Costa Rica: zelf er naartoe? Hier zijn de tips!

trip door de bergen en oerwouden

Zelf reizen en vissen in Costa Rica? Na de verslagen van onze visvakantie in Costa Rica leek het ons goed om alles nog eens samen te vatten. Mocht je dan zelf geïnteresseerd zijn dan heb je hier wellicht een goede aanzet aan. Over Costa Rica als vakantie bestemming hadden we al veel goeds gehoord van familie en collega’s. En dit kunnen we alleen maar beamen.  Het is een prettig tropisch land met een verbluffende afwisseling aan natuurschoon.  Voor het hele land staat het “Pura Vida” centraal: een harmonieuze, ecologische balans tussen mens en natuur.  Behalve wat grote-stad “op-je-spulletjes-letten” dingetjes in de hoofdstad San Jose is het verder een veilig en  makkelijk land om in te reizen. Betalen doe je in Colonnes, alhoewel overal de Yankee Dollar geaccepteerd wordt. Buiten San Jose ben je al snel op de Spaanse taal aangewezen. Of op het boekje “wat-en-hoe in het Spaans”, een glimlach, wijzen en handen en voeten. In de hotels en op de luchthavens wordt goed Engels gesproken, dit geldt ook voor de visgids zelf.

Er is geen rechtstreekse verbinding tussen Schiphol en San Jose.  De snelste verbinding is met de KLM met een overstap in Panama (13-14h). Met Delta of United kun je met een overstap in Atlanta, New York of Houston in 17-18h via de USA naar Costa Rica vliegen. Wat je ook kiest, het is hoe dan ook een pittig stukkie vliegen. Daarna is het met de auto nog ongeveer 4,5 uur rijden naar Sierpe. Veel vakantiegangers huren een kleine 4×4/offroad auto om het land rond te reizen.

Een lange vlucht

Een lange vlucht

.

Als je er nog nooit geweest bent kunnen we ons voorstellen dat het regelen daarvan, evenals de benodigde hotels best even gedoe is. Wij hadden er daarom ook voor gekozen dit niet zelf te doen. Voor ons had Toine Aarts van Costa Rica Vakantie zaken lokaal geregeld. Toine is een ervaren Costa Rica reiziger en boekt al tijden reizen/visvakanties naar Costa Rica voor zijn klanten. Hij kent het land goed en heeft ook goede contacten met de hotels, autoverhuurmaatschappijen en last but not least: de visgids!

Logo_CostaRicaVakantieFC_URL

.

Sierpe

Sierpe ligt in een mangrove gebied in het zuidwesten van Costa Rica aan de kant van de Stille Oceaan, op ongeveer 4,5 uur rijden van San Jose zoals eerder gezegd.  Het plaatsje van een paar honderd inwoners is vermaard om het ontbreken van criminaliteit; dè reden waarom menig agent in Costa Rica naar Sierpe overgeplaatst wil worden – niks te doen & een reuze gemoedelijke sfeer. Het dorpje leeft van ecologisch toerisme, rondvaarten in het Mangrove gebied en in de winter “whale watching” omdat een deel van de Noordelijke populatie bultruggen hier voor de kust overwintert. Met de boot van Pablo is het ongeveer 40 minuten varen naar de oceaan. Een prachtige rit door het mangrovebos. Daarnaast kan op de rivier zelf gevist worden. Vissen vanaf de kant is minder makkelijk. In het gedeelte bij Sierpe zit voornamelijk een kleine soort catfish maar ook grote krokodillen! Beetje opletten dus met je handen afspoelen zeg maar…….

Het politiebureau

Het politiebureau

Vanaf het terras.....

Vanaf het terras…..

Sierpe harbour

Sierpe harbour

Niet gaan zwemmen :-))

Niet gaan zwemmen :-))

.

Pablo & Sierpe fishing

Wij hebben uiteindelijk zeven dagen met Pablo opgetrokken en hem leren kennen als een enorm aardige, servicegerichte gids die op een bescheiden manier zijn zaakjes heel goed op orde heeft. We hebben hem daarom tijdens de week in interview vorm een aantal vragen gesteld. Deze vragen en antwoorden vind je hieronder. Het geeft een leuk beeld over deze visgids.

Lees hier het interview!

Pablo Chaves

Pablo Chaves

.

Wil je zelf ook vissen met Pablo? Dat kan! Costa Rica Vakantie, regelt en coördineert de boekingen met deze gids zoals eerder vermeld.

Vissen in Costa Rica – Materialen

We hadden het geluk dat we gebruik konden maken van de ervaringen van een aantal vissers die eerder in deze contreien gevist hadden, waaronder één van de Dutchanglers, Michel Rijnberg. Op basis van hun tips en de informatie die Toine ons gaf tijdens een informatieavond bij hem thuis bepaalden wij onze keuze.

Let wel op:

hier schrijven twee vissers die echt niets aan het toeval over willen laten, veel spullen voor een reis nieuw aankopen en ook nog aangespoord worden door een aantal Dutchanglers vriendjes die nog erger zijn. Daarom hebben we bijna altijd overgewicht (in de bagage) en altijd teveel bij ons….. Wellicht dat voor jou iets anders geldt.

We beschrijven eerst de materialen die we meegenomen hebben en daarna in het kort de soorten visserij.

Hengels

We namen de volgende hengels mee:

– 30-50 gr Shimano Technium BX 2.70 meter snoekhengel    – riviervissen / vangen van aasvis

– 50-100 gr Shimano Beastmaster 3.00m STC snoekhengel    – riviervissen / vangen van aasvis

– 80-100 gr Shimano Yasei  Shad Jigging 2.70 meter  – licht/normaal popperen

– 150-200gr Shimano Beastmaster BX Boat MH 2.40 meter – jigging/freelinen/trollen

– 200 gr Shimano Beastmaster  Silurus Spinning 2.70/3.00 – zwaar popperen/trollen

– Shimano Caranx Kaibutsu STC Light Pleasure   – jigging/zwaar popperen

– 20-30lbs Ron Thompson Monterra Thunderhead 228cm – trollen/zwaar popperen

– Okuma Nomad travel spinning M-MH 30-60lbs  – jigging

Bovenstaande serie hengels maakte dat we nooit misgrepen. Je vist met veel verschillende technieken (zie verderop) en dan is het prettig te kunnen schakelen tussen hengels en molens met verschillende actie en lijnsterkte. Daarnaast is het verstandig om een paar stevigere stokken bij je te hebben. De kans op grote (heel sterke) vis is aanwezig en die zal je maar net haken op je lichte stokje……

Toen wij er waren was er geen biggame visserij mogelijk, deze vis zat er niet (marlijn, grote tonijn, zeilvis). Mocht je dat wel willen gaan doen dan gelden andere (zwaardere) normen; zware stokken en reels met veel lijncapaciteit. Als je dat gaat doen laat je dan tevoren goed informeren zodat je niet misgrijpt.

Reishengels of hengelkoker ?

De laatste jaren hebben we tijdens de vlucht met standaard hengels in een hengelkoker gereisd.  Binnen Europa kost dat vaak zo’n 40 euro enkele reis om de koker mee te nemen. Intercontinentaal kan dat oplopen tot 100 euro per enkele reis! Vaak is het aan te bevelen om de koker vooraf bij de luchtvaartmaatschappij aan te melden en per e-mail bevestigd te hebben.  Een goed alternatief is om de hengels in reis-uitvoering te kopen, doorgaans in segmenten van 40-50 cm. De Kaibutsu, deBeastmaster 50-100 en de Okuma waren reishengels. Ze doen niet onder voor een standaard hengel – wel goed opletten dat alle verbindingen goed aangedrukt zijn en blijven tijdens het vele werpen tijdens het popperen. Ook WFT maakt goede reishengels. Deze reishengels passen makkelijk in een grote koffer. En als je je tot reishengels weet te beperken die in je koffer passen kun je veel geld besparen op de kosten van een koker in het vliegtuig. Binnenkort volgt nog wel een artikel over reishengels op deze site. Ondertussen hebben we er allemaal al redelijk ervaring mee, inclusief een aantal zelfbouw hengels waar Michel mee naar Florida is geweest.

Molens

De volgende molens namen we mee:

– Shimano 4000 D baitrunner

– Shimano 12000D baitrunner

– Penn Sargus 8000

– Penn Fierce 8000

– Shimano TwinPower 8000SWPG

– Shimano Saragossa 10000

– Shimano Spheros 6000D

– Penn Battle 5000

– Shimano Spheros 4000D

Qua kwaliteit allemaal prima molens en met name de slipwerking was goed. Dit is belangrijk want de combinatie van kracht en snelheid van de vissen in deze regio maakt dat een slip soepel op gang moet komen en zonder haperen moet lopen. Dat ging bij alle molens goed. We hebben geen problemen gehad. Wel hebben we ELKE DAG de molens goed afgespoeld met zoetwater!

De 12000 baitrunner bleek de koning van het trollen te worden. De 10000Saragossa in combinatie met de 80-100 Yasei hengel de koning van het werpen met poppers.

De topcombi

De topcombi

.

Lijnen, terminal  tackle & knopen.

We hebben gevist met Powerpro van 50,65 en 80 lbs treksterkte, in geel, moss green en kleursegmenten (Depth Hunter). En met Berkley Fireline tracer braid 50lbs (geel/groene segmenten). Voor vrijwel elke visserij visten we met een 1 tot 2 meter lange leader van 1.00 mm, 100lbs “extreme” nylon  (havfiske.nl).  De leader wordt met een Allbright knoop aan de hoofdlijn geknoopt. Op advies van Pablo hebben we geen gebruik gemaakt van splitringen, swivvels of wartels. Alle kunstaas werd met een uni-knot direct aan de leader geknoopt. Volgens Pablo komt dit de beweeglijkheid van de popper/kunstaas ten goede en voorkomst het kans op complicaties. Dat bleek wel toen een snoekbaars shadje aan een crosslock wartel gegrepen werd door een Sierra Mackerel, toen we deze “voor de grap” in een school sardines gooiden. Het materiaal waar je in NL met gemak de grootste snoek aan drilt werd hier vermorzeld. Kijk maar op de foto, de crosslock is totaal ontzet…….En dat waren wij ook…… 

Kapot na Sierra....

Kapot na Sierra….

.

Als we al wartels, splitringen o.i.d. gebruikten dan was dit de XL versie van minimaal 150lbs. Samen met de dikdradige zoutwaterbestendige dreggen van Gamakatsu en Owner in de maatjes 1/0, 2/0 en 3/0.

Als we nu opnieuw zouden mogen kiezen dan zouden we voor de lijnen alleen sterk contrasterende lijnkleuren nemen (geel, roze, segmenten). Op de aanbeten maakte dit niets uit maar het gaf wel een veel betere zichtbaarheid tijdens het werpen, trollen en tijdens het drillen bij de boot; je ziet de lijnen simpelweg veel beter en zeker met meer lijnen tegelijkertijd rond de boot en de snelheid van de vissen tijdens de dril maakte dit een groot verschil.

Vissen in Costa Rica – technieken. Popperen

De meeste dagen hebben we wel “light” gepopperd  rond de scholen sardines of in de richting van rotspartijen.  Op winderige dagen en bij ruw water bevielen ons de Cotton Cordell poppers (zelf gekocht bij Basspro in de USA maar ook gespot bij Hengeldiscount gigant in Oldemarkt) erg goed. Deze kunnen snel- scherend over het water gevist worden. De echte klassieke poppers hebben gladder water nodig om lekker ploppend binnen gevist te worden. Bij hogere golfslag trek je dit type vaak in de golf en onder water.  Op advies van Toine en Pablo hadden we “Halco Roosta pops 105”  meegenomen in blauw-zilver,  rood-wit en een “gek”kleurtje – roze / rood. Verder visten we met Yozuri-F poppers en de kleine Williamson jet popper, naast dus de Cotton Cordells.

Bovenstaande typen poppers wegen zo rond de 50 tot 70 gram. Voor deze visserij moet je makkelijk 50 tot 70 meter kunnen gooien.  De combinatie van de Yasei hengel, een type molen vanaf 6000 met 50-65 lbs lijn is ons het best bevallen.  Een kleinere molen geeft een te geringe inhaalsnelheid, een grotere molen maakt de combinatie zwaar om er een hele dag mee te vissen. Een zwaardere lijn is voor de visserij niet nodig en gaat ten koste van de werpafstand. De hengel moet zwaar genoeg zijn om full-power te werpen en licht genoeg om een hele dag te vissen.  De hengel moet een strakke top hebben (parabolisch), bij een te zachte top trek je de hengel bij elke “pop”  in zijn topactie en vermindert dit de actie van het kunstaas. Wel viel op dat tijdens het popperen regelmatig lussen gevlochten lijn van de spoel “afvielen”. Dit kwam door het zonder druk binnenhalen tijdens het popperen. De lijn komt dan uiteindelijk te los op de spoel te liggen. Af en toe ver ingooien en dan weer strak indraaien op de tegendruk van het kunstaas loste dit in één keer op.

Heavy Popperen

Voor het zware popper werk hadden we de grote Williamson jet popper en de grote Halco Roosta pop meegenomen. In combinatie met de Kaibutsu hengel en 80 lbs lijn een prima combinatie, maar om dit een hele dag te vissen heb je wel een half jaartje sportschool nodig. John was, ondanks die sportschool, het na twee uurtjes met slechts één volger behoorlijk zat. Dit kan ook met techniek te maken hebben. Je staat in het begin teveel op je armen te trekken. Zodra je de beweging meer met je hele lichaam doet dan scheelt dat al enorm. Maar is wel weer moeilijker. Wij hebben in Costa Rica geen voordeel qua visserij voor het zware pop werk gezien er daarom grotendeels “light”gepopperd. Dit kan ook aan de omstandigheden gelegen hebben. Wij hadden relatief veel wind en de combi golfslag/bootbeweging maakte het niet makkelijk om actie in de poppers te trekken terwijl je rustig in de boot staat.

Trollen

Boven de riffen en onderwater rotspartijen is het trollen een prima manier om te vissen tijdens de lunch of wanneer je het even met het popperen gehad hebt. Daarnaast, in de perioden wanneer de sardine scholen er niet zijn, is dit sowieso een techniek die Pablo vaker gebruikt. Pluggen die een 2 tot 5 meter diep lopen en stabiel lopen op hoge snelheid zijn aan te bevelen. Ons bevielen met name de “Rapala X-Rap Magnum 15”en de  Saltwater X-rap (SXR14BSRD)  erg goed.  Ook de ranger lures ( www.biggameshop.nl ) zijn prima te trollen over het oppervlak – hier vingen we 1 van de twee roosters mee deze week.

rooster aan ranger lure

rooster aan ranger lure

Een prachtige ochtend op de rivier

Een prachtige ochtend op de rivier

.

De 50 lbs lijn is aan te bevelen omdat deze minder opwaartse druk geeft bij het trollen. Net als alle andere visserij gebruiken we een nylon leader en knoopten we de pluggen direct aan de leader met een uniknot.  De 12000D baitrunner is ons erg goed bevallen deze vakantie, bij het trollen hadden we de molen op de baitrunner-stand staan, waarbij de lijnafgifte vrij zwaar werd afgesteld. Voordeel is dat bij een klepperende aanbeet, zoals de snappers en mackrells kunnen doen er direct genoeg lijn afgegeven wordt en dat na een slag met de slinger de molen direct op de gewenste “drag”staat ingesteld.  Maar het trollen met een losse slip of een gewone molen werkt natuurlijk ook prima. Wel even opletten: als je eenmaal de aanbeet op een plug van een Jack Crevalle of Sierra uit de hand meegemaakt en gevoeld hebt dan moet je thuis wel weer even afkicken met onze snoeken en snoekbaarzen, pffff.

Grote Jack Crevalle, hou je hengel maar vast.......

Grote Jack Crevalle, hou je hengel maar vast…….

.

Freelinen

De grote rooster deze week viel voor een ge-freeline-de  aasvis. Bij het freelinen bestaat de montage enkel uit een leader en haak.  Je laat de vis met de boot meezwemmen de diepte is afhankelijk van het zwemgedrag van de aasvis. Dit ziet er voor rovers super natuurlijk uit. De Roosters zijn nogal kieskeurig, om welke reden we een dunnere 40lbs fluorocarbo leader gebruiken met een 7/0 circle hook (Gamakatsu of Eagleclaw). Voor het freelinen was de 12000D baitrunner super – de lijnafgifte kan super licht afgesteld worden, zodat de vis minimaal argwaan heeft als hij de vis pakt, en niet elke vis schuift de aasvis direct naar binnen.

Jiggen

Het jiggen hebben we gemiddeld boven 40 tot 70 meter water gedaan.  Jigs van 100 gram bleken ruim voldoende om de bodem te halen en met lekker veel actie naar boven te vissen. Op aanwijzen van Pablo hebben wij uitsluitend met “Williamson Vortex speed-jigs” gevist in goud/geel, blauw en wit/roze. Een kortere hengel (2.40) maakt het vissen makkelijker en minder zwaar, de Beastmaster boothengel en de Kaibutsu bevielen prima voor dit doel. Omdat er een goede kans is op een specimen Amberjack (50-90 pond) hebben we met de 80lbs lijn gevist. Een 8000 is aan te bevelen om een lekkere snelheid in het jiggen te krijgen, de Penn Sargus en de Shimano Twinpower bevielen beiden goed voor dit doel.

Isla del Cano op zee met view op Caranx Kaibutsu en Twinpower 8000SW

Isla del Cano op zee met view op Caranx Kaibutsu en Twinpower 8000SW

.

Riviervissen & aasvis vangen.

Aasvissen vangen tussen de mangrove doe je met een 7 grams 210 tot 240 cm hengeltje met crappie jigs van 5-10 gram. Snel schokkend binnendraaien aan een licht snoekbaarsmolentje (1000 of 2000 serie , bv stradic 1000). Uiteraard heeft Pablo dit ook, dus meenemen niet noodzakelijk.

Maar op de rivier kan ook op groter wild gejaagd worden. Zowel de Beastmaster snoekhengels als de Yasei met een 4000 tot 6000 molen met 50 lbs lijn beviel prima. Voor het vissen op de rivier zijn kleine skitter poppers en skitter walks geschikt voor het vissen in het oppervlak. Aruku shads en Rapala DT15’s bevielen goed voor het trollen.  Een paar shads meenemen en een paar 30-60 gram zware koppen is een goed idee. Enig nadeel is dat vrijwel alles in de tropen tandjes heeft en het rubber snel sloopt.

Wat beviel minder?

Roel heeft weinig met de Beastmaster silurus spin gevist.  De lichtere poppers hebben te weinig gewicht om lekker met deze hengel te werpen en de hengels heeft teveel topactie om lekker mee te popperen. John heeft uiteindelijk de Okuma Nomad niet gebruikt. De hengel is prima maar de visserij werd goed afgedekt door de Kaibutsu. Als we meer waren gaan speedjiggen dan was deze hengel in combinatie met de Saragossa 10000 zeker wel ingezet. Ook de lichte spinhengel, de Technium, voor de aasvissen kan je thuislaten. Die aasvissen vang je ook wel met een zwaardere spinstok. En alles boven de 50cm is nauwelijks te houden op deze stok; zeker niet handig als je bijvoorbeeld op de rivier vist en een grote grouper ofzo haakt, zoals John had, unstoppable…… Een 4000 molen dus ook thuis blijven, deze is te klein voor het lichte popperen en het rivier vissen kan ook wel met een 5000 of 6000 molen.  We hadden onvoldoende rekening gehouden met het feit dat de gemiddelde “voet”van een Penn molen groter is dan van een vergelijkbare Shimano molen en reel holder op de hengel.  Ergo de penn molens pasten niet op de lichtere Shimano hengels.

Hoeveel materiaal neem je dan mee?

De hoeveelheid materiaal blijft een eigen keuze. Wij zouden nu een volgende keer duidelijk minder meenemen. Een hengel a la Kaibutsu, een hengel a la de Yasei 80-100 en stok a la de Beastmaster BX boat zijn een goede set. Met molens vanaf de 6000 series en lijnen vanaf 50lbs. Een handvol poppers, een set dieplopende pluggen, speedjigs en goed onderlijn materiaal en dan ben je al heel ver. Daarnaast kan Pablo ook verder helpen. Maar nogmaals: voor iedereen geldt hier weer een andere maat.

Conclusie

Costa Rica is een heerlijk visland. De natuur is overdonderend mooi en de sfeer aangenaam en relaxed. Met de tips hierboven moet je aan de Pacific kant van Costa Rica uit de voeten kunnen. De gids is zeer professioneel en servicegericht. Je gaat hier zeker een mooie tijd beleven.

Kies wel goed je periode en stem je materiaal daarop af. Ervaren hulp is dan van belang. Een visreis als deze is uiteraard goed te combineren met bezoeken aan een tropisch Oerwoud of bijvoorbeeld een vulkaan!!

Wij hebben een superweek gehad, alle doelen gehaald. Ondanks het feit dat het weer niet echt heel super was en de roosters niet los waren. Maar daar hebben we wel voor moeten “werken”. Wees dan ook eerlijk naar jezelf. Reken jezelf niet rijk, het blijft vissen immers (niet vangen) en geniet van al het moois om je heen. “Pura Vida”!

 

John Smit & Roel Orsel

 

En dan nog even een paar afsluitende foto’s:

Prachtige rooster

Prachtige rooster

Sierra pret

Sierra pret

En ze kunnen groot worden!

En ze kunnen groot worden!

rooster release

rooster release

Nou, daar sta je dan

Nou, daar sta je dan

Cubera snapper

Cubera snapper

 

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Rob W. schreef:

  Michel ik ben op zoek naar een hengel voor oa GT vissen (vakantie naar Bali met gezin, wellicht 2 dagen vissen). ik heb een aantal daiwa’s in Frankrijk gevonden een 70-150 gram en een 90-210 gram http://www.pacificpeche.com/canne-lancer-daiwa-saltist-travel-764-xxhfs-2-29m-90-210g.html
  Ik heb nog nooit serieus op zee gvist dus ben echt een beginner, wil de hengel wellicht ook voor trollen op wahoo, tonijn enz gebruiken.
  Dank voor je hulp.

  Gr,

  Rob

 2. Rob W. schreef:

  Eigenlijk voor GT vissen in Indonesie (familie vakantie Bali volgend jaar), maar ook tonijn in Spanje wellicht. Voor de goede orde ben gewoon een beginner zonder ervaring. Heb nu in Frankrijk een paar Daiwa saltist hengels gezien http://www.pacificpeche.com/canne-lancer-daiwa-saltist-travel-804-xhfs-2-44m-70-150g.html , deze is er ook in een 90-210 uitvoering.
  Twijfel tussen deze 2, aan de ene kant hoe zwaarder hoe beter, aan de andere kant wil ik de hengel wellicht ook algemener gebruiken voor trollen en of jiggen. Als oud karpervisser natuurlijk niet gewend aan dit soort “poken”(ook niet aan de kracht van deze vissen).
  Bedankt voor je reactie!!
  Gr,

  Rob

 3. Michel schreef:

  Hoi Rob, goede popper reishengels zijn inderdaad schaars. Zoek je er een voor Costa Rica of voor GT visssen?

 4. Rob W. schreef:

  Heren,

  Mooi avontuur zeg!
  Wat is op dit moment een goede reishengel om mee te popperen, de shimano kaibutsu is nergens te krijgen op dit momen, ik denk dat de yasei te licht is voor GT.

  Alvast bedankt voor een antwoord.

  Gr,

  Rob

 5. Michel schreef:

  wauw, dat is nog eens een artikel met goede info. Top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *