Hobbyvisser vist weer met netten in de haven van Elburg.

elburgAfgelopen weken bereikte mij van verschillende kanten het bericht dat er toch weer wordt gesleept in de haven van Elburg. Ik wilde het eerst niet geloven. Dat kon toch niet? Dat was toch verleden tijd? Toen de geruchten hardnekkiger werden besloot ik toch maar eens wat informatie in te winnen. Na wat googelen en een paar telefoontjes bleken de geruchten te kloppen: er wordt weer gesleept met de zegen in de haven van Elburg.

Op internet vond ik al snel een document van de gemeente Elburg over deze kwestie. Hierin geeft ze het advies om toch weer een vergunning voor 6 jaar te verlenen aan dhr. Van Triest uit Elburg. Klik hier voor het document:

Dhr. van Triest had in het verleden ook al vergunning voor visserij in de haven van Elburg maar heeft deze sinds 2008 niet meer in zijn bezit omdat hij niet de beschikking heeft over voldoende hectare viswater. Sinds 1 mei vanaf dat jaar is er namelijk een nieuwe regeling van kracht die bepaald dat het alleen is toegestaan te vissen met beroepsvistuigen als er minimaal 250 hectare viswater kan worden gehuurd. En die had dhr. Van Triest niet dus mocht hij niet meer vissen in haven van Elburg. Eind goed, al goed, dachten velen (waaronder ik) toen nog.

Maar helaas, de ambtenaren van LNV hebben bij de totstandkoming van deze regeling blijkbaar flink zitten slapen en niet bedacht dat er niet alleen flinke mazen in de netten van beroepsvissers zitten, maar ook in de door hun bedachte regeling. Want wat heeft van Triest gedaan? Van Triest heeft het op een akkoordje gegooid met beroepsvisser Kalkman uit Moordrecht. Van Triest mag nu namelijk ineens ook in een gedeelte van de Hollandsche IJssel vissen. En heeft daar met andere woorden nu dus ook visrechten. En voldoet daarmee nu dus ineens wel aan de eis van de minimaal benodigde 250 hectare viswater. Dat hij deze rechten op discutabele wijze heeft verkregen en hij hoogstwaarschijnlijk nooit zal vissen in de Hollandsche IJssel doet er blijkbaar niet toe. Want hij mag nu dus wel weer met netten een groot deel van de haven van Elburg leegtrekken. Case closed.

Ik vind dit onbegrijpelijk en snap niet hoe dit zover heeft kunnen komen. En het gaat hier niet eens om een arme oude beroepsvisser die zonder deze visserij geen inkomsten meer heeft, maar om een z.g. hobbyvisser. Dhr. van Triest is namelijk geen beroepsvisser maar verdient overdag zijn boterham als timmerman in de bouw. Met deze vergunning wordt hem door de Gemeente Elburg de gelegenheid geboden om er s’avonds een zakcentje bij verdienen. Nou ja, zakcentje, het is maar hoe je het bekijkt. Gebaseerd op gegevens uit het verleden zal dhr. van Triest in staat zijn zo’n 40.000 kilo vis te vangen. En 40.000 kilo a zo’n 1,25 euro per kilo is voor de meesten onder ons toch best veel geld. En voor het verkrijgen van de vergunning rekent de Gemeente Elburg hem… 365 euro per jaar (drie-honderd-vijf-en-zestig euro).

Vele tientallen, misschien wel honderden sportvissers in Elburg vissen achter het net en zien hun visplezier vergald omdat de Gemeente Elburg besluit de visrechten in hun haven weer te verhuren (of beter gezegd, te verkwanselen) aan een hobbyvisser die dus voor 365 euro een groot gedeelte van de vispopulatie van de haven wegvangt. Waarna ze op transport naar het voormalige Oostblok worden gezet. En die ijverige hobbyvisser (best een slimme zakenman als je het mij vraagt) verdient daar dus gewoon tien-duizenden euro’s mee. En geloof me, daar hoeft hij echt niet bijster hard voor te vissen want in de haven van Elburg ligt de vis in de winter letterlijk opgestapeld. Letterlijk ja. Hier trekt namelijk een groot deel van de vissen uit het Veluwemeer in. Vissen die zich in de rest van het jaar ophouden in het Veluwemeer, maar in de winter de haven van Elburg inzwemmen om te overwinteren.

Ik vraag mij in dit soort gevallen (want helaas staat deze situatie niet op zichzelf) altijd af van wie die vis eigenlijk is. Is die vis niet van ons allemaal? Op het Veluwemeer is er een VBC actief. Binnen deze VBC worden er tussen de beroepsvisserij en de sportvisserij (en nog een aantal partijen) afspraken gemaakt over de te vangen hoeveelheden vis. Deze visserij in de haven van Elburg valt echter buiten deze VBC. Heel vreemd als je het mij vraagt, want de vissen die van Triest vangt komen toch echt voor het overgrote deel uit het Veluwemeer, een water dat overigens toch al niet bekend staat om zijn enorme hoeveelheden kilos vis per hectare. Maar omdat die vissen in de winter ineens de haven van Elburg inzwemmen zijn ze ineens eigendom van de Gemeente? Alleen omdat zij eigenaar van de haven zijn? Als er bij mij in de tuin een hert of ree komt aanlopen, is deze dan ineens van mij?
Nederland is in veel opzichten een prachtig land. Maar wat hebben we in dit land toch een achterlijke regelgeving als het gaat om visserij. En wat is het toch “triest” dat hier blijkbaar niets aan te doen is. Ik vraag me ook af wat de rol van de verschillende betrokkenen in dit “schandaal” is geweest??

Ik heb op de website van de VBC randmeren gezocht, maar kan hier niets over vinden. Vreemd, want je zou verwachten dat ze op hun achterste benen staan, het gaat tenslotte ook om “hun”vis. Ook de website van Sportvisserij Nederland heb ik nagelopen. Ook hier niets over de visserij in de haven van Elburg. Het is maar de vraag of ze iets kunnen doen aan de situatie in de haven van Elburg, maar waarom geven ze hier totaal geen ruchtbaarheid aan? Dit zijn toch heel wezenlijke zaken? Of zijn ze bang om “het goede overleg met de beroepsvissers” te verstoren?

Dat we van LNV als sportvisserij niets te verwachten hebben is helaas al vaak gebleken. En wordt hiermee wederom bevestigd. De LNV-ambtenaren lijken vooral bezig hun eigen baantje in stand te houden. En zonder beroepsvissers geen ambtenaren.

En wat dan te denken van de Gemeente Elburg? Volgden ze echt alleen maar de regels van de wet? 50.000 euro inkomsten in ruil voor een vergunning van 365 euro? Hoe kunnen ze dat verantwoorden? En hoe leggen ze dat uit aan al die sportvissers uit Elburg en omgeving?

Vragen, vragen, vragen. Wie het antwoord weet, mag het zeggen.

Michel

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. vermeiren frans schreef:

    laat de inwoners van elburg hun burgervader eens flink de les lezen en hun gemeentebelastingen niet meer betalen,gezien de gemeente toch zo weinig waarde hecht aan eurootjes ,gezien hun geschenkjes aan de Hr.van triest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *