen met meer actuele info! Vraag naar Marcel Schouten, afdeling zeevissen.

  Wij sliepen overigens in Punta Allen. Prachtige cabana’s op het stand, tegen zeer lage prijzen. Vanaf daar kon je ook met boten Ascension Bay op. Zou één van de beste flats zijn.

  Goh, nu ik er zo over praat krijg ik spontaan weer kriebels. Heerlijke vakantie gehad daar! Bij deze stel ik mij maar beschikbaar als betaalde reisgenoot denk ik, haha!

  Succes!
  Volkmar

 2. Ron schreef:

  Hallo Ondertussen mannen.

  Een heel leuk avontuur en een mooi verhaal. Jong en onbezonnen low budget gaan vissen in Mexico. ik herken een hoop van Mexico zoals drinken waar de politie bij is en er mee weg komen. Het kan ook anders hoor. Ik ben met een Mexicaanse getrouwd en ga er in december voor het eerts een paar dagen vlieg vissen. Helaas niet met een stel vrienden zoals jullie maar in mn uppie dus ik denk dat ik in ieder geval een dag met een gids ga. Die brug waar jullie het over hadden is dat bij boca paila? Ik hoorde dat je bij Tulum zo de flats oploop is dat zo?
  Nog goeie tips?
  Groeten
  Ron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *