2011-2012: winter?

Beaver shot

Direct na de Kerstdagen hebben Roel en ik nog een dagje gevist. En ik denk dat we toen de laatste mooie dag hebben weten “te pakken”. Het was namelijk prachtig weer en alleen omdat de wind net te hard waaide om het grote water op te gaan hebben we ervoor gekozen om lange sleepsessies met aasvissen in de kanalen te gaan maken. Om kwart voor acht ’s ochtends hebben we afgesproken bij de garage waar mijn boot staat.

En Roel heeft er zin in. Want om 07.43uur word ik gebeld waar ik blijf. Prachtig! We koppelen de boot aan, leggen de spullen in mijn auto en rijden naar de helling waar we om ongeveer halfnegen de boot het water in laten glijden. Rustig varen we weg waarna mijn oog valt op een bewegende bruine vlek. Hetgeen een bever blijkt te zijn! Het beest zit op een tak aan de kant en zodra hij ons ziet glijdt hij het water in en kunnen wij zijn prachtige platte staart zien waarmee de “waarneming” een feit is. Schitterend! We hebben hier al vaak sporen gezien maar nog nooit het beest zelf. Hij zwemt naar de overkant en weer terug en op afstand weet ik snel een paar foto’s te maken.

Beaver shot

.

We vissen kort op het meer maar de wind is helaas echt te hard en varen daarom direct naar de kanalen. Het is even varen maar hier kunnen we in de luwte lekker slepen met aasvissen, zo rustig mogelijk trollend met de elektromotor. Onder de eerste brug krijg ik al snel een aanbeet waarbij flink lijn van de spoel wordt gehaald. De vis laat echter al snel weer los en zien we niet meer terug. Daarna varen we een ondiep kanaal in en slepen we vissen boven een meter water. En hier breekt het feest los. De aanbeten volgen elkaar regelmatig op en wat bijzonder is is het feit dat het lijkt alsof de snoek de aasvis eerst een “tik” geeft en pas later grijpt. We zien namelijk de dobbers eerst een soort van “hobbeltje” maken en als we dan direct de beugel opengooien wordt kort erna de aasvis gegrepen. In het begin missen we hierdoor een paar vissen maar als we dat doorhebben gaat het al snel beter. De vissen lijken links wel wat meer honger te hebben dan rechts want mijn aasvissen worden net iets meer gegrepen en vastgehouden. Waarom? Geen idee.

.

.

.

.

.

De vissen zijn niet groot maar de combinatie van de actie, het lekkere zonnetje, 12 (!) graden en “muts af /jasje open/jasje uit maar mutsje op” (zie fotovolgorde) maakt het allemaal wel erg aangenaam en relaxed. Lekker hangend in een stoel, visje drillen, bijkletsend, besluiten we dan ook om dit maar gewoon eens een dagje lui uit te zitten. Heerlijk! Aan het einde van de dag varen we het hele stuk weer terug naar de trailerhelling en maken we nog snel een drift op het meer om dat de wind weggevallen is. Ook hier weten we nog een komkommer te vangen en sluiten we de dag af met een serie aanbeten in de dubbele cijfers en leuk vis. En een heerlijk gloeiend hoofd van het prachtige warme weer. Niet wetende dat daarna alles anders zou worden in NL, qua wind en regen……..

John Smit & Roel Orsel

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *