Hoog gescoord…

Groot aas scoort vaak goed deze periode
Na een weekend niet gevist te hebben ivm de laatste tentamens van dit studiejaar, werd het toch weer hoog tijd voor een leuke dag met de boot op pad. Omdat de rivieren vaak juist eind juni erg goed zijn werd er voor gekozen hier een dag naartoe te gaan. Met het warme windstille weer in het vooruitzicht geen al te hoge verwachtingen, maar een leuke vis zou er toch te vangen moeten zijn.

Om zeven uur staan we de boot te traileren en ik zie dat het water helaas wat aan de troebele kant is. Het stroomt wel hard wat over het algemeen goed uitpakt omdat de rovers daar positief op reageren. Motor starten, dieptemeter aan en we kunnen beginnen. Ik hang een JW Grinder aan de onderlijn en ook Timon pakt een grinder uit de koffer. Flink herrie maken met dit zanderige water!

We zijn net de eerste krib voorbij als ik een subtiele frommel voel op mijn grinder. Ik laat hem stilvallen en voel de vis over het aas heen vreten, maar weet helaas toch te missen. Snoekbaars denk ik en hoewel we de stek nog een tijdje bestoken laat de vis zich niet meer zien. Ook de rest van de drift levert niets op en dus trollen we weer naar de eerste krib. Mijn Fatso wiebelt mooi in de stroming en ik vertel Timon dat je gemiste vissen regelmatig alsnog vangt tijdens het trollen. Op de plek van de gemiste aanbeet komt de bevestiging in de vorm van een snoeiharde aanbeet en na stevig bonken blijkt het inderdaad om een leuke snoekbaars te gaan.

Groot aas scoort vaak goed deze periode

De vis wordt snel gefotografeerd en terug gezet, waarna wij een nieuwe drift starten. Ik gooi nu alles af met de Fatso daar waar Timon een 6” shad pakt en zo wat meer gericht op snoekbaars gooit. Het levert echter niets op en dus besluiten we snel door te blazen naar de volgende hotspot, voordat het echt heel warm wordt.

We komen eerst bij een interessante snoekbaarsstek aan en dus gaan er snel twee flinke shads over boord voor een korte troltocht. Ik stuur de boot strak over de mosselbank en het wachten is op die droge beuk. Die komt er niet en dus varen we weer door. Eerst nog even een paar interessante kribvakken uitgooien, komen we daarna nog wel even terug voor een tweede snoekbaarspoging.

Het is duidelijk te zien dat de rivier nog achter loopt. Daar waar je normaal gesproken eind juni nog amper door het fonteinkruid heen kunt vissen, daar staan de planten nu nog niet eens tot in het oppervlak. Op zich wel interessant want de stekken zijn nu dus erg goed uit te vissen, al levert het helaas helemaal niets op. Van de snoeken lijken we het niet te moeten hebben en dus gaan we terug naar de snoekbaarsstek. Er moet er toch een te vangen zijn?

We besluiten de stek eerst werpend aan te doen. Ik gooi met een 6” relax shad, daar waar Timon het met een foeilelijke fluo groene twinler probeert. Een aasje waar altijd veel om gelachen wordt omdat hij gewoon goed vangt, terwijl we er beide stiekem een hekel aan hebben. Toch blijkt ook vandaag de vangkracht maar weer eens als Timon op een van de laatste worpen een mooie droge knal voelt. Een stevige snoekbaars van formaat knokt voor wat hij waard is en mag even later op de foto.

Mooie vis van midden 70 op de grote twinler

We starten een nieuwe drift en doen net onze eerste worpen als er een Lund aan komt varen. De boot remt af en komt recht op ons af varen. Ga je nou menen dat ze exact op dezelfde stek gaan vissen als wij? Als ze dichterbij komen blijkt het al snel niet om vissers te gaan maar om controleurs. Ze komen langszij en willen alles zien. Vispas, vaarbewijs, brandblusser, zwemvesten, noem het maar op. Daarbij blijkt vooral de vrouwelijke agent erg veel zin te hebben om te scoren, want werkelijk op alles volgt commentaar. Zwemvesten liggen in de punt van de boot en dus te ver weg? Timon zijn nachtvispas van de gemeente Amstelveen geldt hier niet… joh?! En ga zo maar door. Gelukkig is de Boa een stuk relaxter en als alles op orde blijkt wordt nog even gevraagd of we al wat gevangen hebben. Twee snoekbaarzen is het antwoord waarna de vraag gesteld wordt of we ze aan boord hebben. Nee we zetten alles terug en de boa kijkt ons gewoon verbaast aan. Zo gek is dat toch niet?!

Afijn we kunnen verder en gooien het hele talud nogmaals af. Nog een keer er langs trollen en dan gaan we verder, besluiten we en ik besluit nog een steunhengel bij te zetten met daaraan een zinkende screaming devil. Als we bij een klein plukje fonteinkruid aankomen klapt mijn steunhengel echt debiel hard dubbel en kort erna heb ik het aan de stok met een leuke 80er snoek. Eenmaal bij de boot springt ze er helemaal uit waarbij de SD losschiet, balen, maar het is niet anders…

Bij Familie Kluut op bezoek…

Het gas gaat open voor de korte oversteek naar de stek van vanochtend. Het is al behoorlijk druk met pleziervaart en dus doe ik rustig aan om niet te hard over de golven te klappen. Dan komt de Lund met controleurs in tegengestelde richting aanvaren, om plots om te draaien. Er wordt gewuifd dat we moeten stoppen en ik vraag me af of ze nu al weer vergeten zijn dat ze ons net gecontroleerd hebben, maar niets blijkt minder waar. ‘Ja nu moet ik wel schrijven, jullie waren gewaarschuwd’. Het dringt totaal niet tot me door wat er gebeurd maar dan blijkt dat het om mijn dodemanskoord gaat. Totaal vergeten inderdaad en tjonge wat is de agente gelukkig. Mag ze toch nog schrijven!

Een discussie voeren is zinloos en dus kan de hele mikmak van papieren weer over naar de andere boot. Ja het gaat om je eigen veiligheid en daar is het bedrag dan ook naar. 160 euro. Pardon? Honderdzestig euro??!!! Ja, volgens de wet zit ik inderdaad fout, maar kan het, als het toch enkel om de veiligheid gaat, dan niet gewoon een waarschuwing gegeven worden? Je investeert een dikke 200 euro om je boot aan alle regels te laten voldoen, om vervolgens op zoiets kleins zo zwaar bestraft te worden.

En laten we nou eens eerlijk zijn, is zo’n dodemanskoord dan veiliger? Als ik over boord ga mét dodemanskoord, dan valt de motor uit. Mijn vismaat zit voorin de boot en dan? Die ligt stuurloos midden op de rivier met een motor die niet te starten is. Is dat veiligheid? Hoe gaat hij mij oppikken uit het water zonder voorstuwing? Maargoed, mijn dag is dus totaal verziekt bij deze… En man wat voel ik me veilig met zo’n geel papiertje op zak!

Ik heb de kop op oorlog maar besluit gewoon door te varen naar de volgende stek. Het kan me eigenlijk allemaal gestolen worden maar ergens hoop ik op een goedmaker in de vorm van een dikke vis. We draaien een heldere plas op waar we een lange drift beginnen en daarbij de kanten uitwerpen met jerkbaits. Ik vis hier met mijn eigenbouw Fatboy XL vanwege het grote profiel, de luide ratel en het feit dat deze jerkbait een kleine drie meter diep te vissen is. Toch niet verkeerd in dat heldere water, waar een volger al snel afgeschrikt wordt door de boot. Dan kun je in mijn ogen maar beter wat dieper vissen.

Na een uur zien we tweemaal een behoorlijke kolk bij wat overhangende takken. Lijkt roofvis en dus maak ik een lange worp richting de stek. Met een enorme plons land mijn Fatboy XL midden in de uitdijende kolk en ik ben bang de vis verjaagd te hebben, maar niets is minder waar! Binnen twee tikken volgt een furieuze beuk en in het heldere water is het vervolgens prachtig drillen. Een mooie stevige 80er poseert even later voor de camera om vervolgens weer weg te zwemmen.

Mooie dikke 80er van de heldere plas

We gooien verder en nog geen drie worpen later schiet er op vrijwel dezelfde plek een grotere snoek uit de diepte omhoog. De jerkbait wordt met veel geweld gepakt maar ik mis de vis helaas. De staartdreg zit om de onderlijn geslagen door de harde aanbeet en dat kan ook eigenlijk alleen maar fout gaan…

Een goed half uur later is Timon aan de beurt als hij zijn witte Bulldawg onder een overhangende boom werpt. Een kleinere vis die lekker in de schaduw lag is er vol voor gegaan maar weet helaas bij de boot alsnog te lossen. Toch leuke actie hier, dat hadden we niet verwacht zo midden op de dag!

We maken de drift af en trollen dan naar de andere kant van de plas voor een nieuwe drift. Ik heb de buitenboordmotor nog niet eens uitgezet of Timon ziet vlak voor de boot een 80er vol op zijn Striker klappen. De vis geeft een mooie partij met een fraaie sprong en felle runs. Beide dus een snoek en een snoekbaars en dat is toch een prima score met dit warme weer!

Razendsnel

Beide een mooie snoek

Hierna wordt het taai. We trollen en werpen op verschillende stekken maar resultaat blijft uit. De vis is over gegaan op de passieve modus en hier en daar spotten we leuke karpers, windes en grote scholen brasems die lui in het zonnetje liggen. Met nog een paar boterhammen over weet ik in no time een flinke winde te strikken maar daarna besluiten we het bij voeren te houden. We hebben niet echt het materiaal bij ons om hier op te vissen en dan is kijken wel net zo leuk. Tussen de lelies spotten we nog twee zestiger snoeken en even later komt er een flinke roofblei aan zwemmen, die tot onze verbazing een voor een onze korsten begint op te slurpen. We voeren deze vis zeker een uur en tussendoor hapt hij nog even een keer met veel spektakel door een school speldaas heen. Gevarieerd eten zal deze vis hoog in het vaandel hebben, het levert ons een leuk laatste uur van de dag op!

Roofblei met karperaspiraties

Al met al een dag die op visgebied meer dan prima verliep, maar door mevrouw agent toch behoorlijk verziekt is. Ik mag een dikke 2 dagen werken om dit bedrag weer terug te verdienen, terwijl mevrouw agent lekker van het zonnetje geniet…

Groet,
Volkmar Strikkers

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Bram schreef:

    Tsja, het zijn volgens mij gewoon mensen die verbaal niet zo sterk zijn en alleen maar politieagent worden om toch aanzien en een boekje met hele vervelende regeltjes te krijgen om mensen te kunnen irriteren! Leuke pet trouwens, van het Peuterfonds!

  2. Ben schreef:

    Zinloze discussies, vorig jaar ook een bekeuring gehad, politie schrijft voor alles, moeten gemiddeld 2 bekeuringen per persoon per dag schrijven, vorig jaar was het een politie boot met 7 personen aan boord kun je wel na gaan de hoeveelheid bekeuringen die ze moeten schrijven. Bij relletjes in de stad zijn ze nergens te bekennen het is immers veel makkelijker om een visser te bekeuren. Kl…. voor je!

  3. Michel schreef:

    En dan vind de politie het zeker raar dat ze zo weinig respect meer krijgen van de gewone burgers. Ik snap dat wel… Wat een vreselijke doos, bah!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *