Plopperdeplop

De eerste klap een daalder waard zeiden ze vroegah...

Het is een jaar geleden dat ik met Paul op pad was. In de potdichte mist vingen we een aantal fraaie snoeken waaronder een aantal metervissen. Paul heeft niet veel visdagen op jaarbasis maar als hij vist is het doel duidelijk. Véél en gróót. Tsja, dat kan geregeld worden… Hopelijk…Het is nog stikdonker als we bij de helling staan. Snel maken we de boot klaar en laten hem te water. We gaan vandaag lekker dobberen in één van de havens die ons land rijk is. Garantie heb je nergens, maar als het ergens gaat lukken is het hier. Als we de haven binnenvaren begint het net iets te schemeren. Prachtig op tijd dus!

We knopen de boot vast aan een lege box, om niet in de buurt van jachten te liggen. Ik gooi mijn dobbers alvast om de boot waarna we de hengels van Paul optuigen. Regelmatig kijk ik over het water, de aanbeten zouden nu moeten komen…

Af en toe zien we een snoek jagen, soms duidelijk hele grote exemplaren. Witvis is ook actief in het oppervlak, maar aanbeten ho maar. Ook vier dobbers sterk gebeurt er niets. Het is inmiddels negen uur geweest, zonnetje schijnt fel over het water en ik begin de kriebels te krijgen. Je gaat me toch niet wijsmaken dat ze het juist vandaag niet doen?

Ik kijk nog eens langs alle dobbers en als ik me weer omdraai giert mijn baitrunner het plots uit. Gaat echt ongekend hard en ik pak snel de hengel op. Lijn blijft achter de electro hangen… Snel wip ik deze los, zet de haak en geef de hengel over aan Paul. Hem had ik de eerste aanbeet beloofd en dit is een dikke bak. Alsjeblieft!

De vis mokt er zwaar op los, neemt dan een run en… Lost… Kak! Na twee uur vissen eindelijk beet, dikke bak en dan lossen… Een eindje verderop vliegt een school voorns door de lucht, grote kolken verraden jagende snoek. Stukje opschuiven dan maar..?

We schuiven op, gooien in en binnen vijf minuten schokt mijn dobber er vandoor. De lijn vertrekt gestaag richting de palen en dus sla ik direct aan. Logge massa, vet! Ik verontschuldig me bij Paul, moet vol gas doordrillen om de vis uit de palen te houden en kan zodoende de hengel niet afgeven. In no time ligt de vis onder de boot en pomp ik haar in ’t oppervlak. Damn, wat een brede bak!

Rond de 120 zeg ik, als de vis nog een keer onder de boot door duikt. Ik blok de vis hard af en even later ligt ze klaar voor de landing. Schepnet eronder en hebben die bak! Voordat we haar uit het water tillen pak ik snel de weger en hang deze in het net. Maarliefst 15,5kg weegt deze bak en dat betekend paaigewicht voor het betreffende water, uitzonderlijke vis dus!

De eerste klap een daalder waard zeiden ze vroegah…

Logge bak!

Op de plank komen we tot 120 en dan mag ze weer terug. Zo, dag geslaagd, tenminste, als Paul nog even een goede vis pakt natuurlijk. Daar komen we uiteindelijk voor vandaag.

Een half uurtje later zie ik Pauls dobber vertrekken. Ja! Jouw beurt roep ik en Paul zet de haak. Terwijl hij de vis naar het net dirigeert zie ik ook zijn andere dobber vertrekken. Paul merkt het niet op want hij reageert er niet op. Ik schep de vis en blijf staan. “Waarom til je haar niet in de boot?” Euh… Omdat ik je andere snoek ook nog moet scheppen… Haha!

Eerst die andere nog scheppen…

Paul is ook klaar voor vandaag. 202cm snoek in één schepnet, dat overkomt je niet elke dag. De vissen moeten zo’n beetje zij aan zij langs de aasvissen gezwommen zijn. Lachen!

Dikke dubbel

We gaan door. Het is mijn dobber die weer vertrekt. Wederom blijkt het een grote vis te zijn, wel veel minder dik als de voorgaande vissen. Op de plank meet ze 114. Dit gaat hard zo!

Lange slanke dame

Een aantal 90-ers later valt het helemaal stil. Na anderhalf uur besluit ik weer te verkassen. We gooien in en binnen twee minuten tilt Paul een 90er aan boord. Direct erna mis ik ook een aanbeet en vang een 90er. Dan wordt het stil. Tijd voor een soepie dan maar?

Het blik staat een beetje wankel op de kookplaat en moet ik zodoende vasthouden met een tang. Je raad het al… Dobber weg! Paul neemt de tang van me over, maar ik durf niet op te staan om de soep te sparen en sla… Mis… De aasvis hangt er nog aan en laat ik maar liggen voor de boot…

Plop… Andere dobber weg… Zelfde ritueel, weer mis… En zo nog twee keer voordat de soep warm is! En nog een keer tijdens de soep! Alle aanbeten worden vakkundig gemist, handig die soep haha!

Met de soep achter de kiezen vissen we lekker door, maar na een paar vissen het valt helemaal stil. Tegen vieren arriveert de regen en voor die tijd willen we getrailerd zijn. Om half vier volgt na drie stille uren nog een fraaie aanbeet voor mij, lijkt een dikke bak maar als ik aansla wordt al snel duidelijk dat dit de kleinste van de dag gaat worden. De eerste 70er is een feit.

Als we de bui zien hangen in de verte blazen we terug naar de helling. Net te laat zo blijkt, want een kwartier later zitten we drijfnat in de auto. Heerlijke ochtend, zon op je bol en dikke vissen vangen. De eindstand is 9 stuks, waarbij ze op die laatste 70er na even verdeeld werden. Jammer dat je dan zeiknat naar huis kunt, maar voor dergelijke vissen mag je dat wel overhebben, dacht ik maar zo… Paul, het was weer geslaagd!

Groet,
Volkmar Strikkers

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Jesse Hebing schreef:

  Schitterende snoek die eerste, perfecte bouw en tekening!

  gr Jesse Hebing

 2. Paul schreef:

  Nooit meer soep!!!

 3. jurian van de graaf schreef:

  wat een droomvissen weer!!!!!

 4. mark schreef:

  Hallo Volkmar

  Mooie brede rug die snoek van 120, wat een zware vis!!

  Trouwens vang je de vissen op half water of op de bodem??
  Met doodaas heb ik persoonlijk de beste ervaringen op de bodem.

  Gr mark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *