Loosdrecht <-> Dutchanglers: the battle!

de winnende snoek van de Vuntus visdag 2015

In november 2015 won ik de legendarische Vuntus visdag in Loosdrecht, de alweer 57ste editie. Olaf Noorman introduceerde mij hier. Ik leerde die dag een heleboel nieuwe gezellige visfanaten kennen en kreeg daarnaast als cadeau een rondvaart aangeboden van “de Loosdrechtse visboot” van Jan Mullers. Een plan om die gezelligheid door te trekken was al snel door Olaf en mij gemaakt: ik zou mijn Dutchanglers collega’s uitnodigen en Olaf de clan uit Loosdrecht. Samen gaan we dan een gezellig weekend maken, met op zaterdag de rondvaart, ’s avonds BBQ bij de “Ark van Olaf” en zondag: “the Battle: Dutchanglers – Loosdrecht”, op individuele basis! Aldus geschiedde en werd gepland. En zo draaide op een zaterdag rond lunchtijd de Dutchanglers Lund vloot het terrein van Olaf op en begon het feest!

de winnende snoek van de Vuntus visdag 2015

de winnende snoek van de Vuntus visdag 2015

.

Het weer was fenomenaal, het eerste lente-weekend! Lekker zittend in het zonnetje werd er kennisgemaakt, de spullen uitgeladen en de aasvissen voor de volgende dag geparkeerd in tonnen en netten. Niets was aan het toeval overgelaten om de wedstrijd te winnen, dat was al snel duidelijk.

verzamelen en kennismaken op de Ark van Olaf

verzamelen en kennismaken op de Ark van Olaf

.

Om 1400uur draait de Turfsteker Jan Mullers met zijn prachtige Westlander Aak de haven in en legt bij ons aan. Met een officiële ode aan “Loosdrecht en de vissers” stappen we aan boord, allemaal alvast gewapend met hengel en kunstaas. Want natuurlijk gaan we tijdens de rondvaart ook vissen! Rustig pruttelen we de Loosdrechtse plassen over en slepen we de pluggen achter ons aan. Biertjes worden geopend, bokworsten opgewarmd en erwtensoep gegeten. Het is heerlijk en prachtig. De nodige sterke verhalen passeren de revue en het is al snel duidelijk: de Dutchanglers en de Loosdrechtenaren zijn bijzonder goed aan elkaar gewaagd en kunnen elkaar goed verdragen!

Turfsteker Jan Mullers op zijn Westlander Aak

Turfsteker Jan Mullers op zijn Westlander Aak

.

De Ode aan Loosdrecht en den Vissers!

De Ode aan Loosdrecht en den Vissers!

.

Fanatisme alom

Fanatisme alom

.

En gezellig!

En gezellig!

.

De Schipper

De Schipper

.

Prachtig Loosdrecht, en wat een heerlijk weer!

Prachtig Loosdrecht, en wat een heerlijk weer!

.

Bokworst

Bokworst

.

zonder woorden.......

zonder woorden…….

.

Jan stuurt de lange aak behendig door de smalle sloten en vaart richting de plek waar ik in aanwezigheid van Patrick de winnende vis ving tijdens de Vuntus visdag. En onvoorstelbaar maar waar: Patrick vangt op die plek nu de eerste vis van de dag. En dat is gelijk zijn eerste snoek op zijn nieuwe hengel, fantastisch! Vreugdekreten gallen over de plas, foto’s worden gemaakt en driftig wordt er op dit bijzondere moment geproost! Ondertussen heeft Jan iets bijzonders klaargemaakt: vers gerookte zalm!! We leggen de boot vast en genieten met elkaar van de heerlijke vis, wat een verwennerij!

Trots als een pauw, prachtige foto!

Trots als een pauw, prachtige foto!

.

Daar was wel wat photoshop voor nodig :-))

Daar was wel wat photoshop voor nodig :-))

.

Aan boord gaat de zalm gerookt worden

Aan boord gaat de zalm gerookt worden

.

En opgegeten!

En opgegeten!

.

Na deze break varen we verder richting de plas waar een dieper gat in zit. Jan laat de boot daar rustig overheen driften en met een Fox shad van Olaf werp ik de bodem af. Een droge tik volgt en direct een lekkere run. De vis voelt goed en na een korte pittige dril komt een mooie snoek in de oppervlakte. Met gejuich komt de vis aan boord en vol trots poseren Olaf, Jan en ik met elkaar op de foto. Wat een succes op deze prachtige dag!

Fraaie snoek aan een Fox shad

De snoek had de grootste schrik ogen die ik ooit heb gezien. Het gezelschap wellicht??

.

Topfoto, wat een succes!

Topfoto, wat een succes!

.

We varen na deze vangst terug naar de Ark waar we Jan uitgebreid bedanken en afscheid van hem nemen. Een aanrader om dit ook eens te doen! Jan kan gevonden worden via www.plassenvaart.nl.

.

De BBQ en het vuur worden opgestookt en al snel zitten we aan de borrel en het vlees. En nadat Tom Feringa is gearriveerd, de mister-speaker van de visdag, is de wedstrijd van morgen begonnen. Sterke verhalen, denigrerende opmerkingen, foute grappen, misleidende vistips; het hele arsenaal wordt wederzijds uit de kast getrokken om de stemming lekker op te voeren voor de wedstrijd van de dag erna. Die wedstrijd gaat de volgende dag om 0800uur beginnen, we hebben er zin in!

Sterke verhalen en listige vistips.......

Sterke verhalen en listige vistips…….

.

De wedstrijddag!
Na een onrustige nacht voor Michel die het nodig vond om meerdere bedden uit te proberen worden door Patrick de eitjes gebakken en wordt er gezamenlijk ontbeten. Het lijkt opnieuw prachtig weer te worden vandaag. De boten worden getrailerd en netjes op tijd begint de wedstrijd. Hier raken we elkaar uit het zicht maar de nieuw gecreëerde DA-Loosdrecht whats-app groep doet zijn werk! Al snel komen de eerste foto’s van gevangen snoeken binnen. Patrick en ik vissen boven het diepe gat waar gister de vis uitkwam en ook Hendrik-Jan en Volkmar beproeven daar hun geluk. Ook slepen we de kanten uit met aasvissen en dat levert al snel de eerste snoeken op! Patrick vangt er zelfs een van 94cm! Ben meldt vervolgens een grote vis vanuit de boot met Roel en ook Olaf en Erwin beginnen te vangen: Olaf vangt de eerste snoek in zijn nieuwe visboot! Alleen uit de boten van Tom en Bart en Michel en Roel blijft het stil……

De eerste vis

De eerste vis

.

HJ en Volkmar in actie, Formula One

HJ en Volkmar in actie, Formula One

.

Patrick met een topvis!

Patrick met een topvis!

.

Fraaie vis voor Ben, één centimeter te kort.....

Fraaie vis voor Ben, één centimeter te kort…..

.

Volkmar probeert een list

Volkmar probeert een list, voor straf bleef het ook bij die maat deze dag……….

.

Biggetje!

Biggetje!

.
De ochtend vliegt voorbij en al snel is het 1200uur en moeten we onderweg naar de Watertuin waar we aan het water gaan lunchen. Hier wordt de tussenstand opgemaakt en worden de verhalen gedeeld. Het blijkt dat de boot van Tom en Bart huis gehouden hebben. Al 9 snoeken in de boot waar de anderen het met twee max moeten doen, wat een verschil! Tijd voor een toetje is er niet, er moet gevist worden. Alleen Tom neemt rustig zijn tijd om zijn glas wijn te ledigen. Nog een paar uurtjes en dan wordt er verzameld bij Olaf om de stand op te maken en de prijzen te verdelen!

De Lunds kiezen snel weer het ruime sop!

De Lunds kiezen snel weer het ruime sop!

.

Olaf geniet volop zijn nieuwe aanwinst

Olaf geniet volop zijn nieuwe aanwinst

.

En Tom heeft geen haast, de voorsprong is nu al kolossaal

En Tom heeft geen haast, de voorsprong is nu al kolossaal

.

Het is duidelijk dat het mooie weer invloed heeft, de vangsten worden minder. Wel weten Volkmar en Michel de eerste vissen te vangen. Af en toe komen boten elkaar tegen en wordt er snel wat informatie uitgewisseld (waarvan de betrouwbaarheid erg dubieus lijkt te zijn, het blijft een wedstrijd :-) ).

Uiteindelijk wordt het 1600uur en is de wedstrijd is voorbij! De boten verzamelen bij de Ark van Olaf en zodra de boten eruit getrailerd zijn komen we opnieuw bij elkaar, lekker in het zonnetje om na te praten en natuurlijk: de prijsuitreiking!

Napraten

Napraten

.

Genieten

Genieten

.

De prijsuitreiking start!

De prijsuitreiking start!

.

De verschillen zijn fors. In één boot (Tom en Bart) zijn er 9 vissen gevangen, van de 21 totaal. In andere boten dus veel minder. De winnaar komt dan ook uit de boot met de meeste vissen: Bart weet de wedstrijd te winnen met de meeste vissen en ook de meeste centimeters. Trots wordt de prijs in ontvangst genomen en groots wordt deze door hem direct weer doorgezet naar Olaf, de gastheer van het weekend, die daarop door iedereen uitgebreid wordt bedankt en gecomplimenteerd met zijn gastheerschap en zijn fantastisch mooie plek.

De winnaar van de Dutchanglers - Loosdrecht battle!

Rechts de winnaar van de Dutchanglers – Loosdrecht battle!

.
De prijs voor de langste vis van de dag is voor Patrick, zijn snoek van 94cm is de winnaar! Ook hij neemt trots zijn prijs in ontvangst.

De langste van de dag is voor Patrick

De langste (vis) van de dag is voor Patrick

.
En de laatste prijs is die voor Michel, de zogenaamde “drol van de dag” prijs. Toegekend aan diegene die tijdens het evenement het meest in het daglicht stond vanwege uitzonderlijk dom gedrag, kleinzieligheid en/of verstoring van de gang van zaken. Michel is deze keer de sigaar door zijn nachtelijke escapades en eindeloos gemekker over het feit dat hij zijn boot niet in het water krijgt op deze kleine helling, allemaal te steil en er zit geen vis in dit water bla bla bla. Voor de lezer: er staat een Landrover Discovery voor…… Dankbaar neemt Michel de prijs in ontvangst, toch nog een prijs, zelfs zonder vis!

Een blije Drol-van-de-Dag!

Een blije Drol-van-de-Dag!

.
We nemen afscheid van elkaar. Het was een superweekend. Vanaf hier wil ik nogmaals Olaf bedanken voor de gelegenheid en iedereen voor zijn gezelligheid en enthousiasme. Het bestaat gewoon nog steeds en moet vooral blijven: fanatiek vissen met een hoop gezelligheid, top!

John Smit

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Arend Burger schreef:

  Heerlijk verslag weer John! Zalm roken op de boot, mooi man. En idd wat je zegt fanatiek vissen met een hoop gezelligheid daar draait het om! Ik ben benieuwd wanneer Michel zijn eerste bak vangt op ‘de drol van de dag’ want daar ligt natuurlijk wel een uitdaging :-D

 2. John schreef:

  :-)). Er was veel interesse voor de vloerverwarming, dat herinner ik me wel!

 3. Michel schreef:

  Wat nou geen vis? Ik had er 2! Twee! Je hebt last van selectief geheugen John Smit. Bovendien herken ik me niet (uitspraak uit de NL politiek) in het feit dat ik een eeuwige mekkeraar ben. Ok misschien als beide vismaten de fundering onder het boothuis vandaan snurken, ja dan wel.

  Ik eis rectificatie op zijn minst voor mijn 2 snoeken. Nou lijkt het net alsof jij de enige DA-er bent met vis. Opschepper. En dat op dat smerig bruine water zonder fatsoenlijke trailerhelling of oplaadstation voor de vloerverwarming in mijn boot. Man man wat een armoe daar..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *