Drukdruk

Druk, zo kan ik de afgelopen maand het beste omschrijven. Zowel op visgebied maar vooral op persoonlijk vlak is er veel gebeurd en veranderd, zodoende is er geen tijd geweest om verslagen te maken. Bij deze dan ook een update van de afgelopen maand. Hard werken voor de vis en vooral ook om vistijd te vinden. Zo’n verzamelverslag geeft wat dat betreft dan ook een vertekend beeld, want in zijn totaliteit was het taai tot slecht. Toch kwamen er hier en daar wat fraaie vangsten voorbij.

De eerste visdag vindt plaats op 13 Juni. Nadat ik Judith af zet bij een vriendin, ze gaan een midweek naar Londen, rij ik door naar de trailerhelling. Een dag met Michel een groot en onbekend water op. Shadvissen, en dan vooral werpend, lijkt hier het meest voor de hand liggend en al binnen het uur mag Michel poseren met een fraaie vis. Dat belooft wat!

Vlotte start

We vissen verder maar de vlotte start bleek een valse voorbode. Het blijft uren stil en de snoeken lijken wel van de aardbodem verdwenen. We trollen en werpen, vooral ook zoekende naar interessante stekken. Liefst plantenbedden, maar die vinden we in eerste instantie niet. Als we tegen de avond dan uiteindelijk een groot wierbed vinden met diep water ernaast, haak ik een bak van een snoek op een 9″ Fox shad. Ik sla mijn jerkbaithengel werkelijk hoepeltje rond maar na één flinke kopstoot is het weer gedaan… Sjuus… Dat was overduidelijk een gigant!

Met de I-pilot rustig sturend vissen we de diepe kuil verder af. De hele dag hangt er al een magnum bulldawg onder de boot. Nu liggen we bijna stil als ik plots de ratel hoor gieren. Ik duik op de zwaar bonkende hengel en hijs aan op wat opnieuw een zeer grote snoek blijkt te zijn. Mega kolk en gelijk vol gas de diepte in. Recht onder de boot blijft ze hangen, geen beweging in te krijgen. Dan begint een stevig potje kopschudden en… los… Ik moet er even gaan zitten. Twee giganten in een half uurtje, wat een topdag had kunnen zijn eindigt in mineur. We krijgen geen tik meer die avond, helaas…

De week erna kom ik aan het einde van mijn afstudeerperiode. Nadat ik mijn eindpresentatie houd bij Vuyk Engineering Rotterdam stap ik snel in de trein. Jan Willem komt een weekend over en ondanks de barre weersvoorspellingen besluiten we er vol voor te gaan. Wel moet ik eerst nog even aan de knutsel, de spiegel van mijn boot blijkt namelijk vol water te staan en daar wordt hij niet bepaald beter van… Ik kit wat loosgaatjes dicht, de spiegel moet immers leeg, en hoop op het beste… Helaas, de boot ligt de volgende morgen direct weer vol…

Die dag is echter wel een mooie. Met windkracht 7 is het buffelen geblazen maar gelukkig laat de vis ook met enige regelmaat van zich horen. Tot 16:00 uur althans, want daarna krijgen we geen stootje meer. Vooral de cola kleurige bulldawg is erg in trek en wint het van de jerkbaits, die sowieso al vrij moeilijk te vissen zijn bij driftsnelheden van 2,5-3 km/h. Zelfs de driftzak kan ons niet meer helpen nu!

Welkome verassing op de 9″ Bulldawg!

De gids lokt, de gast vangt…

Mooie dikke 80-er

Bovenstaande vis kent een grappig verhaal, vlak voor de boot mist ze mijn bulldawg, waarna Jan Willem vakkundig zijn Flatboy naast de boot stil laat vallen. Nog voordat ik met mijn ogen kan knippen knalt de vis er vol bovenop en mag even later poseren. Een waarschijnlijk kuiken of rat was de jerkbait al voor gegaan.

Onder deze zware omstandigheden telt elke vis dubbel!

De enige vis die die dag voor de aasvis kiest is wel direct de grootste van het weekend. Een meter plus één maar niet direct moeders mooiste. Wel een sterke vis die de Casting Corner goed doet buigen.

Niet moeders mooiste, maar wel de grootste van het weekend

Playing hard to get!

Een spectaculare vis was ook deze hierboven. Weer wordt mijn bulldawg bij het uit het water trekken op een haar na gemist. Ook deze keer ligt Jan Willems jerkbait in een split second naast de boot, maar er volgt geen reactie. Dan, wanneer Jan Willem zijn jerkbait uit het water trekt, vlamt de vis er vol onderdoor. Nu is het mijn bulldawg die direct naast de boot ligt en ik draai een stuk of 5 ‘figure eigths’. De vis lijkt gevlogen en ik maak me klaar voor een nieuwe worp, trek de bulldawg uit het water en… De vis komt er vol achteraan om hem in de lucht alsnog te grijpen. Geweldige aanbeet en een prachtige snoek!

De tweede dag zijn de omstandigheden hels. Vijfenzeventig millimeter regen in de boot en constant windkracht 7, met vlagen tot 8. Ik werk me suf om de boot onder controle te houden en van echt scherp vissen is geen sprake. ’s Ochtends vroeg vangt Jan Willem een visje, tussen de middag missen we beide kort achter elkaar een beuk op groot rubber. Voor mij lijkt de dag zonder vangst te gaan eindigen, totdat ik tegen vieren alsnog een mooie vis haak op weer die cola kleurige bulldawg. Het beste aasje van het weekend! Bovendien een vis die erg veel voldoening met zich mee brengt gezien de hoge inzet!

Bij het sluiten van de markt toch nog een knappe vis!

De eerstvolgende visdagen worden alsmaar taaier. Twee avonden langs de rivier leveren geen enkele vorm van actie op. Het lijkt wel uitgestorven en ook de normaal reeds aanwezige plantenbedden ontbreken grotendeels… Drie dagen op groot water brengen wat visjes in de boot, maar het is allesbehalve wild. Samen met Ate, moderator van het roofvisforum, vis ik een dag op kraakhelder water. Kunstaas willen ze niet zo graag, maar op aasvissen krijgen we nog een paar aanbeten. Mijn nieuwe onderwatercamera komt deze dag goed van pas. Zowel onder, als boven water trouwens…

Kraakhelder water…

Met beide 2 vissen, waarvan 3 erg klein lijkt het wederom een matige dag te worden, totdat in de avond mijn dobber met bruut geweld mee gesleurd wordt. Gezien het kleine formaat aasvis besluit ik direct te slaan op wat er uit ziet als een grote snoek. Dan gaat alles mis! Nog voor ik de snoek voel wordt de lijn zo doorgesneden. Wat krijgen we nou?! Voor de tweede keer deze maand moet ik er echt even bij gaan zitten. Zuurder wordt het niet! Ik begrijp er ook geen snars van met in totaal ruim zestig centimeter staaldraad! Enige verklaring kan zijn dat de snoek de aasvis zo hard van onderen gepakt heeft dat deze de gehele onderlijn heeft slap gezwommen… Balen, ontzettend balen…

Dan is het zo ver, mijn afstudeerpresentatie op school en hij loopt als een trein. Met een prachtige 8 rond ik mijn studie HBO Scheepsbouwkunde af en mag mij vanaf nu dus ingenieur noemen. Een contract had ik al liggen bij Peters Shipyards, dus ook qua directe toekomst ziet het er allemaal gunstig uit. Dan alleen nog huisvesting, samen met Judith ben ik al maanden op zoek naar een huis. Plots is daar die mogelijkheid, een bovenwoning in de binnenstad. Ondanks de hoge huurprijs besluiten we er maar voor te gaan, veel andere opties zijn er niet en dit bevalt gewoon goed…

…Betekend echter wel dat mijn twee weken ‘visvakantie’, voordat ik begin met werken, in rook op gaan. Geklust wordt er tot in de late uurtjes en terwijl ik dit schrijf hopen we de laatste dingetjes af te ronden en dan eindelijk samen te gaan wonen. Grote veranderingen dus, maar zeker positief!

Twee weekenden wordt er niet gevist en dat bevalt me eigenlijk helemaal niets… Ook de boot blijft problemen geven en ik moet er een beste sloot kit en epoxy tegenaan smeren om hem weer waterdicht te krijgen. Overuidelijk een tijdelijke oplossing, want die kit zal het geen jaren vol gaan houden… Na tien jaar trouwe dienst toch  erg vervelend, maar hij kan er weer tegen. Voorlopig…

Op maandag bel ik Hendrik Jan of we er niet even een avondje op uit kunnen. Even die verflucht uit de neus spoelen met frisse lucht. Therapie, kun je ook wel stellen… Opties worden besproken en we besluiten een poging te doen op de meerval. Nog steeds was het me maar niet gelukt om er één te landen, hoewel ik er al wel een aantal heb mogen aanvoelen aan de andere kant van de lijn. Deze avond gebeurd het dan eindelijk en er gaat, al na een half uur, een ‘snor’ aan de wormen hangen. Stevig potje touwtrekken en dan ligt ze klaar. Hebbes!

Tussen het klussen door dan toch eindelijk die eerste meerval!

Ik blijf ze oerlelijk vinden, maar daarom niet minder mooi…

Met 120cm nog niet bepaald een reus maar aan de andere kant geeft dat nog een goede meter ruimte tot verbetering, elk nadeel heb ze voordeel was het toch? :)

Zo, dat was het wel voor de afgelopen maand. Ik hoop er de komende weken weer tegenaan te kunnen. Afgelopen weekend genoeg sms-jes gehad van een aantal sadistische Dutchanglers om het visvuur weer flink aan te wakkeren, dus er moeten nodig want monden gesnoerd worden de komende weekenden…

Groet,
Volkmar Strikkers

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. MarcelP schreef:

  Hee Volkmar,
  Allereerst lees ik dat je afgestudeerd bent. Super gefeliciteerd!
  Ten tweede lees ik dat je gaat samenwonen. Ai, ai, ai :)
  En ten derde is daar die geweldige meerval. Staat erg mooi op de plaat moet ik zeggen en natuurlijk een Topvis!
  Gaat lekker gozer!

  Groet,

  MarcelP

 2. J. de Vries schreef:

  Hey Volkmar,

  Gefeliciteerd met je afstuderen en veel succes en plezier bij Peters. Ik zal mijn oom vragen je goed aan het werk te zetten (lees overuren maken) ;-)

  Leuk verslag weer! en ehhh samenwonen………………… weet waar je aan begint!

  Gr. Jeroen

 3. Paul H schreef:

  Gefeliciteerd met je afstuderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *